ANte Čačić (Reuters)
ANte Čačić (Reuters)

Dinamo će smena trenera koštati 1.700.000 evra, Mamić je ove situacije lako rešavao, na potezu je Šimić

Vreme čitanja: 4min | čet. 06.04.23. | 10:13

Neki raniji kandidati bi sada dobro došli Modrima

Očekivano, Dinamo iz Zagreba je kasno sinoć smenio trenera Anta Čačića nakon šokantne eliminacije u polufinalu Kupa Hrvatske od slabašnog Šibenika.

Međutim, daleko od toga da je Dinamo smenom iskusnog stručnjaka rešio nagomilane probleme. Utisak je da se debelo zakasnilo sa Čačićevom smenom i da su problemi u klubu mnogo dublji od puke promene trenera.

Izabrane vesti

Za početak, treba platiti odštetu Čačiću, a ona prema Germanijakovim saznanjima iznosi velikih 1.700.000 evra! Tokom perioda bezvlašća u klubu prethodnih meseci, Čačić je dobio mnogo veće ingerencije nego što je zaslužio i postao neprepoznatljiv. Kako u klubu više nije Mamića i njegovih ljudi, Čačić nije nikome odgovarao i čak je bez bilo kakvog povoda dobio novi ugovor koji će sada papreno koštati klub iz Maksimira. Bio je to poklon Čačiću od garniture sa kojom je dobio bitku za vlast protiv Mamića.

Za razliku od prethodnih slučajeva kada je Dinamo u slučajevima smene trenera uglavnom uvek imao spremno rešenje, sada je situacija potpuno konfuzna.

Neko treba da preuzme odgovornost za naredne poteze. Predsednik Mirko Barišić ima 87 godina i teško da on tu može nešto korisno i pametno da uradi. Pored njega, klub kao članovi najuže uprave vode još dvoje ljudi. Vlatka Peras, dugogodišnja Mamićeva saradnica koja se više bavila operativom i nije imala ključnu ulogu u kriznim situacijama pre nego što je okrenula leđa Mamiću. Treći član je onaj u kojeg su sada uprte sve oči – Dario Šimić.

Slavni reprezentativac Hrvatske je godinama sa bezbedne udaljenosti kritikovao rad u Dinamu, distancirao se od čelnika kluba, bio protivnik Mamićevog rukovođenja klubom i na nedavnoj skupštini kluba se pompezno vratio u klub kao spasilac. Sada će konačno sa reči morati da pređe na dela i prvi put dobiti priliku da radi nešto konkretno. Da izabere novog trenera.

Njegov prvi pik je dugogodišnji saigrač i prijatelj Igor Bišćan, jedan od najtalentovanijih hrvatskih trenera. Ali on je selektor mlade reprezentacije i neće je napustiti pre leta kada ga očekuje Evropsko prvenstvo. Tako otpada prva Šimićeva ideja a pitanje je da li ih ima više...

Ostali kandidati prema Germanijakovim saznanjima su Nenad Bjelica, Stjepan Tomas, Zoran Zekić, Goran Tomić, Sergej Jakirović i Gonzalo Garsija.

Ubedljivo najzvučnije ime tu je Nenad Bjelica koji je sjajno radio u prethodnom mandatu ali je klub napustio posle sukoba sa braćom Mamić. Ipak, ta neslaganja su se kasnije „ispeglala“. Ni Bjelica, ni Zdravko Mamić nisu pričali loše jedan o drugom, a vremenom je Osiječanin opet u javnosti kao etiketrian kao Mamićev čovek. Čak se nedavno tokom borbe za vlast u klubu pominjalo da je prvi izbor da zauzme Čačićevo mesto ako Mamić dobije bitku. Kako se to nije desilo, a Mamić se distancirao od kluba, pitanje je da li Dinamo sada ima šansu da vrati Bjelicu. Pogotovo što bi on kao ozbiljan trener imao ozbiljne finansijske zahteve i uslove koji se tiču stručnog štaba.

Mamićeva velika želja je nekada bio i Sergej Jakirović koji je sjajno radio u Zrinjskom ali je Čačić uspeo da napravi koaliciju u klubu i blindira se na klupi Modrih. Jakirović je zimus preuzeo Rijeku i od borbe za opstanak je ekspreno doveo na prag plasmana u Evropu, potvrdivši da je ozbiljan trenerski materijal. Sada u Rijeci ima fenomenalan status i teško da će Dinamo tako lako da ga se dokopa.

Ostali kandidati deluju kao panična rešenja. Zoran Zekić, Goran Tomić ili Stjepan Tomas su treneri lokalnog karaktera bez nekih većih uspeha koji nisu radili u klubovima poput Dinama. Ovom poslednjem je adut prijateljstvo sa Šimićem pa bi to moglo da mu bude prednost. Pominje se i Urugvajac Gonzalo Garsija koji radi dobar posao u Istri ali Dinamo nikada nije imao trenera stranca ako se ne računaju Halilhodžić i Petev koji nisu Hrvati ali nisu ni imali jezičku barijeru.

Za sada je poznato da će ekipu Modrih voditi dosadašnji Čačićev pomočnik Roj Ferenčina koji ima iskustva kao samostalni trener, poznat je po čvrstoj ruci ali nikako ne može biti dugoročno rešenje.

Dinamo nema mnogo vremena. Ali ni Šimić nema iskustva u ovim situacijama. Niti opcija. Kada se crta podvuče, pravi dinamovci sada priželjkuju dvojicu trenera koji bi bili prvi izbor Zdravka Mamića. Da je on i dalje u klubu, jedan od pomenute dvojice bi verovatno već danas bio promovisan na Maksimiru. Ali Mamić više nije u Dinamu. I to se vidi...


tagovi

Ante Čačićdario šimićZdravko MamićDinamo Zagreb

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara