Didije Dešan i Kilijan Mbape (©Reuters)
Didije Dešan i Kilijan Mbape (©Reuters)

Dešan izabrao ko će na gol umesto Lorisa, ali ne i kome će traka: Dilema između dva imena

Vreme čitanja: 2min | pon. 20.03.23. | 20:20

Novi kapiten Trikolora biće Kilijan Mbape ili Antoan Grizman, a mrežu će čuvati Milanov Majk Manjan

Verovatno još pod utiskom poraza od Argentine u spektakularnom finalu Svetskog prvenstva okupili su se reprezentativci Francuske na pripremama za okršaje sa Holandijom i Irskom u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

Gubitak svetske krune pokušaće Trikolori da prebrode osvajanjem kontinentalne, a da bi se plasirali na završni turnir u Nemačkoj 2024. moraće da budu među prve dve selekcije u konkurenciji Lala, Ostrvljana, Grka i Gribraltaraca. Ne bi trebalo da imaju težak posao, ali moraće da budu dobro koncentrisani kako ne bi doživeli sudbinu Italije, koja se kao evropski prvak nije plasirala na Mundijal u Kataru.

Izabrane vesti

Za početak kvalifikacija selektor Didije Dešan pozvao je 23 igrača, među kojima su trojica debitanata, dok posle dugogodišnjeg staža u reprezentaciji nema Uga Lorisa. Iskusni čuvar mreže je posle Svetskog prvenstva u Kataru rešio da završi sa branjenjem za nacionalni tim i posveti se samo obavezama u Totenhemu.

Na spisku za mečeve sa Holandijom i Irskom našla su se trojica golmana - iskusni Alfonso Areola i Majk Manjan, te debitant Bris Samba - a na konferenciji za medije ovog ponedeljka Dešan je otkrio koga vidi kao Lorisovog naslednika.

"Pozicija jedinice pripašće Majku Manjanu. Razgovaraću sa svim golmanima, biće postavljena hijerarhija, što je jako bitno", istakao je selektor Francuza, a uz trojicu pozvanih za predstojeće mečeve, francuski mediji kao potencijalne golmane nacionalnog tima navode i Nantovog Albana Lafonta, Lidsovog Ilana Melijea i Lilovog Lukasa Ševalijea.

S obzirom na to da je Loris dugo bio i kapiten nacionalnog tima, Dešan će morati da donese odluku i ko će naslediti traku oko ruke. Mediji navode da je dilema između Kilijana Mbapea i Antoana Grizmana, ali selektor kaže da još nije odlučio.

"Iskoristiću prvih nekoliko dana ovog okupljanja da razgovaram sa igračima kojih se ta tema tiče. Kilijan će biti jedan od njih, a vi ćete dobiti više informacija kada se sledeći put budemo videli, u četvrtak. Kilijan je veoma veš u komunikaciji, ali ne mogu da vam kažem više od toga. Još nisam doneo konačnu odluku, osim da ćemo imati kapitena, njegovog zamenika i verovatno trećeg kapitena", izjavio je Dešan.

Najavio je selektor i da će FS Francuske organizovati oproštajnu utakmicu za igrače koji su se povukli iz nacionalnog tima posle Svetskog prvenstva u Kataru. Reč je o Lorisu, Karimu Benzemi, Rafaelu Varanu, Blezu Matuidiju i Stivu Mandandi.

"U planu je oproštajna utakmica, ali ne znam mnogo detalja. To će organizovati Savez, dužni smo u čast tim igračima da se lepo organizuje", dodao je Dešan.


tagovi

Didije DešanKilijan EmbapeAntoan GrizmanFudbalska reprezentacija Francuske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara