Slavlje Parižana (@Reuters)
Slavlje Parižana (@Reuters)

Dočekasmo! Mesi potpisao mat Mančester Sitiju, proradio najbolji triling na svetu (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | uto. 28.09.21. | 23:00

Građani bili bolji u drugom delu, ali nisu mogli do gola...

Osveta. Slatka kao i uvek. U pravi čas. Za prvu pobedu u novom ciklusu Lige šampiona, za stabilizaciju posle burnih dana, za samopouzdanje. I iznad svega za Lionela Mesija. Malo se smejao po mnogima najbolji fudbaler današnjice otkako je Barselonin dres zamenio Pari Sen Žermenovim. Bilo je prečki, stativa, magije tek na kašičicu. Nije krenulo najbolje. Bio je onda onaj nesporazum sa Maurisiom Poketinom, pa dva meča pauze zbog navodne povrede. I večeras, konačno, kao da mu je pao težak kamen sa pleća. Videlo se to po iskrenom osmehu u 74. minutu. Gol kojim je rešio derbi 2. runde Lige šampiona mogao bi da znači definitivan nestanak pritiska i znak da ćemo ubudeće gledati pravog Mesija. A samim tim i toliko iščekivani triling (Mesi - Nejmar - Mbape) u spektakularnom izdanju. Na Parku prinčeva, u velikom derbiju dva najvrednija tima današnjice: Pari Sen Žermen - Mančester Siti 2:0!

Prijaće Parižanima revanš za prošlosezonsku eliminaciju u polufinalu. Ali mnogo više značiće im ovaj trijumf protiv najvećeg favorita za trofej sa psihološke strane. I naravno u borbi za prvo mesto u jednoj od najjačih grupa.

Izabrane vesti

Golom nakon sjajne akcije sa Kilijanom Mbapeom svetla velike pozornice na sebe je privukao Leo Mesi (prvi pogodak u dresu PSŽ-a, posle 264 minuta igre), međutim ništa manje zasluge idu Idrisi Geju. Klasičan "vodonoša", momak čije se bitisanje na terenu opravdava isključivo radom za velike zvezde, našao se na pravom mestu u 8. minutu i zakucao loptu u Edersonove rašlje. Bio je to trenutak koji je izbacio iz balansa Gvardiolin tim i učinio da svi planovi španskog stručnjaka već na startu utakmice padnu u vodu.


Pep Gvardiola je još jednom pokazao ozbiljnu dozu nepoverenja prema svom jedinom klasičnom centarforu Gabrijelu Žezusu. U igru ga je uveo tek u 78. minutu, a do tada pokušavao sa trojicom krilnih igrača u samom špicu - Marezom, Grilišom i Sterlingom, s tim da je ovaj potonji najčešće ulazio u sredinu, "glumeći" devetku. Daleko od toga da Siti nije bio opasan, morao je Điđo Donaruma u nekoliko navrata pri rezultatu 1:0 (pre svega u drugom poluvremenu) da spasava živu glavu domaćinu, ali teško je oteti se utisku da bi engleski šampion lakše do gola s klasičnim špicem.

Ipak, i s ovakvom postavkom gosti su morali makar do jednog gola. Ako je ono što je Donaruma početkom drugog dela skinuo Kevinu De Brujneu golmanska majstorija prve kategorije i Belgijanac ne zaslužuje kritiku, to se definitivno ne može reći za Bernarda Silvu čiji će promašaji bez sumnje konkurisati za najveće u istoriji Lige šampiona. Da, promašaji, jer Portugalac je uspeo da sa dva metra prvo pogodi prečku, pa onda stativu?! Na prazan gol! A u istom napadu Sterling je prvo tukao glavom u prečku.

Dakle, tri puta okvir gola u dve sekunde?! Nešto što se viđa jednom u 10 godina...

Ozbiljne nedostatke u defanzivi fudbaleri Pari Sen Žermena kompenzovali su velikom željom za pobedom, motivom kakav definitivno nisu imali u prvom kolu u Brižu. Čak su i tri najveće zvezde često uzimale zadatke pred svojim golom. I još jedan utisak što svakako spada među veće - Marko Verati. Konačno je sanirao povredu, zaigrao kako ume i pokazao koliko će zapravo njegovo prisustvo značiti u daljem toku sezone. Pod pretpostavkom da ostane zdrav. Sa njim u timu Mesi se mnogo manje vraćao po loptu do centra igrališta, štedeo snagu i dočekao prvu ozbiljnu šansu da potpiše mat Pepu Gvardioli. Ovo mu je sedmi pogodak protiv timova nekadašnjeg učitelja na petoj utakmici. Samo Sitiju dao je pet.

A ako saberemo sve protiv Engleza učinak je sledeći: 27 komada na 35 mečeva!

Poketina i navijače PSŽ-a može da raduje sjajna saradnja Kilijana Mbapea i Lea Mesija kod drugog pogotka. Trudio se i Nejmar, pokazao visok nivo samopouzdanja i želje, što je najbolje oličeno u onom prebacivanju lopte preko glave. Međutim treba istaći da se Kajl Voker veoma dobro nosio i sa njim i da je dobio dosta duela. Onaj najvažniji u 65. minutu, kada mu je Nejmar pobegao, stigao skoro do Edersona, a onda ga Voker sustigao i ključno omeo.

Mbape i Mesi imaju konekciju posle ovog gola. Čeka se Nejmar. Najskuplji triling na svetu kao da kreće da se budi...

U u Lajpcigu - šok. I to nemali. Uoči starta sezone mišljenja su bila nepodeljena: RB nije klsa Sitija i PSŽ-a, ali isto tako ni Briž nije klasa nemačkog vicešampiona. Kad međutim... Posle sjajne partije protiv Parižana u prvom kolu i osvojenog boda, belgijski šampion tukao je Lajpcig usred Saksonije. I to posle preokreta - 2:1. Kristofer Enkunku nastavio je golgetersku seriju pogodivši u 7. minutu za 1:0, da bi Briž već do kraja prvog dela okrenuo preko Vanekena i Ritsa.

Domaćin nije uspeo da se nametne u nastavku, Belgijanci su se dobro držali i uspeli da se odbrane, pa sada imaju prednost u odnosu na Lajpcig i lepu priliku da nastave evropsko putešestvije na proleće.

PARI SEN ŽERMEN - MANČESTER SITI 2:0 (1:0)

/Gej 8, Mesi 74/

Pariz.

Stadion: Park prinčeva.

Sudija: Karlos del Sero (Španija).

Pari Sen Žermen: Donaruma - Hakimi, markinjos, Kimpembe, Nuno Mendeš - Erera, Verati, Gej - Mesi, Mbape, Nejmar.

Mančester Siti: Ederson - Voker, Dijas, Laport, Kanselo - Rodri, B. Silva, De Brujne - Marez, Sterling, Griliš.

GRUPA A - 2. KOLO

RB Lajpcig - Briž 1:2 (1:2)

/Enkunku 7 - Vanaken 24, Rits 41/

Pari Sen Žermen 2:0 (1:0)

/Gej 8, Mesi 74/



tagovi

Liga šampiona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara