Hari Kejn (© Reuters)
Hari Kejn (© Reuters)

Da Kejn nije Englez da li bi ga više cenili?

Vreme čitanja: 2min | čet. 22.10.20. | 16:53

Debata o najboljim napadačima sveta

Najviše golova od aktivnih igrača dali su Kristijano Ronaldo i Lionel Mesi. Ni jedan, ni drugi nisu klasični napadači. Robert Levandovski i Karim Benzema jesu. Poslednjih godina kotiraju se kao najbolji na planeti, jedino je stvar ukusa i tajminga odrediti ko je i kad na prvom mestu, zavisno koliko pomaže timu na najvišem nivou, u pohodu na titule u Bundesligi ili Pirmeri, te pehar Lige šampiona.

Dok većina ljubitelja fudbala smatra asove Bajerna i Reala najboljim na planeti, prišivajući im opis „vrsta koja izumire“, Englezi uveravaju da bi krug kandidata za napadača svetske klase trebalo proširit makar za još jedno ime.

Izabrane vesti

Naravno, reč je o Hariju Kejnu.

Debata o najboljim napadačima današnjice je interesantna, međutim, ako niste stranac (čitaj, ako ste Englez, op. au) onda vas nikad neće posmatrati u toj kategoriji“, smeta Troju Diniju što se fudbaleri van Ostrva kotiraju bolje nego zvezda Totenhema.

Podiže obrve kapiten Votforda čim se polemika suzi na dva napadača. Siguran je da Kejn pripada elitnom društvu.

„Kad nabrajaju najbolje špiceve, ljudi uvek prvo pomenu Levandovskog i Benzemu, stalno njih dvojicu stave pre Kejna, iako je Harijev golgeterski učinak zaprepašćujući“, dodao je Dini.

Reklo bi se da ima pravo. Špic Sparsa dao je 225 golova za klub iz Londona na 375 utakmica. Još je daleko od Levandovskog (418) i Benzeme (316), ali su Francuz (667) i Poljak (597) odigrali znatno više mečeva. Valjalo bi videti gde će biti Englez kad bude na istom broju susreta. Zasad ga, utisak je, ne cene dovoljno.

„Stavio bih ga među najboljih pet napadača, ali ne i među najboljih pet fudbalera sveta“, obazrivo će Daren Bent, nekadašnji špic sa stadiona Vajt Hart Lejn.

To što u polemici nije visoko kotirao Kejna zasmetalo je Diniju.

Svetska je klasa. Preozbiljan. Šali se dok postiže golove. Na sve to, asistira, razigrava saigrače. Pritom, sve radi iz prve. Setite se akcije sa poslednjeg meča sa Vest Hemom kad je uzdrmao stativu, reagovao na prvu, levom nogom. Zadivljujuće“, dodao je Dini.

Kejn je ove sezone na devet utakmica dao deset i namestio osam golova, što je dodatna vrednost u njegovoj igri.

Jedan je od najboljih u svetu fudbala kad valja uputiti pas. Ne mislim isključivo na asistencije u poslednjih nekoliko utakmica, već o prelgedu igre, pozicioniranju, čim mu lopta dođe u noge odmah zna šta će s njom“, zapazio je Džejmi Karager, nekadašnji štoper Liverpula.



tagovi

Hari KejnTotenhem

Obaveštavaj me

Totenhem

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara