Nikolić i Eder (© Lokomotiva)
Nikolić i Eder (© Lokomotiva)

Defanzivna perfekcija Marka Nikolića i fudbal kakav treneri najviše vole

Vreme čitanja: 3min | pon. 28.09.20. | 14:19

„Stručnjaci, hvala“, poručuje strateg Lokomotive koja je opet na dobro putu

Ponovo je Lokomotiva na pobedničkim šinama. Trijumfi nad Tambovom i CSKA popravili su ambijent u klubu i sliku o Marku Nikoliću u Rusiji. Šest bodova u poslednja dva kola su možda najverniji prikaz ideja srpskog stručnjaka: pozadi sigurno, na sredini organizovano, a napred je u oba slučaja bio dovoljan jedan gol. Trenerima su takve pobede najslađe.

Nikolića posebno može da raduje činjenica da je zategao odbranu. Na poslednje četiri utakmice njegov tim nije primio gol. Što dobija na značaju kad se ima u vidu ko je bio preko puta: šampionski sastav Zenita, Rostov na njegovom terenu – Tambov naravno nije taj kalibar, ali je do meča sa Lokosima vezao tri susreta na kojima je davao po dva gola – i na kraju gradski rival. To je već 360 minuta bez kapitulacije, najviše zahvaljujući učinku štoperskog tandema Vedran Ćorluka – Muriljo. Hrvatski veteran je gazda ekipe, komandant, kapiten, čovek kome se veruje, a uz njega stasava bivši igrač Kruzeria i čvrstinom izrasta u fudbalera na kom bi Moskovljani mogli da grade budućnost. Ruski mediji procenjuju da će je Nikolić unapredio Murilja i da će defanzivac iz „klase 1997“ sigurno isplatiti Lokomotivi kad dođe vreme za transfer, platila ga je 2.500.000 evra i definitivno na njemu može da zaradi višestruko.

Izabrane vesti

Što se napada tiče, Nikolić je uspeo da pronađe alternativna rešenja posle prodaje Alekseja Mirančuka Atalanti. Ostao je bez golgetera, čoveka koji je nosio ekipu u ofanzivnom smislu, što se videlo ne nekim prethodnim mečevima, ali je više prostora dobio njegov brat blizanac Anton i u kombinaciji sa Fjodorom Smolovim pokazao da može da bude napadačka snaga. U poslednja dva kola Anton Mirančuk je nameštao, a povratnik iz Selte davao golove za pobede. Pritom, iako nije bio strelac, Portugalac Eder je počeo sve više da se žrtvuje za tim, da prima igru na sebe, dobija vazdužne dule, ostavlja lopte saigračima i kad već nije realizator – uverili smo se kad je promašio zicer protiv Spartaka – prepušta drugim da završe akcije.

Mogli smo derbi sa CSKA da završimo ranije, pogađali smo prečku i stativu, ali me raduje što tim raste, što imam ratnike na raspolaganju. Svidelo mi se kako smo izgledali“, rekao je Nikolić posle nedeljnog derbija i dodao da mu se svidelo što je Lokomotiva opet bila ta koja je kontrolisala utakmicu. „Hteo bih da vas podsetim da u poslednja četiri meča nismo primili gol, a rivali su nam bili Zenit, Rostov, CSKA i Tambov“.

Deluje da je Nikolić u potpunosti okrenuo javnost na svoju stranu potezima u poslednje vreme. Čak i oni koji su ga žestoko napadali, a da nije ni prionuo na posao (pri čemu sad i Rusi priznaju da je ni kriv, ni dužan bio meta u obračunu bivših i sadašnjih čelnika), sad mu skidaju kapu i podsećaju da se prilagodio hendikepima (prodaja Alekseja Mirančuka i teška povreda Barinova), vratio na sistem sa dvojicom centarforova (Eder i Smolov) i da se na tom primeru najbolje vidi primena teze kako odbrana počinje od napada. Činjenica da CSKA nijednu veliku šansu nije stvorio propraćena je sa velikim simpatijama među navijačima.

Hteo bih ovom prilikom da se zahvalim svim „stručnjacima“. Odradili su veliki posao umesto mene. Uopšte nisam morao da motivišem ekipu za derbi. Uradili su to oni. Ja sam igračima samo pokazao šta se o njima pisalo do pre deset dana. Nastavljamo dalje, još ništa nismo uradili“, kaže Nikolić.

Deluje da mu se put ka mestu u vrhu tabele otvara. U naredna tri kola sve mečeve Lokomotiva igra na RŽD areni, protivnici su Himki, Ufa i Rotor, pa sledi gostovanje Sočiju. Do još jednog gradskog derbija, na stadionu Dinama, mogao bi da skupi 12 bodova, da se vrati tamo gde je i doveo ekipu. U zonu Lige šampiona.


tagovi

Marko Nikolić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara