Kilijan Embape (©Reuters)
Kilijan Embape (©Reuters)

Da zle krvi ne bude: Al Kelaifi dao reč, Embapeu novi ugovor, ali odlazi narednog leta

Vreme čitanja: 3min | pon. 14.08.23. | 10:34

Pravila u Francuskoj ne dozvoljavaju izlazne klauzule, ali su Pari Sen Žermen i Embape pronašli način da usmenim dogovorom zadovolje obe strane

Transfer saga zvana Kilijan Embape i ovog leta ispunjava godišnju normu, a čitava situacija je u subotu dobila obrt za 180 stepeni. Prema saznanjima Asa, tog dana održan je desetominutni sastanak na kom su pored najskupljeg francuskog igrača u istoriji prisustvovali i Naser Al Kelaifi, Luis Enrike, Usman Dembele i Kilijanov mlađi brat Itan (16). Razumljivo, u potpunom središtu pažnje bilo je samo jedno pitanje - pod kojim uslovima bi najbolji igrač tima prihvatio da ostane na Parku prinčeva bar do kraja sezone u začetku?

U Francuskoj LFP (Ligue de football professionnel) u svojim pravilima predviđa da su izlazne klauzule potpuno zabranjene, a ni privatno sklopljeni ugovori između kluba i igrača nisu obavezujući (jer ne mogu biti predmet zakona), pa je tako verovanje na reč manje više jedini mehanizam kojim se u ovakvim slučajevima može doći do dogovora. Takva situacija upravo se dogodila na relaciji PSŽ - Embape.

Izabrane vesti

Naime, predsednik i produžena ruka katarskih vlasnika Naser Al Kelaifi navodno je dao reč Embapeu da će imati potpuno odrešene ruke da napusti klub narednog leta pod uslovom da sada potpiše novi ugovor sa Svecima. Kako Kilijanov aktuelni sa Parižanima ističe u junu naredne godine, on bi tada mogao da napusti klub bez obeštećenja, a upravo je to najgora situacija koja bi mogla da zadesi šampiona Francuske. Na ovaj način bi se Pari Sen Žermen osigurao u pogledu visokog obeštećenja za odlazak najvažnijeg igrača tima.

Primera radi, sličan usmeni dogovor sklopljen je leta prošle godine između uprave Lansa i Seka Fofane. Vezista iz Obale Slonovače je tada potpisao novi ugovor, iako je znao da će već narednog leta promeniti sredinu. Učinio je to kako bi s jedne strane njegovom klubu doneo pristojno obeštećenje, a s druge sebi otvorio vrata redovnom mestu u startnoj postavi, a ono mu je ispostavilo se značajno podiglo cenu tokom sezone. Na kraju, Lans je održao reč i prodao ga prošlog meseca u saudijski Al Nasr za 25.000.000 evra. Tako bi i Embape u slučaju produžetka saradnje odigrao još jednu sezonu u Parizu bez bilo kakvih represivnih mera u pogledu odstranjivana iz tima, i nakon nje mogao da ode iz kluba bez zle krvi.

Da je subotnji dogovor bio potpuno uspešan svedoči i nasmejano lice Nasera Al Kelaifija prvi put nakon dugo vremena. Predsednik PSŽ-a zaustavio se na ulazu u trening kamp Poasi kako bi dao autograme i fotografisao se sa navijačima. Sreća direktora bila je očigleda i jasan je znak nalaženja zajedničkog jezika sa 24-godišnjim Francuzom.

Najbolji strelac Mundijala u Kataru trebalo bi da se nađe na terenu već u subotu (21.00) kada Pari Sen Žermen gostuje Tuluzu u drugom kolu Lige 1. Podsetimo, 11 puta šampioni Francuske nisu imali dobar start sezone, jer su odigrali 0:0 protiv Lorijena na svom terenu. Bez Embapea sve funkcioniše mnogo teže čak i u domaćem prvenstvu, svesni su toga svi u Gradu svetlosti i ne žele da izgube svoju amajliju.



tagovi

Pari Sen ŽermenKilijan EmbapeNaser Al Kelaifi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara