Oršić matira Lorisa (© Reuters)
Oršić matira Lorisa (© Reuters)

DI-NA-MO! Tako se speluje fudbal, tako se igra fudbal (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | čet. 18.03.21. | 21:24

Mislav Oršić het-trikom kreirao najveće iznenađenje Lige Evrope i izbacio Totenhem - 3:0

Imperija! Najbolji klub na Balkanu. I – tačka. Napravio je Zdravko Mamić od Dinama instituciju, istinskog vladara fudbalom na prostoru bivše Jugoslavije i taj utisak nikakve sudske presude ne mogu da promene. Klub sposoban da se takmiči sa velikima. Da ih dobije. Da ih maltretira. Da ih izbaci.

Kad je Crvena zvezda prethodne sezone poražena od Totenhema pričalo se da je sastav iz Londona svemirski brod. Kad je Mančester junajted gostovao u Humskoj govorili su u Partizanu da su dostigli brzine dovoljne da se nadmeću da Crvenim đavolima, a izgubili su oba puta. Onda se pojavio Dinamo i objasnio večitima da se fudbal ne priča, već igra. Srcem. Da svemirski brod može da se prizemlji. Da Mančester iz prošle liči na Totenhem ove sezone i da je ranjiv. Samo što ni crveno, ni crno-beli, koji se kunu u pogođene strance i(li) igrače iz podmlatka nemaju igrača kakav je Mislav Oršić!

Izabrane vesti

E, taj krilni vezista, koji nije čak ni redovan na spiskovima hrvatske reprezentacije, izrastao je ovog četvrtka u senzaciju kotinentlanog fudbala, het-trikom protiv Totenhema kreirao je jedno od najvećih, ako i najveće, iznenađenje u 2021. godini. Posle 0:2 u Londonu, 28-godišnji Oršić je spakovao tri lopte iza leđa Iga Lorisa i nadmenog prvog kandidata za pehar poslao kući, nateravši Žozea Murinja da zabezeknuto gleda u zvezde i zvezdice - 3:0 u Zagrebu posle produžetaka.

Ne, večeras je zvezda Mislav Oršić. Ne zna se koji od njegova tri gola je lepši. Prvo je safio „kiflu“ u dalji ugao, potom dovršio sjajnu timsku akciju i desetak minuta pre kraja istopio prednost Engleza, da bi početkom drugog produžetka obesmislio postojanje Muse Sisoka i Tangija Endombelea u žutom dresu Totenhema i lansirao Dinamo u četvrtinale Lige Evrope!

Istorija na Maksimiru. I to u danima kad se pričalo da na njemu vlada haos, zbog ostavki trenea Zorana Mamića i direktor Damira Vrbanovića. Samo, Zdravko Mamić je očigledno formirao sistem koji funkcioniše, pa je novi trener Damir Krznar uspeo ono što se činilo nemogućim. Nastavio je evorpsku bajku Modrih. Nema veze ko je na klupi, nema veze ni ko je na terenu, ovaj Dinamo je najbolji klub regiona.

Ove sezone u Ligi Evrope sedam pobeda na deset utakmica! Dva remija i taj poraz u Londonu koga se od večeras niko neće ni sećati, jer je Dinamo otišao daleko. Tamo gde naši klubovi davno nisu bili.

Dinamo je imao Mislava Oršić, sposobnog da pogađa, Bruna Petkovića da preti, Lovra Majera da kreira akcije od kojih zastaje dah i golmana Dominika Livakovića, koji je pružio jednu od partija karijere. Četiri velike šanse odbranio je čuvar mreže Zagrepčana, a ono što je uradio u završnici drugog produžetka, kad je osujetio Harija Kejna ulazi u antologiju hrvatskog sporta.

Odbrana za pamćenje!


Kakav šamar Totenhemu. Kakav udarac u bradu Žozeu Murunju. Poniženje! Hvalio se Portugalac pre samo desetak dana kako su njegove metode najbolje na svetu. Može biti, ali na Maksimuru nisu prošle. Stekao se utisak da dva dana Pevci ne bi prebacili loptu preko gol-crte. Čak i da su imali zdravog Hjong Min Sona, makar da im je u poslednje vreme probuđeni Geret Bejl počeo meč. Opredelio se Murinjo da čuva rezultat sa Vajt Hart Lejna, sporadično stvorio prilike, ali lopta uvek nagradi one koji je „miluju“ kao što radi Mislav Oršić, a ispostavi račun onima koji je odbijaju od sebe kao strano telo.

Za mnoge u Zagrebu Zdravko Mamić je stranac. Samo što gazda Dinama sad sedi u Međugorju, toči vino i celom svetu se smeje u lice. Stvorio je imperiju.

LIGA EVROPE, OSMINA FINALA, REVANŠ MEČ

Dinamo Zagreb – Totenhem 3:0 (2:0, 0:0), prvi meč 0:2

/Oršić 62, 83, 106/


tagovi

Dinamo ZagrebTotenhem

Obaveštavaj me

Totenhem

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara