Navijači Dinama (© Reuters)
Navijači Dinama (© Reuters)

Dinamo može da zaradi 40.000.000 evra za mesec dana, ali je kasa trenutno prazna

Vreme čitanja: 4min | uto. 01.08.23. | 11:12

Čekajući transfere Šutala, Ivanušeca, Livakovića i Petkovića

Čudno leto na Maksimiru. Hajde što Dinamo nije prvi (tek su odigrana dva kola, a bilo je i ranije slučajeva kad je konkurenciji gledao u leđa, pa je prestizao), nego što u koloni „izlazni transferi“ stoji – nula.

Prvak Hrvatske još nikog nije prodao, što je za njega neobično u ovoj fazi prelaznog roka, pošto se dešavalo da makar jedan od bitnijih i(li) tržišno vrednih igrača ode u inostranstvo. U ovom trenutku su svi na raspolaganju treneru Igoru Bišćanu što se pravda velikim ulogom u kvalifikacijama za Ligu šampiona, gde će Modri, kad u sredu potvrde eliminaciju Astane (4:0 u prvom meču) na megdan AEK-u iz Atine. Usled velikog uloga na takmičarskom i finansijskom planu, Dinamo je uspeo da do početka avgusta sačuva kičmu tima, mada je javna tajna da će ostati bar bez dvojice, a možda čak i četvorice nosilaca igre.

Izabrane vesti

U redu za odlazak stoje Dominik Livaković, Josip Šutalo, Luka Ivanušec i Bruno Petković. Bez njih bi ekipa bila značajno oslabljena u tek započetoj sezoni, ali realizacija makar jednog posla bi donela dovoljno novca, čiji bi deo bio reinvestiran u novajlije, a prvak države (p)ostao konkurentan za trofeje.

Deluje da Zagrepčani najviše mogu da zarade od odlaska Šutala. U pitanju je štoper koga u Lajpcigu vide kao zamenu Jošku Gvardiolu kad se ozvaniči odlazak bivšeg člana Dinama u Mančester Siti, vredan 100.000.000 evra. Nemci bi onda doveli 23-godišnjeg defanzivca i platili ga više od 20.000.000 evra. Ako se to desi, transfer Šutala bi doneo komotniju poziciju klub na finansijskom planu, a na igračkom bi se već nekako snašao. Ionako je od Istre otkupljen Mauro Perković, a iz FC Pariza doveden Maksim Bernauer.

Šutalo su, više u medijima, a manje u realnosti, povezivao čak i Arsenalom, pominjalo se da ga želi Marselj, samo što Englezi ne deluju previše zainteresovani, a Francuzi platežno moćni. U međuvremenu su se pojavila dva italijanska kluba sa željom da ga dovedu. Napoli svakako traži zamenu posle odlaska Kima u Bajern, ali se premišlja da li je Josip spreman za fudbal u Seriji A, iako mu cena od 20.000.000 evra ne bi predstavljala probleme. Fjorentina je identifikovala probleme u odbrani i želi centralnog defanzivca, ali ne bi išla preko granice od 15.000.00 evra, što ne zadovoljava ambicije Dinama.

Ivanušec (© AFP)Ivanušec (© AFP)

Veliki priliv se očekuje i od Luke Ivanušeca. Germanijak podseća da je na realaciji igrač-Fajenord sve utanačeno, da krilnog napadača u Roterdamu čeka petogodišnji ugovor, samo je dilema kad će se aktivirati. Da li posle revanša sa Astanom ili dvomeča sa AEK-om. U svakom slučaju, Dinamo se pomirio sa gubitkom jednog od najboljih igrača (autorom het-trika na evropskoj premijeri). Čak se pominje da bi na 9.000.000 evra koliko će iznositi transfer u Holandiju mogli da budu dodati lako ostvarivi bonusi čime bi vrednost posla prešla 10.000.000 evra. Alternativa za Ivanušeca mogao bi da bude Luka Stojković, 19-godišnji član Lokomotive, koji bi u gradskog rivala trebalo da dođe u paketu sa još jednim kreativnim vezistom, Lukasom Kačavendom.

I dalje je enigma slučaj Dominika Livakovića. Otkako je zablistao na Mundijalu u Dohi, kapiten Dinama je tražena roba, samo što klub odbija da ga proda. Isprava se činilo da će u Fenerbahče koji je već oformio snažan tim (došli Edin Džeko, Dušan Tadić, Rajan Kent, Džošua King) i ne žali novac za pojačanja. Toliko da je ponudio Modrima 9.000.000 evra na ime obeštećenja, a čuvaru mreže još toliko na ime trogodišnjeg ugovora.

Na Maksimuru su odbili, svesni da nemaju dovoljno dobru alternativu. Turci polako gube strpljenje, uskoro im počinje prvenstvo, gde je osvajanje prve titule posle devet godina označeno prioritetnim ciljem i potreban im je golman sposoban da utiče na stabilnost tima, jer je prošle sezone Fener primio veliki broj golova. Ako Livaković ne dođe u Istanbul, a sve su manje šanse, onda bi se rukovodstvo okrenulo dovođenju Kejlora Navasa. Poslednjih dana za Dominika se navodno interesuje Seltik, bez konkretnih informacija koliko je spreman da ponudi.

Slično kao golman, u međuprostoru se nalazi i Bruno Petković. Napadač reprezentativnog kalibra želi da ide, Trabzon hoće da ga dovede, ali Dinamo ni ovde ne popušta. Makar dok se ne okonča revanš sa AEK-om. Za to vreme, trener Trabzona Nenad Bjelica je strpljiv, kao nekadašnji strateg Modrih svestan da se situacija u Zagrebu menja na dnevnom nivou, sačekaće ga do kraja kvalifikacija. U igri je 3.000.000 evra, Dinamo bi da dobije više, ali teško da može da računa i na odugovlačenje i na rast cene. Obično je suprotno. A Petković kao „zaslužni građanin“ može da računa da će pred kraj prelaznog roka klub popustiti i dozvoliti mu transfer.

U ovom trenutku Dinamo ima više od 40.000.000 evra u opticaju, međutim, nijadan u kasi. A vreme prolazi.


tagovi

Dinamo ZagrebLetnji prelazni rok 2023Josip ŠutaloDominik LivakovićLuka IvanušecBruno Petković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara