Luis Kastro, trener Šahtjora (©AFP)
Luis Kastro, trener Šahtjora (©AFP)

Desna "skida" Dinamo iz Lige šampiona, Šahtjor joj pomaže?

Vreme čitanja: 3min | sub. 06.06.20. | 12:05

Pitanje je trenutka kada će tim iz Donjecka da osvoji titulu, pa ima dovoljno prostora da napakosti najvećem rivalu

Niz od četiri putovanja koja su Desnu zadesila po kalendaru sugerisala su da je od njih najudaljenija poseta upravo Šahtjoru, sa kojim se danas sastaju u okviru 25. kola, odnosno 3. runde plej-ofa. Međutim, nedostatak sopstvenog stadiona i karantinska promena lokacije od strane tima Donjecka poslali su odeljenje Aleksandra Rjabokona u glavni grad treći put zaredom. Ne zaboravite da je pre toga tim iz Černigova gostovao Olimpiku, takođe u Kijevu.

Težak kalendar ne sprečava Desnu da samopouzdano obigrava oko vicešampionske pozicije. Rekord sezone (šest mečeva bez poraza) može da se ponovi već danas u dvoboju sa Šahtjorom, ali za to Desna treba da napravi podvig. Koliki, dovoljno svedoči podatak da su Rudari jedini sa kojim Severnjaci još nisu osvojili bodove u šampionatu. Štaviše, nisu uspeli ni da zatresu mrežu Šahtjora. S druge strane, tri puta 0:1 u poslednja tri meča očigledno ostavlja šansu za pozitivan ishod.

Izabrane vesti

Posle karantina, Šahtjor je odlučio da svoje mečeve igra u Kijevu, odmah pobedivši Dinamo, najvažnijeg rivala i glavnog kandidata na presto poslednjih godina. Pitanje šampionata nije nimalo uznemirilo momke Luisa Kastra, a nakon pobede nad Kijevljanima ostaje im samo da izračunaju kada će i matematički da osiguraju titulu. Ipak, postavlja se pitanje da li bi Šahtjor mogao da ležerno izađe na megdan Desni, kako bi napakostio Dinamu, sa kojom se klub iz Černigova bori za drugo mesto...

Istovremeno, od 16.00, koplja u Zaporožju ukrštaju Zorja i Kolos. Neosporni favorit ovog susreta biće ekipa Viktora Skripnika, koja se i dalje bori za vicešampionsku poziciju i mesto u Ligi šampiona. Motivacija je ogromna, pogotovo što Zorja nikada nije bila tako blizu ovom cilju u modernoj istoriji.

U prethodna tri kola fudbaleri tima iz Luganska završili su borbe istim rezultatom 1:0. Ali ako su u duelu sa liderom turnira Šahtjorom uspeli da ostvare veliku pobedu, onda su izgubili susrete sa direktnim konkurentima za željenu poziciju, Desnom i Oleksandrijom. Sada je neophodna pobeda protiv Kolosa kako bi se Skripnikov tim učvrstio na drugom mestu. Uzgred, ove sezone Zorja je već dva puta uspevala da baci Kolos na kolena. U Kijevu je u Areni Obolon pobedila rezultatom 3:1, a onda na svom terenu slavila 2:0.

Međutim, manje motivisani Kolos, koji je u svom debitantskom učešću u eliti ukrajinskog fudbala već ispunio svoj minimalni zadatak i ušao u prvih šest timova u zemlji, malo je verovatno da će pristati na ulogu vreće za udaranje.

Zanimljivo je da oba tima zbog diskvalifikacije neće moći da računaju na sve svoje najjače adute. Dakle, za Zorju neće igrati levi bek Bogdan Mihajličenko, dok Kolos u meč ulazi bez dvojice standardnih defanzivaca Kirila Petrova i Vladislava Jemetsa.


tagovi

Ukrajina 1Šahtjor DonjeckZorja

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara