Andrija Živković (©Shutterstock, PAOKfc.gr)
Andrija Živković (©Shutterstock, PAOKfc.gr)

Solunski front Živkovića i Benfike

Vreme čitanja: 3min | uto. 15.09.20. | 10:57

PAOK sa doskorašnjim adutom Orlova napada portugalskog velikana u borbi za plej-of Lige šampiona

Stari znanci na Tumbi. Sudbina često okuplja PAOK i Benfiku, a sudeći po tome kako je u prethodnim dvobojima solunski tim prolazio, stiče se utisak da mu domaći teren neće biti prednost. Ipak, crno-beli veruju da je najzad došlo vreme da se uzme mera lisabonskim Orlovima, a sve temelje na sledećim podacima: Benfika večeras igra prvu zvaničnu utakmicu u novoj sezoni, potom strateg PAOK-a je nekadašnji bek Sportinga Abel Fereira, a jedan od aduta Andrija Živković, doskorašnji igrač portugalskog velikana. Bilo kako bilo, igra se jedan meč, a ulog je ogroman (20.00).

PAOK i Benfika sastali su se poslednji put u kvalifikacijama za Ligu šampiona u sezoni 2018/2019 i tada je meč u Lisabonu okončan rezultatom 1:1, da bi u revanšu Orlovi bili izuzetno ubedljivi na Tumbi (4:1) i prošli dalje. Portugalci na ovom susretu jure jedanaesti uzastopni plasman u fazu po grupama ovog takmičenja. S druge strane, Grci nikada nisu uspeli da je se domognu i biće izuzetno motivisani pošto se igra jedna utakmica, tako da ni za jedne, ni za druge nema popravnog.

Izabrane vesti

Iza gostiju je sezona bez ijednog osvojenog trofeja, što za ovu ekipu predstavlja ozbiljan neuspeh. Pritom, prethodno izdanje elitnog kontinentalnog takmičenja Benfika je završila trećim mestom u grupi, da bi se već na prvom koraku u Ligi Evrope "saplela" o kasnijeg polufinalistu Šahtjor. Ceh za to, a posebno za seriju od 13 utakmica na kojima su ostvarene samo dve pobede očekivano je platio trener Bruno Laž. Ekipu je nakratno vodio njegov asistent Nelson Verisimo, da bi se početkom avgusta na Da Luš vratio Žorž Žezus, čovek koji je od juna 2009. do juna 2015. sa Benfikom osvojio tri šampionske titule, kup, pet Liga kupova i dva puta igrao u finalu Lige Evrope (prvi put je izgubio od Čelsija, a drugi od Sevilje).

No, uprkos uspesima njegov povratak bio je iznenađenje pošto je dan po prethodnom odlasku iz Benfike preuzeo vođenje najljućeg rivala Sportinga.

"Moramo da pobedimo. Nema pritiska, već odgovornosti. Ja ne osećam pritisak. Večeras imamo prvo finale. Gospodin Fereira me poznaje i radi jako dobar posao u Grčkoj. Činjenica da na stadionima nema ljudi, nikome ne pomaže. Ni nama, ni PAOK-u. Više bih voleo da dođem na pun stadion i da moji igrači imaju pritisak i adrenalin", rekao je trener Žezus.

Domaći su već odigrali jednu rundu kvalifikacija u kojoj su bili bolji od Bešiktaša (3:1), a pre nekoliko dana počelo im je i prvenstvo, u kojem su minimalcem preskočili Larisu. Trener Abel Fereira dobro poznaje rivala jer je u Solun stigao iz Brage, pre godinu dana, a u liku srpskog internacionalca Andrije Živkovića imaće pravog insajdera. Andrija je u Lisabon otišao sa 20 godina kao supertalentovani krilni igrač Partizana, ali nikada za četiri sezone na Da Lušu nije iskazao potencijal. Večeras ima priliku da se revanšira bivšem timu.

"Dobro poznajem Živkovića. Igrao je dugi niz godina u Portugaliji i sigurno će nam pomoći jer je igrač koji ima mnogo kvaliteta. Benfika, iz ovog ili onog razloga, nije računala na njega, ali za nas je bila dobra vest da je stigao u Solun, jer smo sa njim jači", istakao je 41-godišnji Fereira.

Domaćin neće moći da računa na usluge defanzivce Lea Matosa i Rodriga Soaresa, kao i vezistu Daglasa Augusta, dok gostima nedostaje ofanzivac Dijego Soza.

Prolazak u plej-of donosi značajnu finansijsku injekciju, naspram ispadanja u Ligu Evrope, pa je i za Benfiku i za PAOK u predstojećem susretu prioritet put koji vodi ka eliti. Ali za oba tima, slava je važnija od miliona.

LIGA ŠAMPIONA, KVALIFIKACIJE - 3. KOLO (JEDAN MEČ)

Utorak

19.00: (2,70) Dinamo Kijev (3,15) AZ Alkmar (2,70)

20.00: (4,20) PAOK (3,45) Benfika (1,90)

20.30: (2,30) Gent (3,35) Rapid Beč (3,10)

Sreda

17.00: (3,60) Omonija (3,00) Crvena zvezda (2,25)

19.00: (3,00) Ferencvaroš (3,20) Dinamo Zagreb (2,45)

19.00: (2,75) Karabag (3,20) Molde (2,65)

19.00: (1,65) Makabi Tel Aviv (3,80) Dinamo Brest (5,50)

20.30: (2,75) Midtjiland (3,05) Jang Bojs (2,75)

*** kvote su podložne promenama


tagovi

kvalifikacije za Ligu šampionaPAOKBenfikaAndrija Živković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara