©Reuters
©Reuters

Da li je vreme za priču o kompleksu u nastajanju? Bajern nadoknadio minus dva, ali opet nije savladao Lajpcig

Vreme čitanja: 3min | sub. 30.09.23. | 20:25

Domaćin u drugom poluvremenu ispustio osetnu prednost i bio u situaciji da strepi od poraza (2:2)

Dva vezana poraza u susretima sa Lajpcigom i remi koji im je prethodio predstavljali su povod za priču o kompleksu Bajerna u nastajanju, a da ta tema ima osnova potvrdili su Bikovi u prvom poluvremenu protiv Bavaraca sa dva gola. Prednost domaćina međutim ispostavila se kao nedovoljna da šampion Nemačke poklekne i treći put zaredom pred istim rivalom. Fudbalski gigant iz Minhena pokazao je snagu u najtežem momentu i sa konopaca se vratio u život golovima Kejna i Sanea popravivši utisk iako ni četvrti put u 2023. godini nije uspeo da savlada izabranike Marka Rozea (2:2).

Rutinskom pobedom nad Lajpcigom (5:3) u finalu Superkupa Nemačke, juna 2022. godine, Bajern je otvorio prethodnu sezonu ne slutivši da je to ujedno i poslednja pobeda protiv Bikova u narednih više od godinu dana. Usledio je januarski remi u 16. kolu bundeslige, a potom i dva ubedljiva poraza Bavaraca. Prvi, u maju, u režiji sada već bivših aduta Lajpciga (3:1) Laimera, Enkunkua i Soboslaja, i drugi, u novom Superkup finalu, na krilima trostrukog strelca Danija Olma (3:0).

Izabrane vesti

Iako je španski vezista, junak avgustovska pobede, van konkurencije već nedeljama usled povrede kolena, strateg domaćih nije imao previše dilema pred megdan sa braniocem titule i od prvog minuta ukaao je šansu igračima koji su bili starteri i na evropskoj premijeri, u pobedi protiv Jang Bojsa (3:1). Značajnih promena nije bilo ni u kaznenoj ekspediciji Tomasa Tuhela koja je posle remija sa Leverkuzenom (2:2) značajno podigla samopouzdanje pobedama nad junajtedom (4:3), Bohumom (7:0) i Minsterom u Kupu Nemačke (4:0).

Efekat koji ima Kriptonit na Supemena igrači Lajpciga posedovali su i večeras na megdanu Bajernu, doduše samo tokom prvog poluvremena. U 20. minutu Šlager je poslao loptu u prostor, a Lois Openda demonstrirao brzinu i hladnokrvnost pored nemoćnog Kima. Šest minta kasnije Belgijanac se ponovo našao u važnoj ulozi pošto je glavom sa druge stative spustio na ivicu peterca loptu poslatu iz kornera na koju je natrčao Kasteljo Lukeba.

Dva gola za šest minuta bila su dovoljna da fudbalski statističari počnu sa premotavanjem arhive i portagom prethodnog kluba koji je u tri vezana međusobna susreta uspevao da savlada Bajern, međutim posao im je pokvario minhenski klub znatno boljim izdanjem u drugom delu susreta.

Buđenju gostiju doprineo je Henriks u 57. minutu kada ga je lopta u živom zidu pogodila u ruku posle pokušaja Sanea, a penal koji je usledio rutinski je realizovao Hari Kejn. Centarfor Bavaraca pogotkom sa bele tačke saterao je uz zid rivala Crvene zvezde u grupnoj fazi Lige šampiona. Osetivši krv, šampion Bundeslige nastavio je još intenzivnije sa ofanzivom, međutim pogodak za izjednačenje zapravo je postigao iz kontre, u situaciji kada su se igrači lajpciga opustili i krenuli po treći pogodak.

Brzom tranzicijom u režiji Musaile i rutinskom egzekucijom Sanea igrači Bajerna su neutralisali zaostatak, ali i Zvezdi demonstrirali način na koji bi mogla da traži svoje šanse krajem oktobra i početkom novembra.

Ispušteno osetno vođstvo nije u potpunosti obeshrabrilo domaćina koji je na krilima Benjamina Šeška imao dve odlične prilike da stigne do pobede. Perspektivni Slovenac je imao odličnu priliku u prvom minutu nadoknade kada je bio neprecizan, a uzdahe je ismemio i tri minuta kansije kada je na loptu u prostor Ćavija Simonsa kasnio tek nekoliko sekundi u odnosu na opreznog Ulriha.

BUNDESLIGA - 6. KOLO

Petak

Hofenhajm - Dortmund 1:3 (1:2)

/Kramarić 25pen - Filkrug 18, Rojs 45+3, Rjerson 90+5/

Subota

Bohum - Menhengladbah 1:3 (0:3)

/Losila 68 - Nojhaus 27, Plea 37, 45+3/

Hajdenhajm - Union Berlin 1:0 (0:0)

/Beste 59/

Keln - Štutgart 0:2 (0:0)

/Undav 68, 88/

Majnc - Leverkuzen 0:3 (0:1)

/Van den Berg ag 18, Grimaldo 59, Hofman 65/

Volfzburg - Ajntraht 2:0 (1:0)

/Vind 31, 84/

Lajpcig - Bajern 2:2 (2:0)

/Openda 20, Lukeba 26 - Kejn 57p, Lane 70

Nedelja

15.30: (2,90) Darmštat (3,45) Verder (2,40)

17.30: (1,75) Frajburg (3,70) Augzburg (5,40)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Bajern MinhenRB LajpcigBundesliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara