Derbi dan u Australiji: Ninković priprema revanš Prijoviću

Vreme čitanja: 4min | pet. 18.03.22. | 23:25

Sidnej će ove subote treći put za pet nedelja odmeriti snage sa Vestern Junajtedom, dok se u gradskom derbiju Melburna sastaju Siti i Viktori

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Sidneja)

Australijska A-liga ulazi u zavšnu trećinu sezone i vodeće ekipe hvataju što bolje pozicije za plej-of. Ove subote igraju se dva derbija, u kojima će snage međusobno odmeriti četiri ekipe sa šampionskim ambicijama. Aktuelni prvak Melburn Siti igra protiv velikog gradskog rivala Viktorija, dok će istovremeno snage odmeriti Sidnej i hit prvenstva Vestern Junajted.

Izabrane vesti

Zahvaljujući suludom rasporedu sačinjenom po diktatu pandemijskih mera u Australiji, ova dva tima će treći put odmeriti snage za samo pet nedelja. Da je fudbalerima Sidneja pre godinu dana neko rekao da će biti u koži autsajdera protiv Vestern Junajteda, verovatno bi ga proglasili ludim. Međutim, jedan od najmlađih klubova u A-ligi, koji je prošle sezone zauzeo tek deseto mesto, ove godine igra najbolji fudbal u kratkoj klupskoj istoriji i deli lidersku poziciju sa gradskim rivalom Melburn Sitijem.

Zasluge za tako neočekivani uzlet Junajteda idu ponajviše na račun nekadašnjeg srpskog reprezentativca Aleksandra Prijovića, koji je uoči početka sezone pojačao zeleno-crne. Sa pet postignutih golova najbolji je strelac ekipe i predstavljaće udarnu iglu tima protiv Sidneja, čijom igrom već sedam godina diriguje još jedan igrač sa pedigreom srpskog reprezentativca - Miloš Ninković.

09.45 (1.95) Sidnej (3.35) Vestern junajted (3.70)

Ali, nije Prijović jedini od kojeg preti opasnost petostrukom prvaku Australije, jer su za uspehe Vestern Junajteda zaslužna još dvojica fudbalera sa prostora bivše Jugoslavije, tandem zadnjih veznih - Slovenac Rene Krhin i australijski Hrvat Stiven Luštica, koji ne samo da drže vezni red, već su i golovima u važnim mečevima doprineli dobrim rezultatima kluba sa zapada Melburna.

Ipak, u kompaktnoj ekipi trenera Džona Alojzija ponajviše odskače odbrambena linija, kojom komanduje švajcarski gorostas brazilskog porekla Leo Delakroa. U tandemu sa Japancem Tomokijem Imajiem, on čini tandem štopera koji je najzaslužniji što Junajted ima najčvršću odbranu, koja je kapitulirala samo 14 puta na 18 mečeva.

"Vestern Junajted je pre svega jak kao tim jer nijedan igrač ne odskače mnogo od ostatka ekipe, a posebno su jaki u defanzivi. Taj Delakroa deluje kao džin na terenu sa skoro dva metra visine, a pored toga što dominira pred svojim golom, opasan je i u napadu što je pokazao i sa tri postignuta gola u poslednje dve utakmice. Biće potrebno da odigramo najbolje šo možemo da bismo ih konačno pobedili ove sezone", kaže za Mozzart Sport Miloš Ninković.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

Sidnej je u prethodna dva meča izvukao bod protiv Vestern Junajteda na domaćem terenu (1:1), a zatim je poražen od istog rivala u Melburnu sa 1:0. Ove subote pobeda se nmeće kao imperativ.

"Igramo sa dosta oscilacija ove sezone, ali mislim da smo sada uhvatili ritam sa dve vezane pobede. Čeka nas još jedan težak meč, u kojem ćemo, nadam se, iskoristiti šanse koje nismo uspeli da pretvorimo u golove u prethodnim duelima sa Junajtedom. Nama trenutno "visi" i plasman u plej-of i nemamo više prostora za velike greške", dodaje Ninković koji će posle dva prošpuštena meča ponovo predvoditi tim Sidneja u subotnjoj utakmici.

Oba trenera mogu da računau na sve raspoložive snage, a pored boljeg učinka u međusobnim mečevima, Vestern Junajted na svojoj strani ima i gotovo besprekornu formu, pošto već devet mečeva zaredom nisu poraženi (šest po beda i tri remija).

09.45 (1.80) Melburn Siti (3.50) Melburn Viktori (4.20)

Ne tako davno u gradskom derbiju Melburna dominirao je Viktori, ali je u poslednje dve sezone Siti preuzeo ulogu nadmoćnog rivala. O tome svedoče i rezultati međuusobnih mečeva, pošto Viktori ne zna za pobedu protiv velikog rivala još od decembra 2019. Poslednji duel završen je dramatičnim remijem 2:2.

Viktori ima velike probleme pred derbi, pošto su Robi Kruze i Kris Ikonomidis izbačeni iz stroja sredinom prošle nedelje, u baražu za azijsku Ligu šampiona protiv japanskog Visel Kobea. Otežavajuća okolnost za ekipu Viktorija je i što se tek vratila sa dugog putovanja, gde je posle 120 minuta iscrpljujuće borbe poražena od rivala sa 4:3

S druge strane, Melburn Siti će biti oslabljen za iskusnog napadača Metjua Lekija, a trener Patrik Kisnobro je ogorčen na Fudbalsku federaciju Australije, koja ponovo nije uvela pauzu u prvenstvu zbog ciklusa reprezentazivnih utakmica. Naime, odmah posle derbija s Viktorijem, Siti će ostati bez Džejmija Meklarena, Metjua Lekija, Konora Metkalfa i Marka Tilija koji će igrati za Sokeruse u kvalfikacijama. Za reme njihovog odsustva, Siti će morati da odigra čak tri prvenstevna meča - protiv Brizbejna, Mekartura i Velingtona.

AUSTRALIJA 1 - 19. KOLO

Subota

07.05 (2.25) Central Mariners (3.30) Mekartur (3.00)

09.45 (1.80) Melburn Siti (3.50) Melburn Viktori (4.20)

09.45 (1.95) Sidnej (3.35) Vestern junajted (3.70)

12.45 (2.45) Pert Glori (3.15) Brizbej roar (2.80)

Nedelja

09.05 (2.20) Vester Sidnej (3.30) Adelajd (3.10)

Piše: Branko CVETOJEVIĆ


tagovi

AustralijaFC SidnejAleksandar PrijovićMiloš NinkovićAustralija 1Sidnej

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara