Deni Pavlović i pogled iz Klaksvika
Deni Pavlović i pogled iz Klaksvika

Deni Pavlović, Srbin u bajci sa Farskih Ostrva: Tačno je da radimo, ali smo direktori

Vreme čitanja: 5min | čet. 03.08.23. | 08:25

Bivši igrač Voždovca i Čukaričkog sa KI Klaksvikom ostvario istorijski uspeh, pa za Mozzart Sport sumirao utiske

Večernji sati juče su bili zakazani za susret KI Klaksvika i istorije. Tim koji je eliminisavši Ferencvaroš na prvom ovosezonskom koraku privukao pažnju čitave Evrope, senzacionalni uspeh je podigao na viši nivo i eliminisavši Heken usred Švedske na penale postao prvi predstavnik Farskih Ostrva koji je osigurao jesen u Evropi. Plasmanom u treće kolo kvalifikacija za Ligu šampiona klub koji funkcioniše na poluprofesionalnom nivou ušao je u društvo o kojem je prethodno mogao samo da sanja i obezbedio u najmanju ruku grupnu fazu Lige konferencije.

Aktuelna generacija Klaksvika ostaće upamćena kao verovatno najprijatnije iznenađenje na nivou Starog kontinenta kada su u pitanju međunarodna takmičenja, a jedan od zaslužnih za ostvareni istorijski rezultat je i srpski fudbaler Deni Pavlović. Beograđanin rođen 1993. godine uspeo je da sa saigračima napravi iskorak i da postane fudbalska tema broj jedan širom Evrope, a neposredno posle senzacije u Švedskoj kroz razgovor za Mozzart Sport je sumirao utiske.

Izabrane vesti

"Osećaj je čudesan! Još sam pod emocijama zbog istorijskog uspeha. Potajno smo se nadali, ali ko je mogao da predvidi ovakav rasplet? Da nismo verovali ne bismo ni išli na put, izlazili na teren... Pa, zar nije u prirodi svakog sportiste da veruje u sebe bez obzira na težinu zadatka? Nismo potcenjivali rivale niti davali grandiozne projekcije, ali smo verovali. Trener nam je ulivao samopouzdanje, isticao veru u nas. I pre Hekena, i pre Ferencvaroša", počeo je razgovor za Mozzart Sport srpski defanzivac, od februara 2018. član aktuelnog šampiona Farskih Ostrva

Već eliminacija Mađara je predstavljala je podvig kakav se ne pamti. Da li je zapravo to bilo krucijalni korak?

"Protiv Ferencvaroša smo iskoristili kontre. Igrali smo disciplinovano u defanzivi i čekali svoje prilike. Nije bilo lako, ali smo imali jasan plan i cilj. Znali smo da nas i na drugom koraku čeka kvalitetan protvnik, šampion Švedske. Deluje da nam je u korist išao gust raspored rivala, igrali su u subotu derbi protiv Elfsborga u prvenstvu i očigledno se ta utakmica odrazila na njihovu igru. Uspeli smo da pružimo najbolje od sebe i za to smo nagrađeni. Neverovatna je čast biti deo ovakvog podviga".

Iako ste prvi stigli do prednosti potom ste dva puta bili u deficitu. Posle gola Hekena u 105. minutu počeli smo teška srca da pripremamo tekst kako je okončana vaša fudbalska bajka. Da li si verovao i tada u čudo?

"Dobro je da niste otkucali, a-ha-ha. Odnosno, da nije bilo povoda da objavite. Iako je bilo 2:3 pred drugi produžetak, mogli smo do kraja čak i da slavimo 4:3. Kasi je pri rezultatu 3:3 imao fenomenalnu đansu, pre njega i Gusias, ali nismo postigli gol za potpuni preokret i usledili su penali".

U 74. minutu, pri rezultatu 2:2 te je zamenio te je Halur Hanson. Da li je bilo teže igrati ili sa klupe pretiti dramu koja je usledila?

"Teže mi je bilo da gledam, neuporedivo. Kod našeg gola u produžetku postojao je trenutak neizvesnosti da li je bio ofsajd. Iako je sve trajalo tek nekoliko trenutaka, meni je delovalo predugo. Srce mi je udaralo toliko snažno da sam mislio da će mi pozliti... A kada smo dali gol - slavili smo kao da smo pobedili! U penal seriji Šveđani su bili prvi koji nisu realizovali jedanaesterac. Njihov igrač je šutirao preko gola, ali je potom i naš izvođač bio neprecizan. Usledila je odbrana našeg golmana, gol i veliko slavlje. Proslavili smo uz pesmu i suze radosnice sa oko 100 naših navijača. Iako su Farska Ostrva mala država, a Klaksvik grad sa 5.000 stanovnika uvek imamo podršku navijača, čak i na međunarodnim gostovanjima. Oni su kao Englezi, popiju po koje pivo, uzmu bubanj i bodre nas fanatično uz pesmu. Ostvarili smo veliki rezultat za tako malu državu i zaista sam ponosan na sebe, saigrače i sve u klubu".

Obezbeđena je grupna faza Lige konferencije, ali sudeći po dosadašnjoj priči nemate nameru da se time zadovoljite?

"Neophodno je da ostanemo s obe noge na zemlji, da se koncentrišemo i fokus usmerimo na Molde. Eto, šta je sudbina, naš trener i je Norvežanin, nekadašnji igrač upravo Moldea... Biće to zanimljiv dvomeč, a jasno vam je da ne razmišljamo o drugoj opciji osim borbi".

Jesen u Evropi je osigurana. Kako će delovati dueli u kasnijim kolima grupne faze na Farskim Ostrvima?

"Auuu! Tamo je uglavnom kiša, duva vetar... Ukoliko porani, mogao bi i sneg da dočeka goste. Zaista ne znam šta će se dogoditi u tim slučaju, ovo je prvi put da neki klub dospe do te faze u Evropi te će i iz te perspektive biti jedinstveno iskustvo. Ne bi me iznenadilo čak i da ne bude uslova za igranje sredinom decembra".

Ekipe sa Farskih Ostrva mnogi na našim prostorima u šali nazivaju ribarima, konobarima, aludirajući na amaterski nivo bavljenja fudbalom, ali ste vi uspeli da ostvarite rezultat koji su do pre godinu dana u Srbiji postizali samo Crvena zvezda i Partizan. Kako gledaš na to?

"Na Farskim Ostrvima zaista svi koji igraju fudbal i rade druge poslove. Razlika u Klaksviku je što ekipu čine stranci i reprezentativci, ali čak i reprezentativci imaju druge poslove. Jednostavno su navikli. Za razliku od igrača u drugim klubovima u našem su uglavnom svi na pozicijama, rade dobre poslove. Mahom su svi direktori ili na rukovodećim pozicijama, izuzetak je jedan igrač koji je električar. Ipak, svi su poštovani u društvu zbog fudbala i rezultata".

Grad Klaksvik ima samo 5.000 stanovnika, dok je stadion kapaciteta 2.600, ali sa manje od 600 sedećih mesta. Za naredne izazove u Evropi neminovna vam je selidba?

"Igraćemo u Toršavnu izvesno. Kapacitet stadiona je 6.500, veći nego broj stanovnika u našem mestu, ali sam siguran da će se tražiti karta više. Zaista očekujem niz spektakularnih utakmica. Nadam se da ćemo se dokazati i kroz naredne utakmice u Evropi, u Ligi konferencija minimum", kazao je Pavlović, nekadašnji član Čukaričkog, Voždovca, Zete, Mačve, Borca iz Čačka i Novog Pazara.


tagovi

Ki KlaksvikDeni PavlovićLiga šampiona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara