Da, da, Partizanovi defanzivci su golgeteri! I, da, da, Saša Ilić ima štofa za trenera

Vreme čitanja: 4min | ned. 31.10.21. | 20:23

Lider Superlige čuva opipljivu prednost, iako su ga Brđani namučili u Humskoj kao retko ko ove sezone – 2:0

Može Rikardo Gomeš da zaspi snom pravednika. I da sanja gol na belgijskom tlu. Na srpskom ima ko da ga odmeni. Posle šest utakmica na kojima je redovno bio strelac, momak sa Zelenortskih Ostrva je predahnuo (niko mu u Humskoj na tome neće zameriti), jer je pred odlazak na počinak preneo realizatorski pelcer na – defanzivce.

Teza da svi pogađaju u korist crno-belih, bez obzira na poziciju u timu, potvrđena je tokom završnog susreta nedeljnog programa 15. superligaškog kola. Reflektori su upereni u lica štopera i desnog beka, kadrih da ekipi Aleksandar Stanojevića utabaju put ka 14. pobedi i ostave je osam koraka ispred večitog rivala, odbivši pretnju Crvene zvezde posle pobede aktuelnog šampiona u Kragujevcu. Pritisak sa leđa favorita u mini-derbiju skinuli su Igor Vujačić i Marko Živković, čiji pogoci su se ispostavili ključnim za obaranje fudbalski pismenog Čukaričkog – 2:0.

Izabrane vesti

Trend započet na premijeri u Novom Sadu (Slobodan Urošević protiv Proletera), nastavljen u Lučanima (Mladost matirao još jedan levi bek, Ivan Obradović), dokazan u Evropi (štoper Siniša Saničan za prolaz Santa Klare) i Kupu Srbije (Marko Živković) preneo se i na susret Brđanima. Igor Vujačić na još jedan centaršut Miloša Jojića (njihova konekcija traje od proletos) i (opet) Marko Živković (sad, levom!) potvrdili su da Partizan puca iz svih oružja. I da puca – visoko. Da je karakteran tim. Jer, pre nego što su dvojica defanzvaca matirala Đorđa Petrovića domaćin je trpeo ogroman pritisak, „visio“ usled defanzivnih propusta i samo zahvaljujući refleksima Aleksandra Popovića i naklonosti sreće čuvao „nulu“.

Kad je prošla vazdužna opasnost, kao posledica kvalitetnog prekida Čuke, umeo da uzvrati. Sad može da se sprema za put u Gent, svestan da ima u arsenalu dovoljno oružja da zapreti na razne načine, istovremeno i obazriv, jer je kao i na prethodnih nekoliko susareta ispoljio manjkavosti u organizaciji (može biti zbog povrede Saše Zdjelara u ranoj fazi) i odbrani.

Ako je susret sa Brđanima trebalo da pokaže kakav je Partizan karakterno, s obzirom da mu je ovo bio najteži ispit u seriji od četiri domaćnstva, odgovor je – čvrst. A, ako je na njemu formiran poligon za diskusiju kakav je trener Saša Ilić, Grobari su na delu mogli da se uvere kako njihov „večiti kapiten“ i te kako ima štofa i za dirgovanje sa klupe. Stav se nametnuo na osnovu načina igre Čukaričkog, broja šansi, kao i smisla za kombinatoriku. Sve što je Ilić bio kao igrač preneo je na svoje izabranike kao šef struke: beli tim je u Humskoj igrao nadahnuto, lepršavo, smisleno, čak u pojedinim delovima bolje od Partizana.

Odavno neko nije bio tako opasan na crno-beloj strani Topčiderskog brda. Čak ni Zvezda, pa ni Gent, iako je prvak Srbije izvukao bod, a belgijski tim slavio pobedu. Ilićev je pogodio stativu (Ibrahima Endijae), prečku (Asmir Kajević), terao Popovića na parade (Stefan Čolović), mašio zicere (Marko Rakonjac) i zaslužio više od slatkorečivog zaključka kako se isprsio u domu lidera.

Vujačić i Živković će ostati utefterisani kao strelci, ali su centralne figure meča bili Marko Docić i Aleksandar Popović. Kapiten Čukaričkog zato što je na praktičnom primeru, prekidom i načinom na koji vodi kolege, dokazao odgovornima u Humskoj da su bili u pravu kad su ga pikirali kao pojačanje (nekoliko puta), a golman Parnog valjka da stasava i da je sve bolji i da zbog njega ekipa sad nije primila gol, za razliku od duela sa TSC-om i Metalcem.

Jedino što Docić tokom prohlande nedeljne večeri nije imao spretnije realizatore, a Popović stražare. I to je fudbal... Pobedio je manje opasan tim.

PARTIZAN – ČUKARIČKI 2:0

/Vujačić 33, Živković 45+3/

Beograd

Stadion Partizana

Gledalaca: 3000

Sudija: Milan Stefanović

Partizan: Popović – Živković (Miljković od 74.), Vujačić, Saničanin, Urošević – Zdjelar (Pantić od 26.), Jojić – Jović (Terzić od 65.), Natho (Sminjanić od 74.), Menig (Lutovac od 65.) – Rikardo. Trener: Aleksandar Stanojević.

Čukarički: Petrović – Stevanović, Kovačević, Šapić, Roganović– Docić, Kovač – Endijae, Kajević (Ergelaš od 63.), Čolović (Janković od 63.) – Rakonjac. Trener: Saša Ilić.

SUPERLIGA - 15. KOLO

Subota

Radnički Niš – Mladost 2:0 (1:0)

/Škrbić 8, 79p/

Nedelja

Radnički Kragujevac - Crvena zvezda 0:3 (0:2)

/Ivanić 16, Pavkov 45, Katai 52/

Voždovac - TSC 1:1 (0:0)

/Vujnović 47 - Milićević 81/

Partizan - Čukarički 2:0 (2:0)

/Vujačić 33, Živković 45/

Ponedeljak

14.00: (2,50) Novi Pazar (3,25) Radnik (2,90)

18.00: (3,25) Proleter NS (3,20) Vojvodina (2,30)

Utorak

14.00: Kolubara - Spartak

16.00: Metalac - Napredak



tagovi

Aleksandar StanojevićSaša IlićIgor VujačićMiloš JojićMarko ŽivkovićMarko RakonjacZoran Popović

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara