I sudije čekaju (©Reuters)
I sudije čekaju (©Reuters)

Debata o budućnosti fudbala: Sutra o plavim kartonima i izgubljenom poverenju prema sudijama

Vreme čitanja: 3min | pet. 01.03.24. | 12:43

Pa i o odugovlačenju, video tehnologiji…

Prva tačka dnevnog reda – rasprava o novim pravilima u fudbalskoj igri. U subotu, 2. marta, o tome će diskutovati Međunarodni odbor fudbalskih saveza (IFAB), a akcenat će biti na utisku da su igrači i treneri u moderno doba izgubili poverenje u sudije.

Uprkos video tehnologiji o kojoj će takođe biti reči, jer IFAB ne želi više da iznova gleda prizore sudija okruženih nezadovoljnim fudbalerima koji im zameraju na odlukama. Najdrastičnija promena svakako bi bila uvođenje plavog kartona, pa hajde da kratko pobrojimo neke od glavnih stavki sutrašnje polemike.

Izabrane vesti

RAZGOVOR SA SUDIJAMA I PLAVI KARTONI

Rekosmo već, ono što najviše bode oči sedim glavama u Cirihu. Predlog je zato da od leta ama baš svako prigovaranje sudije bude sankcionisano žutim kartonom. Tu se priča ne završava, već se raspravlja i o plavom kartonu, odnosno privremenim isključenjima na po deset minuta. Ne bi se on delio samo za prigovore sudiji, ali između ostalog… Poslednjih meseci se to pravilo svakako testira u mlađim kategorijama i nižim ligama. Privremena isključenja, ipak, verovatno neće biti odmah uvedena, jer i same sudije smatraju da im je potrebno više vremena da se ova ideja testira. I da se vidi kako bi se ona sprovodila. Odnosno, šta bi tačno bilo dovoljno da vas pošalju na hlađenje.

KAMERA NA SUDIJAMA

Još jedna mera koja bi za cilj imala smanjenje prostesta. Sudije nosile kamere koja bi snimala sve što se dešava oko njih kako ništa ne bi promaklo. To bi trebalo da fudbalere natera da shvate da neće moći da prođu nekažnjeno.

VAR RASPRAVA UŽIVO PREKO RAZGLASA

Ovo bi zaista bila novina, jer ko ide na stadione zna da se čak ni snimci problematičnih situacija ne puštaju na ekranima na stadionima. A, sad je predlog da se sudijska rasprava oko VAR situacija uživo pušta preko razglasa. Već se probalo na nekim FIFA takmičenjima, kao što je Svetsko klupsko prvenstvo.

ODUGOVLAČENJE I PRAVILO ŠEST SEKUNDI

Stara boljka fudbala. Stariji se sećaju da je svojevremeno baš zbog odlučeno da kada igrač vrati loptu golmanu on ne sme da je uhvati u ruke. Tu negde je uvedeno i pravilo “šest sekundi” koje ograničava koliko lopta sme da bude u rukama golmana. I dalje je ono aktivno, ali se retko koristi. Sada se razmišlja da li bi trebalo da se oživi i svira maltene po automatizmu. Pričalo bi se i o drugim načinima da se ukrade vreme, od simuliranja povreda, do izvođenja auta…

VAR

Svedoci smo i sami da se VAR ne koristi na isti način u svim zemljama. Delom i zato što je procenjeno da je samo uputstvo previše komplikovano, odnosno nejasno. IFAB želi da pojednostavno pravila kako bi svima bilo kristalno jasno kada se VAR koristi i kako.

PENALI

Ovde se ništa ne uvodi, no se slično pravilu o šest sekundi razmišlja o striktnom poštovanju propisa kod jedanaesteraca. Dakle, nijedan igrač ne sme da uđe u kazneni prostor. I lopta mora da bude baš na beloj tački. Tako je i sada, ali svi znamo da se mala odstupanja tolerišu.

KO ODLUČUJE O PROMENI PRAVILA?

Zaostavština starih vremena, jer Velika Britanija je kolevka fudbala. Pa tako IFAB čini četiri člana tamošnjih fudbalskih saveza (engleski, škotski, velški, severno-irski), svako sa po jednim glasom. FIFA ima isti broj glasova – njih četiri – iako predstavlja preostalih 207 saveza. Za promenu pravila potrebno je tri četvrtine glasova, tačnije njih šest. Tek da ne može niko samostalno da prelomi.


tagovi

ifab

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara