Čarli Gud (levo) i Ivan Toni (©Reuters)
Čarli Gud (levo) i Ivan Toni (©Reuters)

Defanzivci iz Premijer lige, čuvajte se - stiže Ivan Toni i jedva čeka da trese mreže

Vreme čitanja: 4min | sub. 29.05.21. | 20:35

Strašan posao je napravio Brentford kada je angažovao 25-godišnjeg napadača u kojeg svojevremeno nisu verovali Vulverhempton i Njukasl

Posle 74 godine, Brentford je uspeo da se domogne elitnog ranga. Puleni Tomasa Franka plaslirali su se u Premijer ligu, u finalu baraža na Vembliju savladali su Svonsi (2:0), domogli se 185.000.000 evra (TV prava i drugi prihodi za ulazak u Premijer ligu) i mesta u društvu najboljih. Među najzaslužnijima za veliki uspeh je nesumnjivo i napadač Pčela Ivan Toni.

Sjajni centarfor je početkom sezone stigao iz Piterboroa, kao zamena za Olija Votkinsa. Najbolji strelac ekipe iz minule sezone prodat je Aston Vili za sve skupa 35.000.000 (kada se uračunaju i bonusi), dok je za njegovu zamenu Brentford izdvojio oko 5.600.000 evra. Stigao je sa pedigreom najboljeg strelca i igrača Lige jedan, kako je u dresu Poša postigao 24 pogotka u trećem rangu i to u godini koja je prekinuta zbog pandemije korona virusa, te je tako bio uskraćen za još 12 utakmica.

Izabrane vesti

Da statistika iz Lige jedan nije slučajnost, ubrzo je Toni dokazao u Čempionšipu. Sezonu je okončao sa 33 postignuta gola (kada se uračunaju i dva u plej-ofu). U ligaškom delu je u 31 navrata tresao protivničke mreže i tako oborio rekord Glena Marija. Suvišno je reći da je ostvario bolji učinak od čoveka kojeg je nasledio: Votkins je u poslednjoj sezoni u dresu Pčela postigao 26 pogodaka.

Prvi čovek za transfere Li Dajks i sportski direktor Brentforda Rasmus Ankersen su nadmašili sebe i još jednom napravili idealan posao na tržištu. Od rokade na mestu centarfora su ostali u plusu nešto manje od 30.000.000 evra, a pritom im je novi napadač pomogao da se plasiraju u Premijer ligu, pa se tako u kasu slilo još gotovo 200.000.000 evra. Uspevali su godinama unazad Dajks i Rasmunsen da pronađu prave alternative za najbolje igrače, tako su klubu donosili veliki novac od prodaja i za relativno male sume krpili rupe. Tako su pre Votkinsa prigrabili veliki novac i od prodaja Nila Mopeja, Saida Benrahme, Ezrija Konse i Krisa Mefama, a pritom nisu usporili na putu ka eliti.

Toni je svima pokazao da poseduje kvalitet za najviši rang. Sa 25 godina starosti je uspeo da odigra najpotentniju sezonu u istoriji drugog ranga, golove postizao na sve načine, bio pretnja po rivala u kaznenom prostoru, u igri glavom, van šesnaesterca. Poseduje savršenu kombinaciju snage i brzine, pa može da se nosi sa svim tipovima štopera. Dobro se snalazi u par formacija, može da prihvati duboke i prizemne lopte, protrči kroz protivnički bedem i očas posla se nađe u šansi za gol. Povrh toga, izveo je 11 jedanaesteraca i svih 11 pogodio! Nije ni to sve, kako je uspeo da zabeleži i 10 asistencija, što znači da je učestvovao u 43 pogotka Pčela tokom sezona u kojoj je izboren plasman u Premijer ligu (od 84).

Utisak je da je spreman za Premijer ligu.

"Potpuno ludilo. Nemam reči, ostajem bez glasa. Ovo je najbolja svlačionica u kojoj sam bio, uživao sam u svakom trenutku. U Premijer ligi sam sa grupom momaka o kakvoj sam samo mogao da sanjam. Sada sam napada iz Premijer lige i jedva čekam da postižem golove".

Neće ipak Toni debitovati u Premijer ligi naredne sezone, jer je to već ostvario. Naime, kao član Njukasla je u septembru 2015. godine upisao minute u elitnom rangu i to na susretu protiv Čelsija. Interesantno je da je na teren ušao umesto Aleksandra Mitrovića, još jednog napadača kojem Svrake nisu verovale.

Olako je uprava kluba sa Sent Džejms Parka, predvođena ozloglašenim vlasnikom Majkom Ešlijem, odustala od Tonija. Stigao je kao veliki talenat iz Northemptona, za koji je debitovao sa samo 16 godina, ali je posle godina provedenih po pozajmicama u Barnsliju, Sruzberiju, Skantorpu i Viganu na kraju prodat trećeligašu Piterboru za oko 500.000 evra. Tri godine kasnije, Ivan Toni se vraća u Premijer ligu, gde će imati šansu da osveti Svrakama u direktnom okršaju.

Nije samo Njukasl odustao od Tonija, pre transfera na Sent Džejms Park bio je na pragu Vulverhemptona. Ruku na srce Vulvsi su iz opravdanog razloga odustali, kako napadač nije uspeo da prođe lekarske preglede.

U kakvog je napadača izrastao najbolje govori činjenica da se gotovo pola Premijer lige nadalo da Brentford neće izboriti kartu za elitu, kako bi mogli da ga presele u svoje redove. Sada će to biti gotovo nemoguća misija, a Brentfrod će sa sjajnom transfer politikom, predvođen sa klupe maestralnim Tomasom Frankom i uz nekoliko vrhunskih individualaca sasvim sigurno predstavljati pravo osveženje za jednu od najkvalitetnijih (prema mnogima i najkvalitetniju) fudbalskih liga na planeti.

Biće sasvim sigurno i pojačanja, vlasnik Metju Benam je ispunio obećanje i nema sumnje da će učiniti sve da se njegov tim zadrži u Premijer ligi. Sa druge strane, Frank još nije spreman da razmišlja o transferima.

"Sada želim samo da se dobro napijem. Sutra ćemo razmišljati o Premijer ligi", kratko je poručio danski stručnjak posle istorijskog trijumfa.



tagovi

BrentfordAjvan Toni

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara