©Reuters
©Reuters

Dibu opet rasplakao Francuze: Vila preživela dramu u Lilu i odbranila čast engleskog fudbala

Vreme čitanja: 3min | čet. 18.04.24. | 21:43

Birmingemski klub posle penala otišao u polufinale Lige konferencije

Nisu ga voleli ni do večeras, sada će ga tek prezirati. 'Najomraženiji' čovek u Francuskoj opet je rasplakao čitavu naciju. Doduše, sada njen severni deo...

Godinu i po dana pošto je odbranama u penal seriji doneo titulu svetskog prvaka Argentini protiv Francuske, Emilijano Martinez je na identičan način rastužio i Lil. Ispustila je Aston Vila gol prednosti iz prvog meča, bila pred eliminacijom na stadionu Pjer Moroa, ali je golom tri minuta pre kraja izborila produžetke i penale. A, tamo malo ko ima šanse protiv ekipe čiji gol brani zvanično najbolji golman na svetu - penalima 4:3, (1:2, 0:1), prvi meč 2:1.

Izabrane vesti

Priredili su mu navijači Lila toplu dobrodošlicu, zviždali svaki put kada bi imao loptu u nogama, ali nije vredelo. Nisu uspeli da ga poremete. Popularni Dibu odbranio je dva jedanaesterca u penal seriji (prvi i peti) istovremeno vodeći verbalni rat sa navijačima Lila i tako odveo svoj tim u polufinale gde će mu rival biti pobednik dvomeča Olimpijakos - Fenerbahče. Ujedno i odbranio čast engleskog fudbala, budući da su mu od evropskih predstavnika, izuzev Vile, ostali još Liverpul i Vest Hem, koji jure zaostatak iz prvog meča.

Iako je na Pjer Moroa izašla u praktično najjačem sastavu, Vila nije bila ni bleda senka tima što je, primera radi, pre samo tri dana sa vrha premijerligaške tabele 'skinula' Arsenal pobedom na Emiratima (2:0). Poražavajuće zvuči za navijače birmingemskog tima, petog najefikasnijeg u Premijer ligi, da njihovi ljubimci skoro punih sat vremena nisu uputili nijedan udarac ka golu Luke Ševalijea. Tek u 56. minutu Meti Keš je popravio statistiku nepreciznim šutem.

Nije, istina, ni Lil nizao stopostotne šanse, ali je uspeo da rivala zadrži daleko od svog dola i pride koristio svaku priliku do koje bi došao. Prvu je već posle četvrt časa fudbala u gol pretvorio Jusuf Jazidži odmerenim udarcem iz prve na centaršut sa levog boka Gabrijela Gudmundsona. Do prednosti u ukupnom skoru francuski tim je stigao sredinom drugog poluvremena kada je kapiten Benžamen Andre skočio najviše posle kornera i uz pomoć dalje stative savladao Emilijana Martineza...

Vila je bila na nogama, Vila je bila bez odgovora. I tek ulaskom Liona Bejlija je podigla obrtaje, ali nedovoljno da ugrozi gol domaćeg tima. Bez većih problema odolevao je Lil i delovalo je da će odbiti jalove napade Emerijeve ekipe, a onda... U nameri da uhvati loptu posle centaršuta, Ševalije se sudario sa Nabilom Bentalebom i ispustio je, a ona je posle odbitka stigla do Metija Keša, daleko najistaknutijeg pojedinca u gostujućoj ekipi, koji ju je udarcem iz prve ubacio u nebranjenu mrežu tri minuta pre kraja.

Iako je ulog bio ogroman, ni jedni ni drugi u produžetke nisu ušli bojažljivo, a bliži novom pogotku bili su fudbaleri engleskog tima. Ipak, 22-godišnji Ševalije je u 100. minutu potvrdio reprezentativni potencijal (kapiten U23 reprezentacije Francuske) odbranivši udarce Bejlija i Daglasa Luiza u razmaku od svega nekoliko sekundi.

U drugom produžetku je ritam značajno opao te je sve upućivalo na to da će pobednika odlučiti jedanaesterci, mada je domaćin jedan mogao da dobije i u 114. minutu kada je lopta posle gužve u ruku pogodila Metija Keša. Ipak, glavni arbitar je procenio da materijala za najstrožu kaznu nema.

Martinez je penal seriju otvorio odbranjenim udarcem Bentalebu u prvom krugu, ali je u četvrtom Ševalije vratio osmehe na lice domaćin navijačima. Ipak, već u narednoj, petoj, ujedno i poslednjoj, argentinski čuvar mreže naterao ih je na suze, odbranivši šut kapitenu domaćeg tima Andreu.

LIGA KONFERENCIJE - ČETVRTFINALE (REVANŠ UTAKMICE)

Lil - Aston Vila 2:1 pen:3:4 (prvi meč 1:2)

/Jazidži 13, Andre 68 - Keš 87/

Fjorentina - Viktorija Plzenj 0:0 produžeci: 2:0 (prvi meč 0:0)

/Niko Gonzales 90+2, Biragi 108/

21.00 Fenerbahče - Olimpijakos (u toku) (prvi meč 2:3)

21.00 PAOK - Klub Briž (u toku) (prvi meč 0:1)


tagovi

LilAston VilaLiga konferencijeEmilijano Martinez

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara