DIOS M1O!

Vreme čitanja: 4min | čet. 02.05.19. | 10:18

Uživamo u možda i najboljoj, najzrelijoj verziji Lionela Mesija

Koliko god da je Barselona veliki tim, da ima fantastične igrače, moramo da budemo realni i da kažemo da da se celokupna euforija, potpuno s razlogom, bazira oko Lionela Mesija. On je taj pogonski motor Barselone, čovek koji hrani celu ekipu i vodi je izvan granica njenih mogućnosti. Verovatno su mnogi sa španskog govornog područja povikali "Dios mio!", odnosno Bože moj, kada su gledali šta sve radi na terenu. A  zapravo, šta je drugo Mesi nego fudbalsko božanstvo… Imali su, sa fudbalske strane gledano, pravo što mu se tako obraćaju.

Argentinac, pored igračkih veština o kojima je besmisleno i govoriti, ima mnogo dodatnih kvaliteta koji ga podižu na novu lestvicu iznad. Postao je pravi kapiten na terenu, vođa grupe, vođa čopora i čovek koji će stati pred medije ispred tima i odbraniti ih kao što je juče osudio zvižduke Kutinju.

Izabrane vesti

Posle recite da ne bi ovako mogao u Premijer ligi...

Marka ističe da je njegova zrelost apsolutna i to na svakom mogućem nivou. Možemo da kažemo da Barselona uživa u najboljoj verziji Lionela Lea Mesija. Najzrelijoj svakako. I želi to da iskoristi sa potpisom ispod još jedne istorijske sezone katalonskog kluba.

Nije davno Žoze Murinjo govorio o Mesiju. Pričao je da ako ostavite njega sa čuvarom jedan na jedan to je gotovo sigurna smrt. Analizirao je Argentinca i rekao da je jedini način da se on zaustavi taj da se napravi “kavez” na sredini terena. A jedini ko je zapravo u kavezu sve ovo vreme su njegovi protivnici. Posebno juče Liverpul.

Mesi se vremenom adaptirao, evoluirao je. Nekada je više čekao loptu napred pa je rešavao u poslednjoj trećini terena, a sada se stiče utisak da sve više dobija loptu na onom krugu na centru igrališta, da se vraća pozadi, pa da se onda odatle, poput jegulje, klizavo i nezadrživo okreće, poput vetra prolazi kroz odbrambene linije i ili završava napad ili - što je češće slučaj - razigrava saigrače.

Nebojeno mnogo puta je sinoć to radio, probijao je defanzivu Liverpula kao vrućim nožem kroz sir. I to ekipu za koju Pep Gvardiola kaže da je jedan od najboljih timova u istoriji i koje je video svojim očima. Učinio je M10 da Liverpul na Nou Kampu zaista ne deluje tako.

Ševa, dribling, okret, dodavanje, utrčavanje, dijagonalni pas preko cele odbrane, pas kroz sredinu između beka i štopera, dva gola od čega jedan za anale, trčanje, pritisak i mnogo, mnogo “povučenih” napada… Tako je izgledala igra Mesija sinoć.

I tu dolazimo do još jednog bitnog šrafa u celoj priči, a to je trener Ernesto Valverde. Pisali smo još posle meča na Old Trafordu koliko je samo moćno vodio tu utakmicu (0:1 za Barselonu), da je nepravedno potcenjen trener i da je igra koju je stvorio idealna za Mesija. Nije trener koji pravi veliku buku, napravio je mir i spokoj u kom Mesi ima sva prava ovoga sveta. Igra se po sistemu - “Čim dobiješ loptu, daj je Mesiju”. I to je legitimno. Imali su i drugi trenera Mesija, pa ga, čini se, nisu ovako dobro koristili.

Van Dajk odahnuo: Drago mi je što nisam u Španiji, pa da svake sezone igram protiv Mesija

Stara poslovica kaže da je “Teško naučiti starog psa novim trikovima”. Nije da je Mesi ranije izvodio loše slobodne udarce, daleko od toga, ali ih je u poslednje vreme znatno poboljšao. Zapravo, nikada ih nije izvodio ovako dobro.

Matiranjem Alisona tako što je ubio pauka i svu njegovu porodicu, Mesi je stigao do osmog gola iz slobodnog udarca ove sezone. Nikada u karijeri nije tako dobro izvodio slobodnjake. Najbolji rezultat do sada mu je sedam golova u sezoni 2017/2018. A ova sezona još nije gotova. Alison je samo poslednja u nizu žrtva Mesijevih hitaca.

Treći gol Barselone protiv Liverpula, drugi Mesijev, bio je njegov ukupno 47. gol iz slobodnog udarca. Čak su neki timovi počeli da stavljaju igrača da leži ispod živog zida kako bi sprečili Mesijeve šuteve po zemlji, ili golmani stavljaju igrača pored stative, na gol-crtu. Mnogi su pomislili da je ona pozicija sinoć previše udaljena za Mesija, ali je on pogodio sa 29 metara i tako pogodio sa najveće distance u karijeri kada se računaju golovi iz slobodnih udaraca.

Njego prvi gol za Barsu uopšte bio je 1. maja 2005. godine, a sada, 14 godina kasnije, 1. maja 2019. stigao je do brojke od 600 golova u prvom timu Barselone.  I to na kakav način je to učinio. Da mu se ceo hram fudbala u Kataloniji klanja. Ima i 233 asistencije u dresu Blaugrane.

Prosečno gledano, Mesi daje 43 gola po sezoni već 14 sezona. U karijeri je usvojio 10 titula prvaka Španije, osam španskih Superkupova, šest Kupova Kralja, četiri Lige šampiona, tri evropska Superkupa i tri klupska Svetska prvenstva. Na individualnom nivou, osvojio je pet Zlatnih lopti i pet puta je bio Zlatna kopačka. Igrao je 129 puta za Argentinu i dao je 65 golova. Ima tek 31 godinu i još ćemo, mnogo puta uživati u njegovom majstorstvu koje se ne može izmeriti brojkama.

Bog fudbala lično.

Foto: Shutterstock


tagovi

Lionel Mesi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara