(©Reuters)
(©Reuters)

Derbi Italije: Preko 6.000.000 evra od ulaznica, prenos u 182 zemlje

Vreme čitanja: 7min | ned. 04.02.24. | 13:16

Skudeto na talonu, Vlahović i Kostić na terenu

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima

Lautaro Martinez i Dušan Vlahović su definisali konačni rezultat Derbija Italije u Torinu prošle jeseni (1:1). “Remi straha” kako su italijanski komentatori krstili ishod meča na Juventusovom stadionu se konzumirao u šest minuta koliko je bio razmak od vodećeg gola Vlahovića i Martinezovog poravnanja. 

Izabrane vesti

Večeras (20.45) ćemo videti sasvim drugačiju utakmicu, Inter može da stavi hipoteku na “drugu zvezdicu” iznad svog grba, a Juventus da otvori totalno trku za šampionsku titulu u kojoj svoju reč još može da kaže i Milan, najviše zahvaljujući još jednom Srbinu, Luki Joviću

Simone Inzagi, na neki način, živi reprizu svoje debitantske godine na klupi Intera. Pre dve godine, gotovo u isti dana, njegov Inter je imao četiri boda prednosti i utakmicu manje u odnosu na Milan. Igrao se gradski derbi 5. februara 2022. godine, Inter je vodio sa 1:0, držao pod kontrolom meč i onda se dogodio kurcšlus. Istina, odluka sudije Gvida da ne svira faul Žirua nad Aleksisom Sančezom neposredeno pre gola Milana, ostavlja i danas gorak utisak u ambijentu Nerazura. 

Negativno iskustvo sa Milanom od pre dve godine bi moglo da bude od velike koristi za Inzagija i njegove momke, tim pre što su mnogi od njih bili te večeri na San Siru i doživeli razočaranje koje se pretvorilo u debakl u Bolonji kada su definitivno izgubili šampionsku titulu koju su imali u džepu. 

Juventus Maksa Alegrija u sadašnjosti vidi analogije sa prošlošću. Pre 13 godina reformisani Juventus sa Antonijem Konteom je startovao u šampionatu bez ambicija da osvoji skudeto i sa idejom da se vrati u Ligu šampiona posle katastrofalne sezone u kojoj se nije plasirala ni za jedno evropsko takmičenje. 

Alegri je, kao Konte nekada, maksimalno iskoristio mogućnost da trenira tim tokom cele nedelje i da izvuče maksimalni dobitak iz činjenice da Juve ne nastupa u kup takmičenjima. Sličnost sa Juventusom koji je započeo najdužu dominaciju u istoriji Serije A (devet uzatopnih skudeta) je veliki broj dobrih, ali ne i vanserijskih igrača. 

Druga sličnost je čelična odbrana prozvana BBBC (Bufon, Barzalji, Bonuču, Kjelini, to jest Chiellini), danas Ščezni, Gati, Bremer i Danilo čine temelj na kome počiva Stara dama. 

Juventus i Inter nisu puno puta u istoriji vodili žestoke borbe za skudeto. Slučaj je hteo da u periodima kada je jedan klub dominirao drugi prolazi kroz lošiji period. Zato se i dan danas pominju nedosuđeni penal Julijana nad Ronaldom u proleće 1998. godine i, naravno, 5. maj 2002. godine, najtužniji dan u istoriji Intera. 

Valja napomenuti i da  je Alegri u blagoj prednosti u direktnim mečevima sa Inzagijem od kako obojica sede na klupi Juvea odnosno Intera. Naime šef stručnog štaba milanskog kluba je zabeležio samo jednu pobedu, dok je Alegri dva puta pobedio, a dva puta su susreti završavani nerešenim ishodom. Karakteristika svih mečeva je veoma mali broj golova, nikada više od dva. 

Treba istaći i da su srpski fudbaleri bili glavni protagonisti u sva tri poslednja meča. Filip Kostić je u prethodnoj sezoni direktno kumovao pobedama Juventusa i u Torinu i u Milanu, na domaćem terenu je podelio asistencije za trijumf, a na Meaci je postigao pobedonosni gol. Vlahović je, kao što smo već podvukli u uvodu, zatresao mrežu u jesenjem delu šampionata. 

I kad već pominjemo Vlahovića, Dušan mora da razreši tabu koji ga prati od kada je došao u Italiju: gol na San Siru. Fudbalska skala je jedini važan stadion na kojem Vlahović u Seriji A nije zatresao mrežu i pored toga što je ušao u istoriju, ne samo Fjorentine, već i Juventusa kao drugi igrač, posle Dibale, koji je sa manje od 24 godine dva puta dao dvocifreni broj golova  u sezonama Serije A. 

Lautaro Martinez je najbolji strelac italijanskog prvenstva, ali je Dušan Vlahović prvi strelac Serije A u 2024. godini. U tekućoj godini sprski as je dao čak šest golova na četiri utakmice i najzaslužniji je što italijanski šampionat nije rešen već u februaru kao što je to bio slučaj prošle godine. Početkom februara prošle godine Napoli je imao 56 bodova i čak 13 bodova prednosti u odnosu na drugoplasirani tim, Inter ima samo dva boda manje, ali mu je Juve na bod razlike (istina sa utakmicom više) dok je Milan na pet bodova i dve utakmice više. 

Najveći problem za Inzagija, kao trenera, je period na početku godine, to jest januar i februar. Ne samo u Interu već i u Laciju, Inzagi nije uspevao da održi formu i rezultate svojih ekipa u zimskom periodu. Tako je izgubio skudeto sa Interom pre dve godine. Ovoga puta, barem se tako čini, italijanski stručnjak je dobro dozirao snage i formu svojih igrača. Protiv Juventusa će imati svojevrstan diplomski rad. 

Na račun Inzagija ide i pohvala da je uspeo tamo gde nisu mnogo slavniji prethodnici pre njega: Inter igra lep, dopadljiv i efikasan fudbal. Bilo je mnogo jačih sastava Intera od aktuelnog, ali je malo koji Inter igrao tako dobar fudbal kao današnji i to je velika zasluga Inzagija. Čak ni Lučano Spaleti kojem je svuda polazilo za rukom da utisne svoj žig prepoznatljive igre nije se proslavio u Interu.

Naravno, velika prednost Inzagija je u tome što iza sebe ima najboljeg sportskog rukovodioca u Italiji, Bepea Marotu. Interu na Maroti toliko zavide da rivali pokušavaju da umanje rezultate Nerazura definišući Seriju A kao “Marotta League”. 

Nema sumje da je Marota napravio čudo konstruišući Inter bukvalno bez para. Svi igrači na raspolaganju milanskog kluba, osim Lautara Martineza i Nikoloa Barele, dovedeni su ili gratis ili preko autofinansiranja, bez evra pomoći kineskih vlasnika koji su poslednji put izdvojili novac kada je kupljen Hakimi u proleće 2020. godine. 

Juventust je potrošio mnogo više novca od Intera da bi konstruisao postojeći tim, samo su Vlahović, Kjeza, Lokateli i Bremer koštali 200.000.000 evra. Međutim, Juve je znalački investirao i u mlade, pogotovo u drugi tim, tzv. U23 iz koga su izašli dragulji poput Jildiza. 

Svoje zasluge ima i Alegri koji je strpljivo i uprkos velikim kritikama i nepriajteljskim stavom dela okruženja Bjankonera izgradio ozbiljan tim. Naravno, potrebna je i sreća, sticaj okolnosti, poklapanje zvezda. Da je bilo po Alegriju, Vlahović ne bi bio danas u Juveu već Romelu Lukaku, da je po Alegriju Mekeni ne bi bio u Torinu već ko zna gde, baš kao i Kostić. Svi su oni ostali u Kontinasi igrom slučaja, ali je Alegri pokazao da je odličan stručnjak jer nije rob predrasuda i nije zaljubljenik u vlastite ideje. 

Večerašnji duel će biti i susret dvojice “gratis igrača” koji su pronašli svoju dimenziju zahvaljujući aktuelnim trenerima. Prvi je Čalhanoglu, drugi je Rabio. Turčin je bez evra obeštećenje stigao u Inter iz Milana i postao idol navijača koji su mu posvetili i pesmu koja se najčešće peva na San Siru kada igra Inter. Inzagi je bukvalno Čalhanogluov Pigmalion. Od jednog maglovitog veznog igrača koji s vremena na vreme bljesne Hakan je postao stub, mozak i pluća igre Nerazura. 

Juventus nije hteo da produži ugovor Adrijanu Rabiou pre dve godine, toliko je Francuz razočarao rukovodstvo Stare dame. Jedini čovek u Kontinasi koji je verovao i branio Vojvodu bio je Alegri. Na kraju je Maks dobio svoju opkladu: Rabio je konačno postao igrač kako se to predviđalo pre šest ili sedam godina. 

Derbi Italije imaće i svoje italijanske aktere. Na jednoj strani simbol Inera Nikolo Barela, na drugoj strani Federiko Kjeza, mada je vrlo verovatno da vihorno krilo Azura i Stare dame počne meč na klupi. Ruku na srce, Kjeza nije uspeo da pokaže ni 60 odsto svojih kvaliteta, i dalje se čeka da izraste u top fudbalera. Upravo ta velika margina za dalji napredak u njegovom razvojnom putu ukazuje na njegov ogromni potencijal. 

Na drugoj strani Barela, Interovo dete, navijač Nerazura od malih nogu, zajedno sa Dimarkom i Bastonijem, takođe Interistima do srži od kada znaju za sebe, je postao simbol Nerazura: srce, trka, šut, borba, želja i glad za pobedama i trofejima. Barela je vratio svaki evro od 40.000.000 koliko je potrošeno za njegov dolazak. 

I na kraju reč, dve, o trojici veterana koji proživljavaju svoje nove mladosti u ovoj sezoni. Ačerbi i Mhitarjan na jednoj strani, Danilo na drugoj. Italijanski defanzivac je veliki pogodak Inzagija koji je insisitrao na njegovom dovođenju uprkos svima i svemu, oko Mhitarjana je postojao konsenzus svih jer je Jermenin virtuoz kojem je trebala samo scena poput Interove da pokaže svoj talenat. Danilo je postao Alegrijeva produžena ruka na terenu. Brazilac bi za Maksa i u vatru skočio što pokazuje i kroz prilagođavanje svakoj ulozi, uprkos četvrtoj deceniji koju gazi, koju mu trener Juvea nameni. 

Današnji Derbi Italije će ući u istoriji kao treći u Seriji A koji je doneo zaradu preko 6.000.000 evra od prodaje ulaznica i biće emitovan direktno u 182 zemlje, praktično cela planeta će biti sinhronizovana sa San Sirom u 20.45 po centralnoevropskom vremenu. 

INTER 3-5-2: Zomer - Pavar, Ačerbi, Bastoni - Darmjan, Barela, Čalhanoglu, Mhitarjan, Dimarko - Tiram, Lauaro Martinez

JUVENTUS 3-5-2: Ščesni - Gati, Bremer, Danilo - Kambijazo, Mekeni, Lokateli, Rabio, Kostić - Vlahović, Jildiz (Kjeza)

SERIJA A - 23. KOLO

Petak

Leče - Fjorentina 3:2 (1:0)

/Uden 17, Pikoli 90, Dorgu 90+2/

Subota

Empoli - Đenova 0:0

Udineze - Monca 0:0

Frozinone - Milan 2:3 (1:1)

/Soule 24, Maciteli 65 - Žiru 17, Gabija 72, Jović 81/

Bolonja - Sasuolo 4:2 (1:2)

/Zirkze 24, Fabijan 73, Ferguson 83, Salemakers 86 - Torstved 13, Volpato 34/

Nedelja

Torino - Salernitana u toku

15.00: (1,45) Napoli (4,40) Verona (7,50)

18.00: (2,15) Atalanta (3,45) Lacio (3,70)

20.45: (1,95) Inter (3,50) Juventus (4,40)

20.45: (1,48) Roma (4,20) Kaljari (7,25)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Dušan VlahovićSerija AInterJuventusFilip Kostić

Obaveštavaj me

Inter
Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara