ČUDO PRIRODE: Najviše trči, najbrže se oporavlja, ne greši u pasu

Vreme čitanja: 3min | sub. 12.10.19. | 15:06

Frenki de Jong blista u uvodnoj sekvenci mandata u Barseloni

Takvog igrača „Nou Kamp“ nikad nije video. Kao što kaže pesma „ima drugih, ima boljih“, tako i navijači Barselone gledaju u Frenkija de Jonga i vide – čudo od fudbalera.

Za razliku od bivšeg kolege iz Ajaksa, Matijsa de Lihta, koji se muči da uđe u ritam u dresu Juventusa, holandski vezista je pokupio simpatije na početku mandata u Kataloniji i nagovestio da će opravdati ulaganje vredno 75.000.000 evra plus 11.000.000 kroz bonuse. U klubu su prezadovoljni kako se razvija i kažu da tako izdržljivog fudbalera nikad nisu imali. Bar ne otkako koriste GPS za praćenje fizičkog stanja igrača. Sistem funkcioniše tako što pomoću sprave prikačene za telo precizno skuplja sve informacije koji pokazuju kako organizam radi, a ono što su Barsini članovi stručnog štaba spoznali u De Jongovom slučaju u potpunosti ih je impresioniralo. Podaci su takvi da bi Frenki bez problema mogao da se takmiči u atletskim disciplinama, kad su duge pruge u pitanju, na Olimpijskim igrama. Nije ni čudo što ga u novom klubu saigrači i treneri opisuju sintagmom – „totalni sportista“.

Izabrane vesti

Caka je u tome je GPS pokazao kako je Frenki de Jong najkompletniji fudbaler u aktuelnom sastavu Ernesta Valverdea. Podaci su korišćeni na osnovu testova izdržljivosti tokom priprema, kontrolnim i mečevima La Lige i Lige šampiona, a na kraju je kompjuter izbacio listu u kojoj u skoro svim kolonama dominira ime Holanđanina. Od svih Barsinih irgača on je dosad pretrčao najviše kilometara, ima najveću aerobnu potrošnju, najbrže se oporavlja posle mečeva, beleži najviše kontakta s loptom i pokriva najviše takozvanih „napadačkih zona“.

Primera radi, kad je Liga šampiona u pitanju, taj vrhunski nivo evropskog fudbala, od svih Barsinih pojedinaca najviše kilometara u dva dosdadašnja kola pretrčao je baš De Jong. Na mečevima sa Borusijom u Dortmundu i Interom kod kuće skupio je ukupno 23.121 metar. Primera radi, sledeći Blaugranin član je Brazilac Artur Melo (21.951).

Sve to radi tako lagano da izgleda kao da se ne umara. Štaviše, otkako Barselona koristi pomenuti sistem dosad su Serhio Buskets i Ivan Rakitić važili za igrače koji se najbrže oporavljaju od napora, ali ih je sa vrha sklonio De Jong, pošto mu je potrebno daleko manje vremena od reprezentativca Španije i Hrvata da povrati energiju.
Mada ne izgleda tako, Frenki je čudo prirorde. Pravs zver“, kažu u Barseloni.

Kad se sve to zna postaje jasno zašto je za samo početna dva meseca novajlija iz Ajaksa postao nezamenjiv u Valverdeovom timu. Na terenu je od mogućih 900 minuta skupio 809 i treći je na listi, iza golmana Mark Andre ter Štegena i štopera Đerara Pikea (maksimalni). Dalje, igra toliko mirno da maltene ne greši u pasu. Od 467 lopti čak 434 stiglo je tamo gde je želeo, što čini procenat uspešnosti od 92,9 odsto. U španskom prvenstvu samo Toni Kros beleži bolje brojke u ovoj kategoriji (502 od 539 ili 93,1 odsto). U Ligi šampiona je peti među tolikim igračima od 32 najbolja kluba Starog kontinenta.

Sve što radi u Barseloni Frenki de Jong može i na reprezentativnom nivou. Susret sa Severnom Irskom u kvalifikacijama za Prvenstvo Evrope završio je sa 95 precizna dodavanja od 102 pokušaja (93 odsto), dobio je osam duela sa Ostrvljanima, namestio dva zicer kolegama – jedan iskoristio Memfis Depaj –  i naterao selektora gostiju Majkla O’Nila da uzvikne:
„Frenki de Jong je jedan od najboljih mladih vezista sveta, a jednog dana biće sigurno i najbolji igrač sredine terena uopšte“.

Izgleda da će taj dan  brzo doći.

Pogledajte novu epizodu serije Ekipizza...

FOTO: sport.es, Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara