Emotivno na Marasiju (© Reuters)
Emotivno na Marasiju (© Reuters)

Dirljive scene u Đenovi: Nije samo minut ćutanja, legende su ispraćene dostojanstveno (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 08.01.23. | 20:01

Ima utakmica kad rezultat nije baš toliko bitan

Postoje utakmice u kojima je rezultat u drugom planu. Jedna takva bila je na programu u Đenovi. Iako Sampdoriji „gori“ u borbi za opstanak, a Napoliju se ukazala vanredna prilika da osvoji treći skudeto, bez obzira što je lider Serije A zabeležio očekivanu pobedu na Marasiju, akteri na znamenitom stadionu su našli način da pokažu koliko i kako se poštuju sportske veličine.

S obzirom da je ovo bio prvi meč Sampa kod kuće posle Mihine smrti, a da je pre dva dana preminuo još jedan nekadašnji as Dorije, Đanluka Vijali, domaćin je uradio sve da scene pre početka susreta budu toliko upečatljive i emotivne i da su, za trenutak, makar onim neutralnim posmatračima, skrenule pažnju sa duela 17. kola Serije A u kome je lider potvrio status trijumfom 2:0.

Izabrane vesti

Obično u ovakvim prilikama bude minut ćutanja i to je sve. Ne... Iako su prošle tri sedmice otkako nas je napustio Mihajlović, cela ljudi iz kluba je bila da se Siniša i Vijali na dostojan i dostojanstven način isprate na onaj svet.

(© Reuters)(© Reuters)

Tokom zagrevanja, svi fudbaleri ekipe Dejana Stankovića su nosili posebne majice sa devetkom na poleđini kako bi se odala počast bivšem centarforu Vijaliju. Na dresu specijalno dizajniranom za ovaj meč ugraviran je natpis: „Luka i Siniša“, uz simbol večnosti, da podseća aktere kako će dvojica bivših fudbalera Sampdorije zauvek ostati upamćeni. Tokom minuta ćutanja na velikom ekranu su prikazani portreti Siniše i Đanluke, a sve je pratio ogroman transparent na južnoj tribini na kome su ispisane tri reči:

Bombarder, šampion, legenda“.

(© Reuters)(© Reuters)

Potom su u ime Napolija izašli na teren Salvatore Sirigu, Đovani di Lorenco i Đakomo Raspadori kao reprezentativci Italije koja je pre godinu i po pokorila Evropu, da buketima cveća zahvale Vijaliju koji je tad radio kao tim menadžer u reprezentaciji Roberta Mančinija.

(© Reuters)(© Reuters)

Dirljiva je bila i scena kad predsednik Sampdorije Marko Lana drži dres Vijalija, a Dejan Stanković zajedno sa trojicom Mihajlovićevih sinova onaj koji je nosio Siniša.

(© AFP)(© AFP)

Na sve to valja znati da su ispred stadiona na desetine pristalica položili dresove, šalove i druga obeležja na murale posvećene Siniši Mihajloviću i Đanluki Vijaliju. A da je sve vreme, bez obzira na rezultat odjekivala pesma sa tribina u čast asova koji su tokom 90-ih nosili dres Sampdorije.

Ako je na tribinama bilo dirljivo, na terenu nije bilo neizvesnosti. Samo nekoliko dana posle prvog poraza u sezoni, od Intera, Napoli se podigao i upisao pobedu kojom se približava cilju (2:0).

Kreirao ju je Viktor Osimen, uticajan na dešavanja u prvom poluvremenu. Posle jedne promašene šanse, drugu je iskoristio i pogotkom u 19. minutu postao prvi fudbaler u ovom izdanju Serije A koji ima dvocifreni broj golova, da bi kasnije naterao Tomasa Rinkona da ga sruši i zaradi crveni karton, pa je od 39. minuta domaćin bio i u rezultatskom i u brojčanom zaostatku.

Još ako se ima u vidu razlika u kvalitetu i način na koji Spaletijev tim igra ove sezone pitanje pobednika skoro da se nije ni postavljalo. Tim pre što je Napoli dominirao u svim aspektima.

Svirana su mu i dva penala. Prvi, već na startu (krivac je Nikola Muru) nije iskoristio Mateo Politano (odbrana Emila Audera), ali zato onaj drugi, pred kraj, jeste Eljif Elmas, za 14. pobedu Napolija u sezoni. Osmu uzastopnu nad Sampdorijom.

SERIJA A – 17. KOLO

Subota

Fiorentina - Sasuolo 2:1 (0:0)

/Saponara 48, Gonzales 90+1p - Berardi 57p/

Juventus - Udineze 1:0 (0:0)

/Danilo 86/

Monca - Inter 2:2

/Ćurija 11, Damfris 90+3AG - Darmijan 10, Martinez 22/

Nedelja

Salernitana - Torino 1:1 (0:1)

/Viljena 49 - Sanabrija 39/

Lacio - Empoli 2:2 (1:0)

/Anderson 2, Zakanji 54 - Kaputo 83, Marin 90+4/

Specija - Leće 0:0

Sampdorija – Napoli 0:2 (0:1)

/Osimen 19, Elmas 82 pen/


20.45: (1,95) Milan (3,50) Roma (4,40)

Ponedeljak

18.30: (2,20) Verona (3,35) Kremoneze (3,35)

20.45: (3,60) Bolonja (3,40) Atalanta (2,20)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Dejan StankovićLučano SpaletiNapoliSampdorijaSiniša MihajlovićĐanluka Vijali

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara