Neredi u Uagaduguu, izbeglice u Burkini Faso i reprezentativci (©AFP)
Neredi u Uagaduguu, izbeglice u Burkini Faso i reprezentativci (©AFP)

Dok je u otadžbini puč i haos, fudbaleri Burkine Faso u Kamerunu jure najveći uspeh

Vreme čitanja: 5min | sub. 29.01.22. | 11:13

Pastuvi igraju protiv Tunisa (20.00) u četvrtfinalu Kupa afričkih nacija, tri sata pre tog počeće okršaj Gambije i domaćina turnira

Život u Burkini Faso nikako nije lak, pogotovo ne u poslednjih godinu dana. Država na zapadu Afrike, između Malija, Gane i Obale Slonovače, nema izlaz na more i ekonomija trpi. Nezadovoljstvo građana životnim uslovima i sve češćim neredima na ulicama kulminiralo je početkom ove godine, pa je pre nekoliko dana MPSR izvršio puč i primorao predsednika Roča Marka Kristijana Kaborea da podnese ostavku. Zbog toga su sve okolne zemlje u Africi podigle sankcije Burkini Faso, a sve to fudbalski reprezentativci te zemlje moraju da prate iz Kameruna, gde učestvuju na Kupu afričkih nacija.

Pastuvi će od 20.00 časova pokušati da iznenade Tunis i plasiraju se u polufinale šampionata Crnog kontinenta. Ako uspeju, to će im biti četvrti put da se nađu među četiri najbolje selekcije.

Izabrane vesti

Prvi put su polufinale igrali 1998. godine, kada su bili domaćini turnira. Tada su baš u četvrtfinalu eliminisali upravo Tunis, posle penala, pa su takmičenje završili na četvrtoj poziciji.

Najveći uspeh Burkina Faso je zabeležila 2013. godine u Južnoj Africi, kada je igrala finale. Eliminisala je u nokaut fazi Togo i Ganu, ali je u finalu izgubila od Nigerije (0:1). Potom je na KAN-u 2017. godine u Gabonu bila treća, a tada je ponovo u četvrtfinalu savladala Tunis, ovog puta sa 2:0.

20.00: (3,50) Burkina Faso (3,00) Tunis (2,50)

Zapravo, Tunišani nikada nisu uspeli da pobede Burkinu Faso, jer pored pomenutih mečeva su sa njom igrali samo 2008. godine u kvalifikacijama za Mundijal u Južnoj Africi. U Vagaduguu je bilo 0:0, pre toga su na severu Afrike Pastuvi slavili sa 2:1, a na kraju su obe selekcije prošle u narednu fazu kvalifikacija. Burkina Faso kao prva, Tunis kao najbolja drugoplasirana selekcija iz svih grupa.

Na ovogodišnjem turniru u Kamerunu, Burkina Faso je uspela da savlada u grupi samo Zelenortska Ostrva (1:0). Pre toga je izgubila od domaćina posle preokreta sa 1:2, a u poslenjem kolu je odigrala 1:1 sa Etiopijom. U osmini finala je eliminisala Gabon posle jedanaesteraca.

Sada će izabranici Kamua Mala pokušati da još malo prolongiraju povratak u otadžbinu, pogotovo jer je on sada dodatno komplikovan. Posle uvođenja sankcija Burkini Faso otkazani su svi letovi ka toj zemlji. Samo trojica reprezentativaca uopšte imaju obavezu da se po završetku turnira pojave u domovini, jer su samo golmani Babajure Savadogo, Farid Uedraogo i štoper Hermana Nikijemu članovi klubova iz Burkine Faso. Ostali igraju u inostranstvu, od čega čak 17 njih u Evropi.

Tunis je igrao loše u grupnoj fazi. Izgubio je od Malija sa 1:0, u onom sramotnom meču koji je sudija prekinuo pre isteka 90. minuta. Posle toga je savladao Mauritaniju sa 4:0, za šta se ispostavilo da mu je bilo dovoljno da bude jedna od četiri najbolje trećeplasirane selekcije. Zato u poslednjem kolu poraz od Gambije nije imao previše uticaja na Tunišane.

Vahbi Kazri je posle utakmice prišao fudbalerima Nigerije da ih uteši (©AFP)Vahbi Kazri je posle utakmice prišao fudbalerima Nigerije da ih uteši (©AFP)

Jedino što ih je slabija pozicija na tabeli poslala na jaku Nigeriju, ali tada su Orlovi Kartagine odigrali najbolji meč na turniru. Golom Jusefa Msaknija su slavili sa 1:0.

Burkina Faso je tim za poštovanje. Ne smemo da je potcenimo, ima individualce koji mogu da naprave razliku. Ne smemo da razmišljamo kao da smo favoriti, u ovoj fazi turnira više niko nije autsajder. Sada su preostale samo ekipe kojima je cilj da osvoje trofej. Srećni smo što smo stigli do četvrtfinala. Rezultat je zasluga kolektiva i na nama je samo da nastavimo da igramo tako“, kazao je napadač Tunisa Vahbi Kazri.

Pre te utakmice na Kupu afričkih nacija nas očekuje još jedan zanimljiv susret. Kamerun će od 17 časova da dočeka najveće iznenađenje ovog turnira, Gambiju. Mala zemlja sa zapada Afrike, inače 150. na FIFA rang listi, stigla je na svom debitantskom učešću na KAN-u čak do četvrtfinala.

17.00: (8,00) Gambija (3,50) Kamerun (1,65)

U osmini finala je savladala Gvineju sa 1:0, što joj je bila treća pobeda tim rezultatom na ovom takmičenju. Prethodno je minimalcem bila bolja i od Tunisa i Mauritanije. Samo je protiv Malija odigrala 1:1.

Taktika Gambije je poznata – defanzivno, borbeno, pa ako se na kraju postigne neki gol iz kontre, postigao se. Nijednu od četiri utakmice u Kamerunu izabranici Toma Sajntfita nisu završili sa više upućenih šuteva od protivnika. Svesni su svog limita i za sada se dobro takmiče.

Protiv Kameruna će im nedostajati napadač Boaviste Jusufa Ndžije. On je dobio drugi žuti karton u finišu meča sa Gvinejom, pa je suspendovan za današnji duel.

I sa njim bi Gambija bila autsajder protiv domaćina. Kamerun se prošetao kroz grupnu fazu, savladao je Burkinu Faso (2:1) i Etiopiju (4:1), a potom je u poslednjem kolu odigrao dovoljnih 1:1 sa Zelenortskim Ostrvima. U osmini finala je malo potcenio Komorska Ostrva, pošto je protivniku levi bek stajao na golu, a uz to je imao i igrača manje od sedmog minuta. Savladao ga je sa 2:1, ali je bio u problemu u poslednjih desetak minuta, kada je rival uspeo da smanji rezultat i izvrši pritisak u pokušaju da izbori produžetke. Lavovi su ipak odoleli, pa će danas treći put u istoriji da odmeri snage sa Gambijom. Prva dva susreta su rešili u svoju korist, 2015. godine sa 1:0, 2016. sa 2:0.

-------------------------------

JOŠ SAMO JEDAN DAN! Osvoji Poršea sa samo jednim tiketom

Iskoristi poslednju priliku, dupliraj bodove i budi pobednik

Ostao je još jedan dan do kraja najvećeg kladilačkog takmičenja u regionu - Mozzart Gladijator

Ovo je poslednja prilika da uđeš u arenu, i osvojiš sjajne nagrade. Jer se danas DUPLIRAJU BODOVI. Dakle, svi poeni koje osvojiš (računaju se prva tri onlajn tiketa sportskog i uživo klađenja u danu) biće duplirani, a maksimalan broj poena koje možeš da osvojiš u jednom danu je 300.000. Što znači da za samo jedan dan možeš da stigneš do samog vrha i dođeš do Porše Makana.

-------------------------------

KUP AFRIČKIH NACIJA – ČETVRTFINALE

Subota

17.00: (8,00) Gambija (3,50) Kamerun (1,65)

20.00: (3,50) Burkina Faso (3,00) Tunis (2,50)

Nedelja

16.00: (3,40) Egipat (2,80) Maroko (2,65)

20.00: (1,65) Senegal (3,50) Ekvatorijalna Gvineja (7,25)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Goran Stevanovićm Kup afričkih nacijareprezentacija Tunisareprezentacija Burkine Fasoreprezentacija Kameruna

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara