De Liht i Dušan Tadić (©Reuters)
De Liht i Dušan Tadić (©Reuters)

De Lihtovi superlativi: Tadić me promenio i kao igrača i kao čoveka, on je legenda isto kao i Luis Suarez

Vreme čitanja: 3min | uto. 01.08.23. | 11:42

Svakog dana u teretani sat vremena pre treninga. I svakog dana sat posle…

Bila je to ona blistava sezona kada je Ajaks držao čas fudbala madridskom Realu, doduše ona ista u kojoj je, ni u Amsterdamu ne znaju kako, ostao bez finala Lige šampiona posle poraza od Totenhema. Bila je to sezona kada je Dušan Tadić vodio Kazemira na ringišpil, kada se Evropa zaljubila u Frenkija de Jonga i Matijsa de Lihta. A baš ovaj drugi i pet godina kasnije otvoreno kaže: i to je bila Tadićeva zasluga.

Nije to nikakva kurtoazija, De Liht se u intervju za sajt Ajax Showtime priseća koliko mu je kapiten Srbije promenio živog. Bukvalno.

Izabrane vesti

Tadić me je definitivno promenio i kao igrača i kao čoveka. Kao igraču, naučio me je šta je sve neophodno da bi se popeo na vrh. U stvari, ako bih morao da navedem najuticajnije fudbalere sa kojima sam igrao on bi definitivno bio jedan od njih. Imao je toliko uticaj na Ajaksov tim i mlade igrače poput mene”, kaže De Liht.

I daje konkretne primere.

Bilo je tu svega, od ishrane do njegovih treninga… Radio je sa mladima, stvorio pobednički mentalitet u ekipi… Svakog jutra je bio u teretani sat vremena pre treninga i onda posle treninga još sat vremena. Posle nekog vremena to počinje da utiče na mlade igrače. Pomisliće: ‘Možda bih i ja trebalo ovako’. To se sigurno desilo mnogim momcima te sezone”.

Uostalom, da Tadić nije stigao tog lega 2018. pitanje je da li bi De Liht uopšte bio tu. Sezona ranije je bila teška za klub. Abdelhak Nuri je kolabirao. Ajaks je nastup na evropskoj sceni završio već u kvalifikacijama, u prvenstvu je bio drugi. De Liht je ozbiljno razmišljao o odlasku. Ali onda su stigli Tadić i Blind

Sa takvih vrhunskim igračima – tako iskusnim – nama mladima je postalo lakše da se razvijamo. Sigurno je imalo veliku ulogu u mojoj odluci da ostanem. Verovatno bih otišao i da nisu došli, ali sa njima je sve postalo mnogo privlačnije”.

Toliko da se još seća prvog treninga sa Tadićem

Do tada smo se malo čuvali, počinjali malo sporie. Ali čim je on kročio na teren postalo je vrlo intenzivno. Pasovi, prijemi, odmah je uneo taj pobednički metalitet i potpunu koncentraciju”.

Jasno vam je dakle koliki je bio Tadićev uticaj na De Lihta.

Prvo, ima sjajan mentalitet, ali uvek je tu za tebe. Zaista želi da ti pomogne”.

Matijs zato i dan-danas održava kontakt sa bivšim kapitenom.

Nažalost, ne uživo, ali često razgovaramo preko WhasAppa. Uvek je lepo razgovarati sa njim”.

Tadićeva petogodišnja era u Amsterdamu završila se ovog leta. Ima čak i onih koji sumnjaju da je otišao jer bi ove sezone možda bio preseljen na klupu. De Liht nije od njih.

Ne mislim da je to uticalo. Poznajem Tadića kao pobednika. Ne bi on otišao nigde zbog toga što postoji pretnja promene. On bi uzvratio”.

Zato na pitanje kako će Tadić biti upamćen u Ajaksu De Liht jasno odgovara.

Posebno ako gledamo poslednjih 20 godina, on je jedan od najvećih i najvažnijih koje je Ajaks imao. Ako samo pogledate šta je uradio za kratko vreme, koliko je golova dao, koliko asistencija upisao, koliko ga navijači vole… Naravno, koliko je važan bio u toj sezoni Lige šampiona…

De Liht smatra: legenda. I dodaje: potcenjena legenda.

Relativno kasno je došao u Ajaks. Suarez je, primera radi, posle Ajaksa otišao u Liverpul i Barselonu i onda ga je lakše smatrati za legendu. Ali kada pogledam ono što je Tadić uradio, sigurno da potpada u tu kategoriju”, poentira De Liht.


tagovi

Dušan TadićMatijs de Liht

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara