Slavlje Čukaričkog u Luksemburgu (©FK Čukarički)
Slavlje Čukaričkog u Luksemburgu (©FK Čukarički)

Čukarički i Radnički doneli Mozzart Bet Superligi prve bodove na Uefa listi

Vreme čitanja: 3min | pet. 22.07.22. | 13:34

Cilj je zadržati zvanje najboljeg fudbala u regionu

Moglo je bolje, ali bitno da je žetva počela. Čukarički i Radnički su Mozzart Bet Superligi doneli prve bodove na Uefinoj rang listi državnih šampionata. I mada je za neke veće kalkulacije još rano, posebno zbog toga što će se evrokupovima tek uključiti oni najbolji timovi, među njima i Crvena zvezda i Partizan, valja notirati da su nam pobeda Čukaričkog na gostovanju kod Rasing Uniona i remi niškog Radničkog sa Gzirom na Malti doneli 0,375 bodova.

Podsetimo, u kvalifikacijama timovi za pobedu nacionalnom koeficijentu donose jedan bod, a za remi pola boda. Čuka i Radnički su dakle doneli 1,5 bod, ali se on deli sa četiri, jer će Mozzart Bet Superliga toliko predstavnika imati u ovoj sezoni evropskog fudbala. Tako dolazimo do pomenutih 0,375 bodova, koliko su, poređenja radi, osvojili i Grci i Hrvati, iako su oni mogli da računaju na više predstavnika, jer su i njihovi najbolji timovi – Dinamo i Olimpijakos – startovali od drugog kola kvalifikacija.

Izabrane vesti

Dinamo je međutim razočarao protiv Škupija, pride je i Rijeka kod kuće izgubila od Jurgordena, dok je Olimpijakos igrao nerešeno na gostovanju kod Makabija iz Haife čime se još jednom potvrdilo pravilo: kvalifikacije nisu uvek dokaz kvaliteta i tokom leta nije bitno kakav će se fudbal igrati, bitno je samo proći dalje kako se zna i ume.

Što će reći da bi Mozzart Bet Superliga mogla da drugi krug kvalifikacija završi sa 0,875 bodova ako i Čuka i Radnički pobede u revanš mečevima sa Rasingom i Gzirom, a kako će biti domaćini to se i očekuje.

U trećem će već biti teže, jer će Brđani – posle 4:1 u Luksemburgu oni su već sigurno tamo – imati težak zadatak protiv holandskog Tventea, dok je Radnički projektovan kao rival austrijskog Volfzbergera.

Tada će ipak u trku ući i beogradski večiti rivali, Crvena zvezda protiv boljeg iz duela Didelanža i Pjunika (tim iz Luksemburga ima prednost od 1:0 iz prvog meča i domaći teren u revanšu), a Partizan protiv poraženog iz okršaja AEK-a iz Larnake i Midtjilanda na Kipru (prvi meč 1:1).

Pobede će do kraja kvalifikacija donositi po bod, nerešeni rezultati po pola, ali ne zaboravimo da bi Zvezda samim plasmanom u grupnu fazu Lige šampiona obezbedila srpskom fudbalu dodatna četiri boda. U grupnoj fazi sva tri takmičenja i kasnijim nokaut utakmicama pobeda vredi dva boda, remi pola od toga. I opet se sve deli sa brojem evropskih učesnika, u našem slučaju sa četiri.

I mada čak i trijumf u finalu donosi “svega“ dva boda – koliko i pobeda u grupnoj fazi – za naredne runde dobijaju se bonus bodovi po sledećem principu:

LIGA ŠAMPIONA

Osmina finala – 5 bodova

Četvrtfinale – 1 bod       

Polufinale – 1 bod

Finale – 1 bod

LIGA EVROPE

Pobednik grupe – 4 boda

Drugi u grupi – 2 boda

Osmina finala – 1 bodova

Četvrtfinale – 1 bodova

Polufinale – 1 bod

Finale – 1 bod

LIGA KONFERENCIJE

Pobednik grupe – 2 boda

Drugi u grupi – 1 bod

Osmina finala – 0 bodova

Četvrtfinale – 0 bodova

Polufinale – 1 bod

Finale – 1 bod.

Maksimalno, uz sve pobede, klubovi u Ligi šampiona (počevši od grupne faze) mogu da osvoje 38 bodova, u Ligi Evrope 34, u Ligi konferencija 30. To i nije toliko važno, ali jeste važno da se Srbija barem učvrsti na 11. poziciji na Uefinoj rang listi, jer odatle se najlakše pada pošto će se već od sledeće sezone u Evropi takmičiti pet klubova iz Mozzart Bet Superlige, a šampion će skoro izvesno direktno u grupu Lige šampiona.



tagovi

uefa koeficijent

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara