©Screen shot
©Screen shot

Deset godina od Zvezdinog poslednjeg poraza u Novom Sadu: Grujićev debi i Katai na Vošinoj klupi (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sub. 25.11.23. | 09:17

Crveno-beli imaju izuzetan niz rezultata protiv velikog rivala, ali u aktuelnom momentu razliku u kvalitetu moraju da potvrde na terenu

Prvi protiv trećeg, a drugi protiv četvrtog na tabeli. Reklo bi se - vikend derbija u Mozzart Bet Superligi. Bar na papiru, u praksi je nešto drugačije. Jer TSC do sada nijednom nije savladao Partizan, dok Vojvodina ima solidan broj pobeda nad Crvenom zvezdom, ali - najmlađi navijači Stare dame skoro da ih se ne sećaju, posebno kada pričamo o utakmicama na "Karađorđu".

Naime, Zvezda je u seriji od 10 uzastopnih pobeda nad Vojvodinom u Novom Sadu, a na istom mestu nije poražena od maja 2013. godine. Mada to ne umanjuje pritisak koji ekipa Baraka Bahara nosi na svojim plećima uoči današnjeg okršaja na "Karađorđu" (AP1, 16.00). Srpski šampion mora da osvoji tri boda kako bi zadržao korak sa vodećim Partizanom, ali i da napravi dobru uvertiru pred najvažnije gostovanje u grupnoj fazi Lige šampiona, protiv Jang Bojsa u Bernu (utorak, 21.00).

Izabrane vesti

To neće biti nimalo lagan posao za Beograđane, pošto je Vojvodina u dobroj formi. Ekipa Ranka Popovića pet uzastopnih mečeva u svim takmičenjima ne zna za poraz, a pred odlazak na reprezentativnu pauzu savladala je TSC u Bačkoj Topoli (2:1), pa na visokoj četvrtoj poziciji na tabeli Mozzart Bet Superlige dočekuje okršaj sa Crvenom zvezdom.

Klub sa stadiona "Rajko Mitić" je poslednji put šest bodova zaostatka u prvenstvu imao u sezoni 2013/2014, a pobeda nad Vojvodinom posle preokreta u poslednjem kolu jeseni predstavljala jednu od glavnih prekretnica sezone za tadašnji sastav Slaviše Stojanovića - tada je slovenački trener rekao da je završnica kao delo Hičkokove režije - koji se potom okitio šampionskom titulom. Ipak, sezonu ranije, tačnije u poslednjem kolu šampionata, drastično podmlađeni sastav Rikarda Sa Pinta doživeo je prilično težak poraz (0:3) i sa 11 bodova minusa za Partizanom okončao prvenstvenu trku.

Portugalski trener je tada već raspustio ekipu kojoj je titula izmakla još u porazu u večitom derbiju, dva kola ranije, kada je Miloš Jojić postigao jedini gol na utakmici. Sa Pinto je tako u vatru gurnuo golobradog Marka Grujića. Tada 19-godišnji Vukan Savićević tada je bio među iskusnijima, kao i Srđan Mijailović, koji još nije imao punih 20 leta, a nosio je kapitensku traku u Novom Sadu. U gostujućem timu se našao i malo poznati defanzivac, sadašnji prvotimac slovenačkog Brava Nemanja Jakšić. Crvena zvezda je na Karađorđu izašla u sastavu: Vesić - Vešović, Maksimović, Lazić, Jakšić - Mijailović, Savićević, Grujić - Asamoa, Mudrinski, Ožegović, dok su u drugih 45 minuta zaigrali Miloš Brajović, Nikola Stojković i Nikola Karaklajić.

Taj tim Beograđana nije mogao da se nosi sa izuzetno kvalitetnim sastavom Novosađana, golove su postigli Abubakar Oumaru, Enver Alivodić i Branislav Trajković. Voša je nastupila u postavi: Supić - Vulićević, Đurić, Trajković, Pavlović - Radoja, Poletanović, Kosović - Gaćinović, Alivodić, Oumaru. Kvalitet tog sastava Vojvodine dovoljno oslikava činjenjica da su u nastavku zaigrali Aleksandar Katai, Vuk Mitošević i Stojan Vranješ.

Vojvodina je silovito napadala od samog starta utakmice, ređala priliku za prilikom, a gosti su načeti u 41. minutu, kada je Miloš Vesić srušio Abubakara u svom kaznenom prostoru, pa kje sudija Dušan Đokić pokazao na belu tačku. Domaćin je dodao gas u drugom poluvremenu i bez problema osigurao ubedljivo slavlje.

Od tog meča do danas dva velika rivala odigrala su ukupno 13 međusobnih prvenstvenih mečeva u Novom Sadu, a Vojvodina je samo dva puta uspela da izbegne poraz. Poslednji put to se dogodilo u aprilu 2016. godine, kada je bilo 0:0 na klupama dve ekipe sedeli Nenad Lalatović i Miodrag Božović.

"Ne interesuje me taj podatak, nisam bio tu proteklih 10 godina i ne bih se bavio statistikom. Ovo nije neka prepotencija ili arogancija, nego takmičarski stav. Radimo na tome da uvek idemo na pobedu. Bez uvrede, želimo da ovo ponovo bude pravi derbi i da Zvezda od ovog trenutka počne da oseća nelagodu kada dolazi u Novi Sad", rekao je strateg Lala Ranko Popović uoči današnjeg meča na Karađorđu.

Tradicija može, ali i ne mora da igra nikakvu ulogu u današnjem meču, s obzirom na to da su okolnosti potpuno promenjene, ne samo kada su u pitanju prethodne sezone, već i ova aktuelna, pošto trenutni sastavi i forma ne mogu da se porede čak ni sa ekipama koje su se sastale u prvom kolu ove sezone, a Crvena zvezda slavila na stadionu Rajko Mitić sa 5:0. Sastav Baraka Bahara je taj meč dočekao nakon goleade protiv Fjorentine, pa je još jednom ponovio nadahnuto napadačko veče. U međuvremenu su se izmenili igrači oko kojih se gradi igra srpskog šampiona, a ekipa je generalno ostala bez samopouzdanja, pa su gostima pobede u ovakvim utakmicama preko potrebne.

Ostaje da se vidi da li izraelski stručnjak opet kombinovati tim, pre svega zbog činjenice što je imao veliki broj odsutnih igrača tokom pauze, ali bez obzira na to, gostima pripada uloga blagog favorita kada je u pitanju konačan ishod derbija u Novom Sadu.

MOZZART BET SUPERLIGA, 16. KOLO:

Petak:

17.00: (2,15) IMT (3,40) Spartak Subotica (3,40)

Subota:

14.00: (20.45) Radnik Surdulica (3,10) Mladost Lučani (3,15)

16.00: (8,00) Vojvodina (4,70) Crvena zvezda (1,40)

18.30: (1,55) Partizan (4,10) TSC (6,25)

Nedelja:

13.00: (2,15) Radnički 1923 (3,35) Novi Pazar (3,45)

15.00: (2,30) Javor (3,30) Voždovac (3,20)

15.00: (2,85) Radnički Niš (3,20) Čukarički (2,55)

18.30: (2,10) Železničar Pančevo (3,40) Napredak (3,60)



tagovi

Aleksandar KataiBarak BaharRanko PopovićFK Crvena zvezdaFK VojvodinaMozzart Bet Superliga

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara