Gonsalo Ramos slavi pogodak (©Reuters)
Gonsalo Ramos slavi pogodak (©Reuters)

Dinamu je neophodno čudo jer Benfika "čisti" redom, Plzenj i Karabag od nule

Vreme čitanja: 4min | uto. 23.08.22. | 13:41

Liga šampiona: Uzbudljiva dva revanš duela poslednjeg kola kvalifikacija

Veći deo Evrope bi verovatno želeo da Dinamo Kijev prođe u grupnu fazu Lige šampiona, iz dobro znanih razloga, mada posle prošlonedeljne prve utakmice plej-ofa protiv Benfike sve ukazuje da će ukrajinski klub morati da se zadovolji drugorazrednom Ligom Evrope. Portugalci su slavili sa 2:0 pre nedelju dana, a timu Mirčee Lučeskua potrebno je malo čudo. Kao da zadatak na Da Lužu nije dovoljno težak (21.00).

Lisabonski Orlovi nemačkog trenera Rodžera Šmita pobedili su u svim takmičarskim utakmicama ove sezone. Benfika je do danas odigrala pet susreta pod palicom novog kormilara i gotovo uvek je bila ubedljiva. U trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona savladala je Midtjiland sa 4:1 i 3:1 pre nego što je u poljskom Lođu savladala Dinamo sa 2:0. Na nivou domaće lige, posle dve runde Benfika je postigla maksimalan broj bodova. Ukupno 14 golova postignutih u pet pomenutih mečeva takođe naglašavaju novi entuzijazam za igru, koji je nemački strateg uspeo prilično brzo da usidri u glavama igrača.

Izabrane vesti

Takođe se mora napomenuti da je Orlove tradicionalno veoma teško pobediti na Da Lužu. U prošloj sezoni Lige šampiona, kada je Benfika prošla u četvrtfinale, Lisabon je bio pokoren samo od strane Bajerna i Liverpula. Barselona i Dinamo Kijev su poraženi, sa Ajaksom iz Amsterdama bilo je nerešeno 2:2. U okviru kvalifikacija za Ligu šampiona, osvrćući se na poslednjih deset domaćih utakmica, Orlovi su ostvarili devet pobeda i jedan remi. Poslednji neuspeh kod kuće u kvalifikacijama za LŠ datira iz 2003. godine.

21.00: (1,35) Benfika (5,50) Dinamo Kijev (9,50)

Dinamo čeka paklen zadatak. Nije lako na sportskom nivou za Kijevljane da ostvare vrhunske rezultate kada mesecima ne igraju takmičarske mečeve, a pritom ne mogu da budu domaćini u svojoj zemlji. Utoliko je upečatljivije što su izabranici trenera Mirčee Lučeskua eliminisali Fenerbahče posle produžetaka u drugom kolu kvalifikacija, a zatim Šturm iz Graca posle 120 minuta u trećem kolu. Samo dva primljena gola u ove četiri utakmice takođe su naglasila solidnu stabilnost u defanzivnom prostoru.

Prethodne nedelje su, međutim, i Ukrajinci dostigli svoje granice. Iako je Dinamo i sam imao prilike da postigne gol, na kraju je pretrpeo poraz od 2:0, što naravno komplikuje zadatak pred revanš.

Što se tiče kvaliteta, plavo-beli su poslednjih meseci morali da se nose sa nekim padovima. Sa izuzetkom jednog Poljaka i dvojice Afrikanaca, tim su napustili svi legionari. U prvoj utakmici, desni bek Kondžor je bio jedini stranac koji je igrao. Ipak, nadu daje činjenica da su se dva ključna igrača, Garmaš i Sidorčuk, vratili u startnu postavu pošto su propustili prvu utakmicu zbog suspenzije.

21.00: (2,30) Plzenj (3,20) Karabag (3,25)

Plzenj će u utorak da zaključi ovogodišnje kvalifikacije za Ligu šampiona. U revanšu plej-ofa, aktuelni šampion Češke dočekuje Karabag, kojem je gostovao u Bakuu i ostvario obećavajući nerešeni rezultat bez golova. Momci trenera Mihala Bileka mogu da obezbede četvrto učešće u grupi elitnog takmičenja, dok se gosti nadaju drugom plasmanu.

Viktorija je u sredu uspela da "preživi" u Bakuu uglavnom zahvaljujući sjajnom golmana Jindrihu Stanjeku, koji je neutralisao nekoliko sjajnih šansi Karabaga. Viktorija je tako produžila seriju čeških timova bez poraza od protivnika Azerbejdžana na 11 duela.

"Ovde smo došli zbog dobrog rezultata koji smo i ostvarili, tako da smo zadovoljni. Zauzvrat nas očekuje veoma težak meč uporediv sa onim koji smo igrali ovde. Moramo ponovo da igramo koncentrisano i odgovorno. Ako bismo pustili neke borbe ili situacije, protivnik bi to kaznio. Verujem da će naš pristup ponovo biti besprekoran i da ćemo se radovati posle domaće utakmice", rekao je Bilek na konferenciji za novinare posle uvodne utakmice.

Domaćima će u utorak nedostajati ključni defanzivac i kapiten Lukaš Hejda, koji će biti kažnjen zbog kartona.

"Lukaš je naš najbolji štoper, on je naš kapiten. S druge strane, ovde imamo dosta momaka koji čekaju šansu. Verujem da će ga ko god da bude tu sjajno zameniti", rekao je Stanjek.

Braniocima titule prvaka Češke odložen je subotnji meč domaće lige protiv novajlija iz Brna zbog učešća u plej-ofu. Ni Karabag za vikend nije igrao u domaćem takmičenju. Bilekovi štićenici imaju niz od 30 takmičarskih duela bez poraza.

Šampion Azerbejdžana, koji je 2016. eliminisan od Plzejna u 3. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, siguran je u revanš.

"Uvek tražim od sebe i ekipe da pokažemo sve od sebe. Tako da možete očekivati isti tim u Češkoj. Nećemo se samo braniti", rekao je trener Gurban Gurbanov, koji vodi Karabag od 2008.

---------------------

Prognozziraj besplatno Mozzart Bet Superligu za milionski nagradni fond

--------------------

LIGA ŠAMPIONA, KVALIFIKACIJE - 4. KOLO, REVANŠI

Utorak

21.00: (1,35) Benfika (5,50) Dinamo Kijev (9,50) /prvi meč 2:0/

21.00: (1,80) Crvena zvezda (3,70) Makabi Haifa (5,00) /prvi meč 2:3/

21.00: (2,30) Plzenj (3,20) Karabag (3,25) /prvi meč 0:0/

Sreda

21.00: (1,90) Dinamo Zagreb (3,70) Bode (4,30) /prvi meč 0:1/

21.00: (1,77) PSV (3,60) Rendžers (4,80) /prvi meč 2:2/

21.00: (2,10) Trabzon (3,50) Kopenhagen (3,80) /prvi meč 1:2/

*** kvote su podložne promenama


tagovi

Liga šampionakvalifikacije za Ligu šampionaBenfikaDinamo KijevPlzenjViktorija PlzenjKarabag

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara