Fudbaleri Danske (©Reuters)
Fudbaleri Danske (©Reuters)

Danci idu na "Ovčija ostrva" po petu pobedu, ključan dvoboj Izraela i Austrije

Vreme čitanja: 4min | sub. 04.09.21. | 14:39

Zanimljivi dueli u Grupi F kvalifikacija za Mundijal

Kvalifikaciona Grupa F ima jasnog lidera i to je polufinalista ovogodišnjeg Evropskog prvenstva - Danska. Posle četiri meča selekcija Kaspera Hjulmanda nije izgubila ni bod i veliki je favorit u borbi sa Farskim Ostrvima u Toršavnu, u sklopu 5. kola (20.45).

Danci su dobili sve mečeve do sada i na Ovčija ostrva odlaze po peti trijumf. Oprez je poželjan, jer Farani jesu "fudbalski patuljci", ali prilično su napredovali u odnosu na period od pre desetak godina. Uostalom, domaći su to pokazali u prijateljskoj utakmici protiv Lihtenštajna u junu, u kojoj su pobedili sa nadmoćnih 5:1. S druge strane, u ovim kvalifikacijama nisu pobedili na tri utakmice i imaju jedan bod posle remija u Moldaviji (1:1).

Izabrane vesti

20.45: (23,0) Farska Ostrva (12,0) Danska (1,08)

Farska Ostrva, koja su inače pod patronatom Danskog kraljevstva, ali sa visokim stepenom autonomije, nemaju baš previše šansi da se domognu odlaska na smotru najboljih na planeti, ali ako ne završe poslednji u grupi, biće zadovoljni. Ostali rivali, poput Škotske, Austrije, Izraela i Danske, kvalitativno su potpuno različiti. I selektor Farana, Šveđanin Hakan Erikson, to dobro zna. Uostalom, domaći tim nikada nije uzeo ni bod Dancima.

Danska je u odličnoj formi i malo je verovatno da će je meč u Toršavnu izbaciti iz koloseka. I pre Evropskog prvenstva bila je uspešna, a ostvareno polufinale završnog turnira bilo je šlag na tortu. Danska je čak mogla da se plasira u finale, ali je izgubila od Engleske u produžecima.

Dakle, Hjulmandovi puleni su zgromili sve u kvalifikacionoj grupi sa ukupnim skorom 16:0 i očigledno idu ka direktnom plasmanu na prvenstvo u Kataru. Ne očekuju se velike promene u postavi, a nagađa se da mu je dilema vezana za navalu, odnosno, da li će pružiti šansu tandemu Vind - Darami ili Poulsenu i Olsenu. Farskim Ostrvima će nedostajati defanzivac Rogvi Baldvinson, i to je jedino značajno odsustvo.

20.45: (3,30) Izrael (3,25) Austrija (2,25)

Jedan od ključnih duela kvalifikacione Grupe F održaće se u Haifi, gradu na severu Izraela, gde stiže Austrija. Oba protivnika su na sedam bodova posle četiri kola, i pet koraka zaostaju u odnosu na vodeću Dansku, pa potencijalni poraz jednog od protagonista može da bude i kraj nadanja o odlasku na Mundijal.

To nije odlučujući duel, ali može mnogo da odluči o daljem razvoju grupe. Oba tima su izgubila jednom i to protiv istog protivnika - Danske. Takođe imaju jedan remi sa Škotskom na svom računu.

Izrael nikada nije uspeo da se plasira na završni turnir i sada ima još jednu veliku priliku da to popravi. Put do Svetskog prvenstva je, naravno, težak, ali čak i u mogućem plej-ofu, svašta može da se dogoditi. Posle domaćeg remija sa Škotskom, Izrael je ostvario dve pobede nad slabijim timovima, Moldavijom (4:1) i Farskim Ostrvima (4:0). Ali dobar rezultat večeras bi bio koristan.

Učesnik ovogodišnjeg Evropskog prvenstva ispravio je sramotno izdanje protiv Danske (0:4) i pobedio Moldaviju sa 2:0. Sve u svemu, učinak Austrijanaca je prilično razočaravajući, a ako utakmica u Izraelu ne bude berićetna, mogla bi da se dese značajne komplikacije.

David Alaba bi trebalo da se vrati u tim. Defanzivac Real Madrida počeo je protiv Moldavije na klupi, ali se očekuje u startnih 11 protiv Izraela. Baumgartlinger i novo pojačanje minhenskog Bajerna Zabicer, sigurno neće pomoći gostima. Izraelcima niko neće nedostajati.


tagovi

kvalifikacije za svetsko prvenstvoKvalifikacije za SP 2022.reprezentacija Danskereprezentacija Farskih Ostrvareprezentacija Izraela

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara