©Starsport
©Starsport

Derbi Briža: Strahinja Pavlović protiv lidera

Vreme čitanja: 3min | čet. 28.01.21. | 11:31

Sudar dva tima koja dele Jan Brejdel stadion u Brižu

U okviru 22. kolu belgijske Župiler Pro Lige na programu je derbi Briža. Serkl će biti domaćin Klub Brižu, na stadionu koji gradski rivali dele (18.45). Timovi iz Briža nalaze se na različitim krajevima tabele pred 172. drugi gradski derbi, ekipa Filipa Klementa nalazi se na samom vrhu sa devet bodova više i utakmicom manje od drugoplasiranog Genka, dok je ekipa Pola Klementa pretposlednja sa 29 bodova manje.

Bolji dani su pred Serkl Brižom. Sedam godina mlađi klub iz grada sa severozapada Belgije je vezao deset mečeva bez trijumfa u svim takmičenjima (jedan remi), a onda je u klub stigao Strahinja Pavlović. Monako, koji ima vlasništvo nad ovim belgijskim klubom, poslao je bivšeg štopera Partizana na kaljenje u redove zeleno-crnih. Reprezentativac Srbije je na debiju postigao pogodak, kojim je trasirao put ka pobedi Serkla protiv Kortrajka (2:1).

Izabrane vesti

"Duel je bio težak, teren u očajnom stanju, padala je snažna kiša pre meča, čak i sneg na momente, sve to je otežalo igru, ali smo odigrali muški. Prilagodio sam se igri koja je dosta brza, uz mnogo tranzicije i čvrstih duela. Prvi korak u adaptaciji je prošao lako. Izborio sam se sa svim preprekama i postigao gol veoma važan za samopouzdanje. Krenuo sam odlično, bolje od ovoga nisam mogao ni da poželim. Bila je ovo jedna od težih utakmca u mojoj karijeri. Belgijski fudbal zahteva dosta trčanja i duela i to mi odgovara, zato sam uveren da sam napravio pravi korak dolaskom", izjavio je Pavlović posle debija u novoj sredini za Mozzart Sport.

MOZZART nudi najveće kvote na svetu: Klub Briž 1,52, Bazel 2,00, Benfika 1,40

Sada ga očekuje još jedan veliki izazov, susret sa gradskim rivalom, koji dominira ove sezone u Belgiji. Puleni Filipa Klementa vezali su pet pobeda iako su u poslednje vreme ostali bez nekoliko važnih igrača. Ekipu su napustili Emanuel Denis (Keln) i Krepin Dijata (Monako), dok je napad pojačao samo iskusni Bas Dost. Holanđanin je u startu dokazao da će biti veliko pojačanje. U poslednjim danima prelaznog roka moglo bi još koje da stigne među plavo-crne, u Belgiji se piše o interesovanju Klub Briža za Fekunda Pelistrija iz Mančester junajteda, kao i Hristosa Colisa iz PAOK-a, ali bi Grk mogao da ih košta čak 10.000.000 evra. Nadaju se da bi mogli da presele strelca 12 golova ove sezone u svoje redove, imaju ideju da Mihaela Krmenčika ostave u Solunu i tako umanje cenu.

Rotacija u napadu je tako ostala kratka pred derbi, ali De Katelare, Lang i Dost su pokazali da imaju dovoljno municije, te je jasno da je pred Pavlovićem i Serklom težak zadatak. Pol Klement sa druge strane ne može da računa na Dekostera, Deura, Van Damea i Velkovskog.

Kroz istoriju su se dva gradska rivala sastajala u 171 navrata, rezultati dva susreta nisu poznati, a Klub Briž je daleko uspešniji sa 102 trijumfa. Serkl je slavio 31 put, dok pobednika nije bilo na 36 derbija. Uspesi ova dva kluba nisu za poređenje, plavo-crni su 16 puta bili prvaci Belgije, 11 puta osvajači Kupa Belgije, imaju i 15 trofeja u Superkupu. Serkl je tri puta bio prvak države (poslednji put 1930. godine), pet puta je osvajao drugu ligu i dva puta Kup Belgije.

Prethodni duel gradskih rivala odigran je u septembru prošle godine, Klub Briž je slavio (2:1) golovima Dijate i Delija, jedini strelac za Serkl bio je Musaba. Na poslednjih 10 gradskih derbija, Klub Briž nije poražen, ima osam pobeda, uz dva remija. Serkl je poslednji put pobedio šampiona pre nešto manje od osam godina.

BELGIJA 1 - 22. KOLO

Utorak

Epen - Antverpen 0:2 (0:2)

/Rafaelov 18, Sek 28/

Beveren - Mehelen 2:3 (0:2)

/Faučer 60, 70 - Volš 9, Šved 26, 90+2/

Muskron - Anderleht 1:1 (1:0)

/Šadas 18 - Nmeča 90+4/

Sreda

Beršot - Kortrajk 0:0

Genk - Varegem 3:2 (1:0)

/Onuaču 45+1, 52, Ito 67 - De Bok 72, Bruno 88p/

Šarlroa - Leven 1:1 (0:1)

/Desolej 61 - Sova 12/

Gent - Sint Trojden 1:1 (0:1)

/Šmit 90+5ag - Kolidio 23/

Četvrtak

18.45: (7,25) Serkl Briž (4,40) Klub Briž (1,45)

21.00: (2,75) Ostende (3,05) Standard (2,75)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Belgija 1BelgijaKlub BrižSerkl BrižStrahinja Pavlović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara