Fudbaleri Šahtjora i Dinama (©Shutterstock)
Fudbaleri Šahtjora i Dinama (©Shutterstock)

Dan Kijeva ukrašen ukrajinskim “El Klasikom“ - Šahtjor za rekord, Dinamo za Evropu

Vreme čitanja: 3min | ned. 31.05.20. | 10:57

Veliki derbi po prvi put u istoriji sudiće žena

Povratničko kolo i odmah poslastica za ljubitelje fudbala u Ukrajini, pa i šire, jer Šahtjor dočekuje Dinamo iz Kijeva (16.00). Ipak, ekipa iz Donjecka samo nominalno će na ovom susretu biti domaćin pošto se meč igra u glavnom gradu, na Olimpijskom stadionu, terenu Dinama, mada ni belo-plavi neće imati osećaj domaćina, jer će se veliki derbi po prvi put odigrati pred praznim tribinama. I sve to na Dan Kijeva kada su ulice grada obično prepune i sve vrvi od turista. Zbog prisustva korona virusa, teško da će tako biti i ovog puta, ali euforija će svakako biti prisutna, jer u glavni grad stiže šampion države.

Iako se odavno oprostio od titule, Dinamu neće faliti motivacije, jer njegov posao je daleko od završenog. Ako se može reći da je prethodnih godina koliko-toliko držao korak sa Šahtjorom, tim iz Kijeva je ove potpuno podbacio, pa mu trenutno nije osigurano ni drugo mesto koje vodi u kvalifikacije za Ligu šampiona. Štaviše, za “utešnu“ kartu elitnog evropskog takmičenja boriće se u preostalih devet kola sa čak tri ekipe, jer, iako je u igri još 27 bodova, gotovo je nemoguće da Rudari ispuste prednost i prepuste tron najljućem rivalu.

Izabrane vesti

Stoga im je pobeda preko potrebna, posebno zbog jučerašnjih rezultata, pošto je Zarja izgubile od Oleksandrije, a Desna slavila protiv Kolosa, pa četiri tima u borbi za drugo mesto deli tri boda.

Šahtjor sa druge strane nema imperativ pobede, ali daleko od toga da će da popusti nogu sa gasa, s obzirom da je u mogućnosti da postavi rekord najbrže prigrabljene titule u istoriji nezavisne Ukrajine. Dodatan podstrek, možda čak i veći, četi Luisa Kastra predstavlja Liga Evrope u kojoj se tim iz Donjecka i dalje takmiči i gde ga očekuje revanš meč osmine finala sa Volfsburgom, zbog čega valja održati takmičarsku formu.

(©Shutterstock)(©Shutterstock)

Povratak na teren posle više od dva meseca pauze očekivano je doneo i povrede. U ekipi Dinama “stradali“ su Mikola Šaparenko Mikita, Burda i Viktor Cigankov – poslednja dvojica lakše povređeni, postoji šansa da zaigraju - dok zbog kartona neće igrati Artem Besedin. Od ranije su van stroja Josip Pivarić i Mohamed Kadiri.

Ni Šahtjor nije netaknut izašao iz karantina. Valerij Bondar neće igrati zbog preloma zgloba, kao ni Maikom, Maksim Mališev i Artem Bondarenko, a pod znakom pitanja su Mikola Matvijenko koji je napustio igru na prijateljskoj utakmici sa Rukom, te Ismaili i Markos Siprijano.

Sezona je tradicionalno počela utakmicom Super kupa između Dinama i Šahtjora kada su Kijevljani slavili sa 2:1, a istim rezultatom belo-plavi su posle produžetka trijumfovali i u osmini finala kupa, dok su Rudari odneli pobedu u oba ligaška susreta.

Glavni sudija biće Ekaterina Monzul, prva žena kojoj je dodeljena ova uloga u istoriji ukrajinskog “El Klasika“.

ŠAHTJOR DONJECK – DINAMO KIJEV (16.00)


Stadion: Olimpijski stadion, Kijev

Bez prisustva gledalaca

Sudija: Ekaterina Monzul


ŠAHTJOR: Pjatov - Ismaili, Krivcov, Matvijenko, Dodo - Alan Patrik, Stepanenko - Tajson, Solomon, Marlos - Moraeš

DINAMO: Buščan - Kedžiora, Šabanov, Popov, Mikolenko - Sidorčuk, Šepelev - Bujalski, Verbič, Karavaev – Rusin

UKRAJINA 1, PLEJ-OF - 24. KOLO

Subota

Kolos - Desna 0:2 (0:0)

/Favorov 64, Kartušov 84/

Oleksandrija - Zarja 1:0 (0:0)

/Hrečiškin 90+4/

Nedelja

16.00: (2,25) Šahtjor (3,20) Dinamo Kijev (3,10)



UKRAJINA 1, PLEJ-AUT - 24. KOLO

Subota

Dnjepar-1 - Olimpik Donjeck 3:1 (1:0)

/Buleca 32, Adamjuk 62, Tejlor 77 - Politilo 90+3/

Nedelja

Karpati - Mariupolj (odloženo)

16.00: (2,25) Vorskla (3,05) Ljvov (3,25)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Ukrajina 1Šahtjor DonjeckDinamo Kijev

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara