(©GNK Dinamo Zagreb)
(©GNK Dinamo Zagreb)

Dinamo će zbog Hajdukovog slepila napraviti posao stoleća: Mali Mlinka talenat kao Modrić, samo još bezobrazniji

Vreme čitanja: 5min | sre. 01.03.23. | 09:14

Na maksimirskim derbijima Martin Baturina razneo je klub u kome je ponikao i čiji je dres otac Mate nosio, juriša ka tituli “Mister derby” i u Barseloni uveliko razmišljaju da ga upare sa Pedrijem i Gavijem...

U Zagrebu vejavica, Maksimir pod snegom, a navijačima Dinama toplo oko srca. Titula kaparisana, Hajduk se još jedanput proveo kao bos po trnju, ali sve to im nije pričinilo toliko zadovoljstvo kao to što najveći biser hrvatskog fudbala raste kod njih, što je iz Splita i što je najveći rival napravio nedopustiv propust.

Martin Baturina je plesao po travnjaku u ritmu snežnih pahulja što su pokrivale zagrebačke krovove, nova Dinamova “desetka” naterala je sve prisutne da opet ustanu i zagreju dlanove, da ga isprate aplauzima. I to više nije slučajnost, već standard kada “mali Mlinka” kroči na teren i ugleda Bile. Tri puta se u Zagrebu poigravao sa klubom čiji dres je nosio njegov otac Mate, čiji dres je želeo da nosi. Hajduk nije imao sluha kada je trebalo, sada ispašta, a na Maksimiru u zvezde kuju splitskog vunderkinda I u njemu vide naslednika Luke Modrića.

Izabrane vesti

Po tom pitanju hrvatska javnost nije podeljena, niko nema dilemu: u novoj Modroj “desetki” čuči zamena za najvećeg hrvatskog fudbalera svih vremena. Ni Luka Modrić u tim godinama – Martinu je tek 20 – nije igrao sa takvom drskošću, nije tako baratao loptom i plenio sigurnošću. Okomit sa loptom, bira prava rešenja i ubeđeni su u Dinamu da će uskoro – šest meseci, godinu dana ili nešto kasnije – postati najveći izlazni transfer u istoriji kluba.

Siguran sam da će on biti najveći izlazni transfer u Dinamovoj istoriji”, rekao je trener Ante Čačić posle bravura Martina Baturine protiv Hajduka.

Marko Pjaca je pre sedam godina završio u Juventusu za 29.400.000 evra… I nije strateg Modrih jedini koji pominje obaranje rekorda, još pre no što je Martin treći put vezao Hajdukovu odbranu u čvor, Zdravko Mamić je u intervjuu za Mozzart Sport bio kristalno jasan: da je i dalje na čelu kluba prodao bi ga za 30.000.000!

Ima jedan mali. Martin Baturina je rang Modrića ili Olma. Vreme će pokazati da li je bolji ili lošiji jer treba i sreće. Mi smo stajali iza Modrića i Olma i zato su napravili to što su napravili. Ovaj mali je bio bolji od njih dvojice u tim godinama, ali mi smo kao klub napravili sve da se on ne razvija. Nije bio nijedan razlog da u prošloj sezoni ne bude standardan i da ne odigra 70 odsto utakmica. A on je odigrao 10 odsto mečeva. Danas bih tog Baturinu prodao za 30.000.000 evra. Levom rukom”, poručio je čovek koji je i te kako znao da sa evropskim alama ispregovara unosne transfere.

Ni ne čudi da se tako govori o momku koji je tek izašao iz tinejdžerske dobi, jer je svojevremeno odbrusio da na Maksimir nije došao da skuplja lopte na utakmicama prvog tima, već da za njega igra. A, sve to trebalo je da uradi na Poljudu.

(©AFP)(©AFP)

Ispustili su Splićani tri talentovana brata – Roka, Martina i Marina. Tada su predsednik Marin Brbić i njegovi saradnici govorili da Hajduk nema nameru da ulazi u trku sa novcem za mlade igrače. Kako su se tada samo prevarili. Braća su prešla u RNK Split, zaigrala na Parku mladeži, a tada se govorkalo da je sve izvedeno u dogovoru sa ni manje ni više Zdravkom Mamićem.

Nisu pomogli ni Torcidini apeli, Martin Baturina krenuo je put Zagreba. Ponovo je radila linija RNK Split – Dinamo Zagreb. Jedna od najčešćih relacija u hrvatskom fudbalu. Odatle su na Maksimir stigli i Marko Rog – najveći ulazni transfer kluba, plaćen je 5.000.000 evra – kao i Jakić, Zagorac, Rahmani...

Hajduk je trebalo da bude Baturinin prozor u svet, odskočna daska i u neku ruku jeste, ali ne na onaj način na koji su pristalice splitskog kluba maštale. Martin Baturina je, poput Danija Olma, lansiran u orbitu protiv Dinamovog arhineprijatelja. Jeste Majstor s mora prethodne sezone osvojio Kup Hrvatske i prekinuo devetogodišnji post i patnju, ali je u poslednjem kolu morao na Maksimiru da napravi špalir za novog-starog šampiona i gleda kako ga njegovo dete “jede” i lupa šamare.

U poslednjem kolu šampionata dobio je Martin Baturina ceo jedan minut – sasvim dovoljno da upiše asistenciju i postigne gol u najvećem hrvatskom derbiju?! Namestio je gol Mislavu Oršiću, miljeniku Maksimira i zagrebačkih ulica, matirao svoj klub i nagrađen je ovacijama sa tribina. Bio je to samo uvod, Hajduk mu je postao omiljeni protivnik.

Martin ima pik na Hajduk, statistika je neumoljiva. Tri puta ga je razneo u Zagrebu. Već je dobacio do tri gola i dve asistencije u derbiju svih derbija, pa ne čudi što ga upoređuju sa čuvenom Dinamovom “desetkom” Markom Mlinarićem, koji je u šest navrata davao golove Hajduku. Možda posle nadimka “mali Mlinka” dobije i nadimak “Mister derby”, po ugledu na još jednog Dinamovog majstora što je davao spektakularne golove Bilima – Hilala Sudanija.

(©AFP)(©AFP)

Ima “mali Mlinka” varku kao Marko, nosi “desetku”, a kada je Ante Čačić upitan zašto mu je dodeljen taj broj, bio je kratak I jasan: “Pa, nisam mu bez razloga dao desetku!”

I to je Dinamo. Kod njega se retko dešava da omane, da ne prepozna trenutak kada dragulja treba isforsirati, gde drugi sa ovih prostora često greše.

Modri rade sa planom i ciljem, i znaju da ispromovišu igrača, a oko Martina Baturine se diže prašina čak i kada ne baca protivnike po travi. Nedavno je Dinamo objavio fotografiju na kojoj dragulj stoji ispred zida sa uokvirenim legendarnim “desetkama” Modrih: Štefa Lamze, Marka Mlinarića, Zvonimira Bobana, Edina Mujčina, Luke Modrića i Lovra Majera. Izostavljen je brazilski kreativac Samir, jedan od najtrofejnijih igrača kluba…

Sa Dinamom je podigao 15 pehara, igrao je i za hrvatsku reprezentaciju. Propust ga je razbesneo.

A gde sam ja? Haha, sram vas bilo”, napisao je Samir i poručio da su u klubu lažovi.

Sve se vrti oko momka koji je uvršten na UEFA spisak od 40 igrača koji će obeležiti 2023. godinu. Kada se pogleda kako je odigrao poslednji derbi na zavejanom Maksimiru, a i ona prethodna dva na istoj adresi, definitivno tu pripada. Provukao je loptu kroz noge Capanu i postigao gol, raspalio dijagonalu i asistirao Luki Ivanušecu za treći gol, „jeo“ je teren i zasenio daleko veće zvezde, među njima i Marka Livaju, koji mu je pre 13 godina – Baturini tada bilo sedam – uručio trofej na jednom turniru pre potpisa za Inter.

Modri plamen tinjao je u srcima Dinamovih navijača u nedelju, a milo je bilo i rukovodstvu, jer bisera uveliko prati Barselona. Na Pedrija i Gavija bi da pridoda još jednog vunderkinda i da za narednih deset godina mašte u vezi ima na izvoz.

Zdravka Mamića više zvanično na Maksimiru nema, ali je njegova zaostavšita i te kako primetna. I dugo će se osećati u hrvatskom fudbalu, sve dok plejada igrača čijim dolascima u Dinamo je kumovao ne završi u „ligama petice“.



tagovi

Martin BaturinaDinamo ZagrebHajduk SplitHNL

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara