Memfis Depaj (©Reuters)
Memfis Depaj (©Reuters)

Depaj pobegao Mitroviću i Zahaviju, Turska u 99. sačuvala nadu za baraž; Česi će navijati za Belgiju (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | pon. 11.10.21. | 22:46

Holandija očekivano napunila mrežu Gibraltara. Norveška sigurna protiv Crne Gore, a penal u dubokoj nadoknadi ostavio Turke u igri za baraž

Bez greške je Holandija na domaćem terenu u ovom ciklusu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, a to se i nije dovodilo u pitanje protiv Gibraltara. Znajući da su im u gostima dali sedam golova, čekalo se samo hoće li taj broj biti nadmašen večeras u Roterdamu. Nije - Lale su slavile 6:0 (3:0), ali ne može se reći da nisu hteli.

Izabranici Luja van Gala samo u prvom poluvremenu uputili su 18 šuteva i izveli 10 kornera, a imali posed lopte 72 odsto. Kada se posmatra ceo meč, to glasi ovako: 31 šut (11 u okvir gola), 16 kornera i posed lopte 74 odsto.

Izabrane vesti

Goleadu je otvorio povratnik Virdžil van Dajk svojim prvim golom za reprezentaciju posle dve godine, šest meseci i 16 dana, odnosno od marta 2019. i 4:0 protiv Belorusije. Pogodio je u 9. minutu na centaršut Memfisa Depaja iz kornera.

Napadač Barselone bio je najbolji akter ovog duela. Posle asistencije upisao je dva gola, a mogao je još jedan, ali mu je u 19. minutu golman gostiju 23-godišnji Bredli Džejms Banda iz Evrope (zaslužio je tom odbranom da bude posebno istaknut) odbranio penal. Brzo se Depaj iskupio, već u 21. minutu, a u nadoknadi je dobio drugu šansu da pogodi sa bele tačke. Ovaj put ju je iskoristio.

Sa ta dva gola pobegao je Aleksandru Mitroviću i Eranu Zahaviju na listi najboljih strelaca kvalifikacija. Holanđanin je sada na devet pogodaka (a ima i šest asistencija), dok su Srbin i Izraelac na sedam, ali imaju priliku da već u utorak poboljšaju učinak. Mitrović protiv Azerbejdžana, a Zahavi u duelu sa Moldavijom.

Na 4:0 povisio je Denzel Damfris tri minuta po povratku sa odmora, potom je u 75. Arnaut Danjuma iz akcije u kojoj je veliki udeo imao raspoloženi Depaj, a kao asistent se upisao Volfsburgov Vout Veghorst, povisio na 5:0, da bi tačku stavio još jedan rezervista, 22-godišnji Donjel Malen iz Borusije Dortmund. Čak i to nije bilo dovoljno Lalama. Probali su u preostala četiri plus tri minuta nadoknade da stižnu i do sedmog gola, ali su gosti uspeli da se odbrane. Tačnije, domaćini nisu bili još jednom precizni.

Bez obzira na efikasnu partiju, Holanđani još ne mogu da slave. Norveška je savladala Crnu Goru kod kuće 1:0 i ostala na dva boda zaostaka. Ukoliko ne bude iznenađenja i Skandinavci 13. novembra pobede Letoniju kod kuće, a Lale slave u Podgorici, u poslednjem kolu grupne faze, tri dana kasnije, gledaćemo u (po najavljenom) Roterdamu direktan okršaj za prvo mesto Grupe G i plasman na Mundijal u Kataru.

Tri boda Norvežanima protiv Crnogoraca doneo je Mohamed Eljunusi. Pogodio je prvo u 29. minutu posle akcije iz kornera i dodavanja Salernitaninog Stefana Strandberga, a onda i u nadoknadi overio pobedu.

Nadu da može do baraža posle velike drame sačuvala je Turska. Golom Buraka Jilmaza iz penala u dubokoj nadokndi, u 99. minutu, savladana je Letonija (2:1) koja je vodila od 70. minuta.

Upravo je sjajni napadač Lila i iznudio jedanaestarac, a prethodno je Serdar Dursun u 75. doneo izjednačenje gostima na centaršut Čendera Undera.

Turska je tako ostala na dva boda manje od Norveške i ako pobedi Gibraltar - a biće senzacija da ne bude tako - onda će u poslednjem kolu navijati za poraz Norvežana od Holanđana. Što neće biti iznenađenje.

U Grupi E Češka i Vels su opravdali očekivanja i nastavili trku za baraž. Belgiji je dovoljan i bod iz preostala dva meča sa Estonijom i Velsom za direktan put na Svetsko prvenstvo, dok Česi igraju još protiv Estonije kod kuće, a Velšani pre nego što im dođe Belgija, moraće da pobede poslednjeplasiranu Belorusiju kod kuće.

Ako to učine, Česi će u poslednjem kolu morati da navijaju za verovatno nezainteresovane Belgijance na Ostrvu (jer se očekuje da prethodno savladaju Estoniju). Na papiru deluju bliži baražu od Velsa, ali da li je baš tako?

GRUPA E

Belorusija - Češka 0:2 (0:1)

/Šik 22, Hložek 65/

Estonija - Vels 0:1 (0:1)

/Mur 12/

GRUPA G

Letonija - Turska 1:2 (0:0)

/Gutkovskis 70 - Dursun 76, Jilmaz 90+9/

Holandija - Gibraltar 6:0 (3:0)

/Van Dajk 9, Depaj 21, 45+3, Damfris 48, Danjuma 75, Malen 86/

Norveška - Crna Gora 2:0 (1:0)

/Eljunusi 29, 90+6/



tagovi

kvalifikacije za svetsko prvenstvoVirdžil van DajkMemfis Depaj

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara