Startna postava Španije protiv Norveške (©AFP)
Startna postava Španije protiv Norveške (©AFP)

De la Fuente već zablistao na klupi Španije: Debitant Hoselu dvostruki strelac za dva minuta

Vreme čitanja: 3min | sub. 25.03.23. | 22:37

Dani Olmo načeo Norvežane, Kepa sačuvao prednost, a onda ih 32-godišnji napadač Espanjola dotukao - 3:0

Poraz na penale od Maroka u osmini finala Svetskog prvenstva u Kataru bio je poslednji za Luisa Enrikea u ulozi selektora Španije. Umesto bivšeg trenera Barselone, Selte i Rome angažovan je široj javnosti malo poznati Luis de la Fuente. Navijači u Španiji su ga, međutim, dočekali sa optimizmom, verujući da će 61-godišnji strateg poznanstvo sa velikim brojem reprezentativaca sticano tokom dugogodišnjeg rada u nacionalnom Savezu i mlađim selekcijama uspeti da iskoristi za dobru komunikaciju i povratak Crvene furije u vrh evropskog i svetskog fudbala.

Debitantski nastup novog selektora na startu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Nemačkoj 2024. pokazao je da će biti neophodno određeno vreme da se sve kockice slože, ali i da nekadašnji trener Atletik Bilbaa ima njuh za dobre igrače i pravovremene promene. Norveška je pobeđena 3:0, a do kraja života meč u Malagi pamtiće 32-godišnji napadač Espanjola Hoselu - dvostruki strelac samo nekoliko minuta po ulasku u igru u svom prvom nastupu za A reprezentaciju Španije. U 81. minutu je zamenio novopečenog kapitena Alvara Moratu, u 84. postigao gol za 2:0, a minut kasnije postavio konačan rezultat.

Izabrane vesti

Goste sa severa Evrope načeo je Dani Olmo u 13. minutu, ali ih je potom u nekoliko navrata sjajnim intervencijama Kepa sprečavao da izjednače. Činilo se da će povratnik na gol španske reprezentacije biti igrač utakmice sve do Hoseluovog "blickriga". A, treba istaći i to da su golovi iskusnog centarfora usledili nakon promašenog zicera koji mu je kreirao Jeremi Pino nakon ukradene lopte pred kaznenim prostorom rivala.

Tada nije bio precizan, ali se sjajno snašao na centaršut još jednog rezerviste, Fabijana Ruiza, i glavom poslao loptu u dalju stranu norveškog gola. Zajedno su ušli u igru, zajedno i potpisali pobedu.

Ispromašivali su se pre toga Norvežani, oslabljeni neigranjem Erlinga Halanda. Da je golgeter Mančester Sitija bio u timu, verovatno bi ishod ovog meča bio drugačiji, ali ovako tri boda iz derbija Grupe A idu na konto Španije, koja se i po gol-razlici izjednačila sa Škotskom. Ostrvljani su nešto ranije danas na svom Hempden parku bili očekivano sigurni protiv Kipra, savladavši ga takođe 3:0.

Na vreme su Španci načeli goste u Malagi. Bio je 13. minut kada je uporni Mikel Merino povratio posed posle izgubljene lopte Gavija i proigrao Baldea čiji je oštar centaršut, uz pomoć Estigorda, u mrežu skrenuo Dani Olmo. Imala je Španija inicijativu, ali promena formacije sa 4-3-3 koju je praktikovao Luis Enrike na 4-2-3-1 znači i da će ubuduće u igri svetskih prvaka iz 2010. biti više taktiziranja i možda manje ofanzivne igre nego u prethodnom periodu.

Pored Kepe na golu, vratio je De la Fuente u nacionalni tim Naća, na poziciji štopera, a Rodrija iz zadnje linije pomerio na defanzivnog veznog, u paru sa Sosijedadovim Mikelom Merinom. Šansu da ponovo nosi dres reprezentacije dobio je Jago Aspas, ali se krilni napadač Selte nije posebno istakao. Uz Gavija, koji je delovao uz suprotnu aut-liniju, prvi je napustio teren. Umesto njih ušli su Dani Sebaljos i Mikel Ojarzabal, a onda i trio Pino-Hoselu-Ruiz umesto Olma, Morate i Merina.

Sveža krv dala je željeni efekat. Nakon što su se odbranili - ili ih je Kepa odbranio - od pokušaja Aursensa, Pedersena i Serlota, domaćini su finišu ponovo dodali gas i osigurali pobedu. Vrlo važnu za dalji tok kvalifikacija, s obzirom na to da je reč o derbiju grupe.

Španija će u narednom kolu, 28. marta, gostovati u Glazgovu, dok Norveška putuje u Gruziju.

KVALIFIKACIJE ZA EURO 2024 - GRUPA A

Subota:

Škotska - Kipar 3:0 (1:0)

/Mekdžin 21, Mektomini 87, 90+3/

Španija - Norveška 3:0 (1:0)

/Olmo 13, Hoselu 84, 85/



tagovi

Kvalifikacije za Euro 2024Fudbalska reprezentacija Španijereprezentacija NorveškeLuis de la Fuente

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara