Aurelio De Laurentis (@Reuters)
Aurelio De Laurentis (@Reuters)

De Laurentis za reformu Serije A u Seriju E: Neka igraju samo najbolji i oni sa najvećim navijačkim bazama

Vreme čitanja: 2min | pet. 22.12.23. | 11:54

Predsednik Napolija smatra da je italijsnkom fudbalu potrebna liga sa 14 klubova, zatim dve od po 20, a ostali rangovi da se vode kao amaterski

Nakon što je agencija ANSA prenela saznanja da je Aurelio De Laurentis zainteresovan za učešće Napolija u potencijalnoj Superligi Evrope, iz Italije stižu njegove izjave s predlogom kako bi trebalo reformisati najjači rang tamošnjeg fudbala.

U intervjuu za Korijere delo Sport prvi čovek aktuelnog šampiona ističe da bi Seriju A trebalo preimenovati u Seriju E, u kojoj bi se takmičilo 14 klubova: sedam najboljih i sedam sa najvećim navijačkim bazama u zemlji.

Izabrane vesti

Po De Laurentisu takmičenje bi trebalo nazvati Serija E, jer bi učestvovali elitni klubovi, dok bi Seriju A trebalo da čine dve grupe od po 20 timova, a ostali rangovi da se vode kao amaterski.

Predsednik Napolija, takođe, smatra da bi po uzoru na NBA trebalo ukinuti ispadanje iz lige.

"Godine 1986. u ligi je bilo 16 klubova, a danas ih ima 20 i prihodi su se smanjili, a ne povećali. Dok se ne utvrdi da se glasovi vrednuju po veličini klubova, odnosno da veću težinu imaju oni koji su uspešniji, ništa se neće promeniti. Mali timovi će nastaviti da budu brojniji u ligi sa jedinim ciljem da izbegnu ispadanje. Takvo razmišljanje podstiče promenu pravila. Odmah bih napravio Seriju E, gde slovo E znači 'elita'. Samo klubovi iz gradova sa značajnim brojem navijača. Primera radi, Palermo koji ima ogromne ekonomske garancije tavori u Seriji D. Bari koji ima bazu od 1.200.000 svojih navijača ne može da ostane tu gde je (Serija B) dok su u Seriji A gradovi sa 200.000 stanovnika u kojima se proda manje od 10.000 ulaznica. Zato sam za to da igraju sedam-osam timova koji dominiraju na tabeli i još sedam koji mogu da imaju iste ambicije. Dakle, 14 mesta u elitnoj seriji i dve grupe Serije A od po 20 ekipa, a ostalo je amaterizam koji bi služio kao rasadnik mladih fudbalera. Ispadanja ne bi bilo, kao u američkoj košarci, gde imate prepune hale. Zapitajte se koliko oni prihoduju... Neko prigovara da bi izostao takmičarski smisao, ali ja mislim da to nije istina", uveren je De Laurentis, koji je bogatstvo stekao baveći se filmskom produkcijom.


tagovi

Aurelio De LaurentisSerija ANapoli

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara