Mirčea Lučesku i Arne Slot (©Shutterstock, ©MN Press)
Mirčea Lučesku i Arne Slot (©Shutterstock, ©MN Press)

Dinamovi su i "A" i "Z"

Vreme čitanja: 3min | uto. 15.09.20. | 09:31

Kijevljani dočekuju sastav iz Alkmara u okviru 3. kola kvalifikacija za Ligu šampiona

Kreće kontinentalno čistilište. Treće kolo kvalifikacija za Ligu šampiona razdvojiće jače i sposobnije od onih nedovoljno spremnih, a novi format takmičenja koji podrazumeva samo jedan dvoboj dodatno će uneti tenziju i uvećati značaj. U takvoj konstelaciji snaga sureću se Dinamo iz Kijeva i AZ Alkmar, u duelu ekipa koje na plasman u grupnu fazu evropske elite čekaju tri, odnosno 10 godina (19.00).

Vicešampion Ukrajine dobio je snažnog i autoritativnog rivala u liku holandskog AZ-a. S obzirom na to da će pobednika da odredi rezultat samo jedne borbe, faktor domaćeg terena može da bude značajan, uprkos tome što će se utakmica igrati bez gledalaca.

Izabrane vesti

Govoreći o holandskom timu, treba napomenuti da je u prethodnoj sezoni tim iz Alkmara zapravo imao velike šanse da se dokopa titule prvaka. U vreme zaustavljanja šampionata Holandije AZ je imao isti broj bodova kao Ajaks, ali je usled gol-razlike zauzimao drugo mesto. Zanimljivo, crveno-beli su pobedili u oba meča protiv Kopljanika. Međutim, nacionalno prvenstvo nikada nije završeno, pa je odlukom nacionalne federacije Ajaks odmah ušao u grupnu fazu Lige šampiona, a puleni Arnea Slota dobili su pravo na nastup od drugog kola kvalifikacija.

U ovoj fazi rival AZ-a bio je češki klub Viktorija iz Plzenja. Takođe se igrao samo jedan meč i održan je u Alkmaru 26. avgusta. Posle 1:1 nakon 90 minuta, domaći tim je u produžecima sa dva gola prošao u narednu fazu.

Tim iz Alkmara ima nekoliko igrača koji nastupaju u reprezentaciji. Pored Alberta Gudmundsona, internacionalci su još defanzivac Jonas Svenson i veznjak Fredrik Midtsje iz Norveške, grčki defanzivac Pantelis Hacidijakos, još jedan odbrambeni igrač Jukinari Sugavara iz Japana i napadač iz Maroka Usama Idrisi. A tek pre neki dan se saznalo da je AZ potpisao sporazum sa napadačem švedske reprezentacije Jesperom Karlsonom, međutim on nije stigao u Kijev. Pažnju, naravno, privlače i lokalni fudbaleri, među kojima se može primetiti Jordi Klasi, koji je svojevremeno igrao za omladinske reprezentativne selekcije Holandije i kapiten ekipe Ton Kopmejners.

Prošlog leta AZ je igrao sa još jednim ukrajinskim klubom Marijupoljem u četvrtom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope. Holanđani su bili jači posle dvomeča. Bilo je 0:0 u Zaporožju i 4:0 u Alkmaru. Ako zagrebemo još dublje u istoriju, onda stižemo do podatka da su se u sezoni 2010/2011 AZ i Dinamo već upoznali u grupnoj fazi Lige Evrope. Kijevljani su dva puta savladali rivala, 2:0 kod kuće i 2:1 u gostima.

Kijevski Dinamo bio je najuspešniji klub Sovjetskog Saveza sa rekordnih 13 titula, devet kupova, dva trofeja u nekadašnjem kupu pobednika kupova i jednim Superkupom Evrope. Dominaciju je nastavio i u nezavisnoj Ukrajini, ali sredinom prošle decenije primat mu je preuzeo Šahtjor, zahvaljujući ogromnim investicijama donjeckog tajkuna Rinata Ahmetova. Iako je vlasnik belo-plavih prebogati Ihor Surkis, istraga UEFA o ilegalnim tokovima novca kojom su bili obuhvaćeni on i njegov brat Hrihorij, bivši dugogodišnji predsednik FF Ukrajine dovela je do toga da se zavrne slavina, pa se Dinamo okrenuo razvoju talenata iz sopstvene omladinske škole.

Njih bi trebalo da oblikuje iskusni i izuzetno cenjeni stručnjak Mirčea Lučesku, živa legenda Šahtjora, kojeg su Dinamovci dočekali na nož. Međutim, posle nedavnog ubedljivog trijumfa nad najvećim rivalom u Superkupu (3:1) navijački gnev drastično je splasnuo, a pojačala se vera u pobedu nad AZ-om.

Posle dva duela novog šampionata Dinamo je slavio nad Olimpikom 4:1 i remizirao sa Desnom 0:0. Na nesreću, posle prethodnog meča, ionako prenatrpanu ambulantu Kijevljana dopunio je Oleksandar Timčik, koji je dobro započeo sezonu. To će, naravno, dodati glavobolju Lučeskuu. Ipak, domaćinu naruku ide potencijalna nekonstantnost gostiju. AZ je trebalo u subotu da otvori Erediviziju protiv Utrehta, ali taj meč odložen je na njegov zahtev kako bi imao više vremena da se pripremi za ovaj. To bi moglo da bude kontraproduktivno jer je sam start sezone i puleni Arnea Slota su daleko od željene forme.

LIGA ŠAMPIONA, KVALIFIKACIJE - 3. KOLO (JEDAN MEČ)

Utorak

19.00: (2,70) Dinamo Kijev (3,15) AZ Alkmar (2,70)

20.00: (4,20) PAOK (3,45) Benfika (1,90)

20.30: (2,30) Gent (3,35) Rapid Beč (3,10)

Sreda

17.00: (3,60) Omonija (3,00) Crvena zvezda (2,25)

19.00: (3,00) Ferencvaroš (3,20) Dinamo Zagreb (2,45)

19.00: (2,75) Karabag (3,20) Molde (2,65)

19.00: (1,65) Makabi Tel Aviv (3,80) Dinamo Brest (5,50)

20.30: (2,75) Midtjiland (3,05) Jang Bojs (2,75)

*** kvote su podložne promenama


tagovi

kvalifikacije za Ligu šampionaAZ AlkmarDinamo Kijev

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara