Roberto Firmino (Foto: Reuters)
Roberto Firmino (Foto: Reuters)

Dobar je Arsenal, ali Liverpul je bolji: Firmino nastavio teror protiv Tobdžija, Redsi na bod od Sitija (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sre. 16.03.22. | 23:09

Nastavlja se trka udvoje za titulu u Premijer ligi, četa Jirgena Klopa osvojila ceo plen na severu prestonice

Bio je Arsenal strpljiv, dobro se nosio sa Liverpulom u prvom poluvremenu, stekao se utisak da je Mikel Arteta jako dobro spremio susret. Sve se raspalo kao kula od karata u rasponu od samo sedam minuta. Golovima Dioga Žote i Roberta Firmina gosti sa Enfilda su od 55. do 62. minuta stekli dva gola prednosti i na kraju upisali devetu vezanu pobedu u Premijer ligi, ali i prekinuli niz Tobdžija od pet trijumfa. Izjednačili su se sa vodećim Mančester Sitijem po broju odigranih utakmica (29) i sada imaju samo bod manje - 2:0 (0:0).

Uspeo je Arteta zaista da postavi dobre osnove na Emirejtsu, podigao ekipu Arsenala posle nekoliko turobnih godina. Na dobrom je putu da je vrati u Ligu šampiona, ali za nešto više će biti potrebno još puno rada i strpljenja. Jirgen Klop sa druge strane nastavlja savršeno da nadograđuje, menja i popunjava rupe u Liverpulu. Redsi su nesumnjivo šampionska ekipa, što su dokazali prethodnih godina i to je razlika između starih rivala koja je večeras isplivala na površinu. Arsenal je dobar, ali je Liverpul bolji.

Izabrane vesti

Nisu lađe potonule Tobdžijama posle osmog neuspeha u sezoni. Četvrti su sa bodom više od Mančester junajteda, tri od Totenhema, ali od oba rivala imaju dve utakmice manje. Pretplatili su se ove takmičarske godine na pobede protiv timova slabijeg ili sličnog kvaliteta, ne snalaze se u okršajima sa najtežim rivalima, ali čini se da će trijumfi na "malim utakmicama" biti dovoljni za povratak u elitno takmičenje. Prvi korak ka povratku na staze stare slave.

Trudili su se domaći igrači većim delom susreta da uspore ritam utakmice i tako uspostave kontrolu. Pokušavali otvore prostor hitronogim krilima Bukaju Saki i Gabrijelu Martineliju i tako eventualno ugroze protivnika, ali iskusna i odbrana Liverpula se nije tako lako davala slomiti. Uspelo je ipak Artetinim izabranicima da otupe ofanzivu gostiju, činilo se i da je Klop potcenio rivala s ozbirom da je ostavio Mohameda Salaha i Roberta Firmina na klupi. Nisu Redsi u prvih 45 minuta uspevali da dođu do pravih prilika, ali su u nastavku za tili čas postavili stvari na svoje mesto.

Taman što je Klop spremio Salaha i Firmina za ulazak u igru, jedan sjajan pas Tijaga Alkantare bio je dovoljan da odbrana Tobdžija pukne. Proigrao je Španac pravovremeno Dioga Žotu, ovaj pobegao zadnjoj liniji rivala i sa leve strane pronašao put do mreže u 55. minutu. Samo što je proslavio pogodak, Portugalac je meto na terenu ustupio Brazilcu, dok je Salah odmenio Luisa Dijaza.

Klopov luksuz da igrače takvog kalibra za jedan premijerligaški klasik ostavi na klupi još jedna je razlika između Liverpula i Arsenala. Osveženom napadu gostiju bilo je potrebno šest minuta da udvostruči prednost. Odbranio se domaćin posle prodora Firmina i pokušaja Salaha, pa uspeo da spreči i Robertsona odmah potom da uputi centaršut iz dobre pozicije, ali vratil se lopta Škotu, prošao je po levoj strani, poslao prizeman centaršut pred gol rivala, da bi Firmino sa par metara skrenuo loptu u mrežu Artetine ekipe - 2:0.

Interesantno je da Brazilac nije postigao gol protiv Arsenala od 2018. godine, ali večeras je nastavio teror protiv Tobdžija. Omiljeni su mu protivnik, pa je upisao i deveti pogodak u sudarima sa sastavom iz Severnog Londona (u svim takmičenjima).

Bilo je manje više jasno da će bodovi završiti na Enfildu, iako je Gabrijel Martineli imao nekoliko sjajnih poteza u nastavku utakmice. Najbolju priliku propustio je u 88. minutu, kada je iz izgledne pozicije sa leve strane, tukao u suprotni ugao, ali poslao loptu pored gola Alisona Bekera. Bila je to i ponajbolja šansa Tobdžija na susretu, što takođe govori da večeras nisu bili blizu bodova protiv objektivno kvalitetnijeg protivnika.

PREMIJER LIGA - ZAOSTALI MEČEVI

Sreda

Brajton - Totenhem 0:2 (0:1)

/Romero 37, Kejn 57/

Arsenal - Liverpul 0:2 (0:0)

/Žota 55, Firmino 62/

Četvrtak

20.45: (2,50) Everton (3,30) Njukasl (3,10)

***kvote su podložne promenama



tagovi

LiverpulArsenalRoberto FirminoDiogo Žota

Obaveštavaj me

Liverpul
Arsenal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara