Foto: AFP
Foto: AFP

Dominacija Argentinaca u Sudamerikani i Libertadoresu: Defensa overila nokaut fazu s prvog mesta

Vreme čitanja: 3min | pet. 30.06.23. | 06:06

I izbacila nesrećni Miljonarios

Sa 11 predstavnika započela je Argentina sezonu u međunarodnim takmičenjima. Boka Juniors, River Plejt, Rasing i Patronato predstavljali su je u Kopa Libertadoresu, dok je u Sudamerikani imala čak sedam klubova - San Lorenco, Njuels Old Bojs, Urakan, Estudijantes, Tigre, Himnasiju iz La Plate, te Defensa i Hustisiju. A upravo je Defansa sinoćnim trijumfom nad Miljonariosom overila nokaut fazu s prvog mesta grupe F, te na neki način istakla dominaciju argnetinskih klubova na kontinentalnoj sceni - 3:1.

Od pomenutih 11, samo tri kluba nisu uspela da se domognu druge faze takmičenja - Patronato, Urakan i Himnasija. Za to vremen kao lideri grupa završavali su Defensa i Njuels u južnoameričkoj B produkciji, te Boka i Rasing u eliti Zelenog kontinenta.

Izabrane vesti

A kako je samo turoban bio početak takmičenja za popularne Jastrebove. Miljonarios im je počupao krila u prvom kolu, savladavši ih u Kolumbiji sa 3:0. Ali osveta Defense bila je surova jer je trijufm 3:1 u Argentini, uz pobedu Amerike Mineiro nad Penjarolom (2:1) gurnuo Miljonarios sa drugog na treće mesto. Amerika i Miljonarios su okončali grupnu fazu sa identičnih 10 bodova, ali je gol razlika (za jedan gol bolja) presudila u korist brazilskog tima. Čak i da su imali identičan gol količnik, Amerika bi ponovo imala prednost zbog većeg broja postignutih golova.

Bilo kako bilo, utakmicu u gradu Florensio Varela obeležio je jedan čovek, strelac het-trika Nikolas Fernandez. Načeo je rivala u trećem, a duplirao prednost u 13. minutu, oba puta na asistencije Tonjija, da bi pečat na ubedljiv trijumf stavio po isteku sat vremena igre.

Naročito golovima u prvom poluvremenu, 27-godišnji špic pokazao je kakva je mačka u kaznenom prostoru, koliko se lako kreće, ulazi u šanse i pretvara ih u golove. Sa večerašnja tri došao je do brojke od pet golova u grupnoj fazi Sudamerikane. Na nivou 2023. godine može da se pohvali sa 16 pogodaka i tri asistencije na 28 nastupa u svim takmičenjima.

Jedini gol za goste postigao je Danijel Katano sredinom prvog poluvremena iz slobodnog udarca. Nakon toga je gostujući tim imao šanse i za izjednačenje, a da je kojim slučajem preživeo Argentinu i ostao neporažen, završio bi kao učesnik osmine finala. Ovako Miljonariosa neće biti na žrebu koji je na programu 5. jula.

KOPA SUDAMERIKANA - POSLEDNJE 6. KOLO

Četvrtak

GRUPA E

Santos - Bluming 0:0

Njuels Old Bojs - Audakas 1:1 (0:1)

/Mendez 90+7 - Sereseda 6/


Petak

GRUPA A

LDU Kito - Sezar Valjeho 3:0 (1:0)

/Hulio 29, Alvarado 76, Alsugaraj 88/

Botafogo - Magaljanes 1:1 (1:0)

/Freitas 19 - Zapata 80/


GRUPA F

Penjarol - Amerika Mineiro 1:2 (1:0)

/Rodrigez 28 - Avelar 78, Žuninjo 88/

Defensa i Hustisija - Miljonarios 3:1 (2:1)

/Fernandez 3, 13, 60 - Katano 18/


***kvote su podložne promenama


tagovi

Defensa i HustisijaKopa SudamerikanaMiljonarios

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara