Lukaš Fabijanski i Arijan Ademi (© Reuters)
Lukaš Fabijanski i Arijan Ademi (© Reuters)

Dinamo bez prve napadačke opcije u Londonu: Ako smo mogli sa Totenhemom, možemo i sa Vest Hemom

Vreme čitanja: 3min | čet. 09.12.21. | 11:55

Modrima za prolaz u narednu fazu Lige Evrope potreban bar remi u Londonu ili da Rapid odoli u Belgiji

Doktor Džekil i Mister Hajd. Jedna slika u Evropi, druga u Hrvatskoj. Za razliku od domaće scene gde se ugruvao i u kupu i u prvenstvu, Dinamo je osigurao proleće na međunarodnoj, a u Londonu ima šansu da nastavi vožnju u drugom po snazi takmičenju UEFA.

Gostuje Vest Hemu u završnom kolu Grupe H, pobeda ili remi ga čuvaju na drugom mestu, na kome može da ostane i pod uslovom da Rapid zaustavi belgijski Genk. Belgijanci su svakako favoriti protiv Austrijanaca, što Zagrepčane stavlja u nezgodan položaj da odole uverljivom sastavu Dejvida Mojesa. Koliko kvalitetnom, videlo se pre pet dana protiv osvajača Lige šampiona, Čelsija.

Izabrane vesti

U odnosu na taj duel, realno je očekivati da Mojes odmori glavne adute, s obzirom da je prohodnost u narednu fazu osigurao kao pobednik grupe i da ga čekaju zahtevna gostovanja Barnliju i Arsenalu. To se pre svega odnosi na odbranu: Anđelo Ogbona neće igrati do kraja sezone, protiv Plavaca je zadnja loža stradala Kurtu Zumi, povređeni su bekovi Aron Kresvel, Ben Džonson i Rajan Frederiks, što znači da Mojes neće rizikovati sa Kregom Dosonom i Isom Diopom – u ovom trenutku jedinim zdravim štoperima – pa se očekuje da šansu dobiju poletarci poput Harisona Ašbija, Aždija Alesa (obojica rođeni 2011) i Džamala Baptista (2003).

Čekićari možda neće zapeti iz sve snage, ali Englezima je i te kako važna tradicija. Ona pokazuje da je Vest Hem dobio 19 od poslednjih 27 evropskih susreta na svom terenu (70 odsto) i tek treći put u istoriji mogu da završe evorpsku sezonu savršenim učinkom kod kuće (prethodno su tri pobede ostvarili u takmičarskoj 1964/65, četiri u 1975/76).

Dinamovi motivi su veći. Pobeda bi predstavljala melem na rane nastalu eliminacijom od Rijeke u četvrtfinalu kupa i porazom od Hajduka u derbiju posle koje je zaostatak za liderom povećan na šest bodova. U međuvremenu je Damir Krznar podneo ostavku, ekipu vodi privremeni trener Željko Kopić, ali i on ima dosta problema. Primera radi, u London nije poveo prvu napadačku opciju Bruna Petkovića (bolestan), nema ni zadnjeg veznog Bartola Franjića, a već za vikend čeka ga gostovanje Slaven Belupu.

Opet, Evropa je ono po čemu se Modri prepoznaju. Proletos su stigli do četvrtfinala tako što su eliminisali baš jednog predstavnika Premijer lige (Totenhem). Doduše, na Maksimiru. Sad je zadatak jednako zahtevan: dovoljno je da ne izgube, ali na strani. Što im baš ne ide protiv engleskih klubova. Devet puta su gostovali Englezima i izvukli samo dva remija, uz sedam poraza. Ako se ograničimo samo na London, tu je situacija još teža, pošto je Dinamo po dvaput poražen od Arsenala i Totenhema, a jednom od Fulama.

Na sve to valja znati da se Zagrepčani ne snalaze u završnim utakmicama grupne faze. U poslednje tri godine su dvaput prezimili, najpre sa Nenadom Bjelicom 2018, pa Zoranom Mamićem 2020, međutim, u oba slučaja kolo pre kraja. Prethodno je čak osam puta imao šansu da u poslednjih 90 minuta takmičenja po grupama napreduje do eliminacione faze i nijednom nije uspeo.

Imali smo ozbiljne razgovore. Trener nam je ukazao na greške. Napravili smo dobru analizu, videli šta nije valjalo, iz toga možemo dosta da naučimo. Sad je na nama da to primenimo, to će nam pomoći da budemo bolji“, rekao je Luka Ivanušec pred meč na Olimpijskom stadionu. „Vest Hemovi igrači su agresivni, fizički dominantni, iz u tom smislu najdominantniije lige sveta. Možemo da se prilagodimo, kao što smo već pokazali protiv Totenhema. Može se igrati sa svima, pa i sa Vest Hemom“.

Podsetimo: Dinamo je pobedom ili remijem sigurno drugi. Genk će na drugo mesto ako savlada Rapid, a hrvatski predstavnik izgubi u Londonu.

LIGA EVROPE, GRUPA H

Šesto kolo

21.00 (2,00) Vest Hem (3,60) Dinamo Zagreb (4,00)

21.00 (1,58) Genk (4,30) Rapid (6,45)



tagovi

Dinamo ZagrebLiga EvropeVest Hem

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara