Don Florentino, vreme je

Vreme čitanja: 4min | ned. 27.10.19. | 11:13

Real više ne sme da čeka kako bi krenuo po Kilijana Mbapea, najbolji mladi fudbaler sveta uveliko "šalje signale" ka Madridu...

Real Madrid i Kilijan Mbape - nezvaničan flert je počeo! Kreće zagrevanje u medijima. Madriđanima ne ide kako su planirali, Zinedin Zidan daleko je od željenog mozaika - na sve to sa Lukom Jovićem situacija se ne odvija u pravcu u kom je planirano - pa kad se na to madridsko "nemirno more" nadovežu pariske trzavice koje na Parku prinčeva više ne mogu da sakriju, naslovi poput današnjih u španskim medijima postanu neminovnost. Sublimirano: Real pažljivo prati tenzije između Mbapea i Tomasa Tuhela i sprema se za akciju.

Priča o Realu i Kilijanu Mbapeu traje još kako je najbolji mladi fudbaler sveta eksplodirao u Monaku. Negde od tada datira i mantra da je Mbape prosto projektovan igrač za Kraljevski klub, te da će kad tad zaigrati u belom dresu. Real je tada još imao Ronalda, pa nije želeo (ili možda nije bio spreman u datom  trenutku) da ulazi u trku sa Pari Sen Žermenom, ali već duži period mediji Florentinu Perezu praktično nameću obavezu da što pre krene u misiju dovođenja Klijana Mbapea.

Izabrane vesti

O nezadovoljstvu mladog asa koje tinja pisalo se prethodnih dana naveliko, podsećalo na njegove izjave od pre godinu kada, kada je poručio da želi da bude glavni igrač u timu (da li u Parizu ili negde drugde - videćemo, kazao je tada Mbape), na sukob sa Nejmarom tokom proslave trofeja Superkupa u avgustu, da bi neki vid netrpeljivosti (pre svega sa Tomasom Tuhelom) bio podignut na viši nivo posle utakmice Lige šampiona u Brižu. Nemački stručnjak ostavio je svog ponajboljeg igrača na klupi, šansu mu dao tek u nastavku, a ovaj odgovorio het-trikom i tako postao najmlađi igrač u istoriji Lige šampiona koji je došao do brojke od 15 pogodaka, pretekavši Lionea Mesija gotovo za godinu dana.
"Želeo sam samo da im pokažem koliko je teško bez mene", kazao je posle utakmice Mbape i podelio fudbalsku javnost. Jedni su mu aplaudirali jer je indirektno odbrusio Tuhelu, čije je stav da Nejmar i dalje treba da bude zvezfda broj jedan u ekipi, dok su mu drugi, poput Kristofa Dugarija, debelo zamerili: "Neprijatno mi je bilo da slušam šta priča. Osećao sam se posramljeno, možda zato što pripadam generaciji koja je zaražena fudbalom, za razliku od današnje koja kolektiv ne posmatra kao prioritet, već važnost daje individualnoj igri. Zato sam se osetio neprijatno. Možda Kilijanu stvarno jeste teško palo što nije počeo meč, ali je jednako bitno biti veliki igrač i dobar čovek. Ne kažem da Mbape nije dobar momak, ali već je dao nekoliko izjava koje mi se nisu svidele. Čini mi se da počinje da liči na Nejmara. Bojim se da se savršena priča oko ovog momka razvejava, žao mi je što se stvari tako brzo menjaju. Nažalost, ne ide na dobro“, kazao je gostujući u jednoj emisiji proslavljeni napadač francuske reprezentacije.

Kako bilo, polemike su pokrenute, a samim tim pokrenuli su se i mediji naklonjeni Realu, pozivajući Pereza da ne čeka predugo kako bi krenuo po Mbapea. Upozoravaju da situaciju prati Barselona, te da se sve češće u priču oko kupovine buduće prve zvezde svetskog fudbala - a nema sumnje da je Kilijan Mbape projektovan za tu ulogu - uključuje Juventus, koji je pokazao u slučaju Ronalda da može da uradi sve što i najbogatiji klubovi.

As navodi da je Realova šansa baš to što Tomas Tuhel želi da nastavi da forsira Nejmara kao vođu, prvog među jednakima, odnosno što za Mbapea i dalje veruje da je mlado igrač kog s vremena na vreme treba zaštiti. Kako? Očigledno selidbom na klupu, da ne poleti previše... Šta misli o tome mladi Francuz kazao je još pre nekoliko meseci - hoću glavnu ulogu.


Nema sumnje da Mbapea "pritiskaju" i ocene pojedinih stručnjaka koji tvrde da se stvara veliki vakum između odlazećih Lionela Mesija i Kristijana Ronalda i čete mlađih asova. U prevodu, na vidiku nema asova tog kalibra. Potencijalno, jedno od ta dva mesta trebalo bi da zauzme Mbape, ali pod uslovom da se preseli u neku od tri najjače lige sveta - Španiju, Englesku ili Italiju. To bi bio jedini pravi put, stav je je istih, da se u dogledno vreme dokopa Zlatne lopte.

Real pre juna neće gledati u pravcu Pariza. A tada će, sva je prilika, morati da počne. Po cenu da pokvari tradicionalno dobre odnose sa gazdama Pari Sen Žermena. Pogotovo ukoliko Luka Jović ne proradi. Pa čak i da se to dogodi - Karim Benzema je u jeseni karijere, a navijači su sve nestrpljiviji i žele da vide oko kog će se to novog galaktikosa formirati novi supertim. 

Za Real, u ovakvoj situaciji, važniji je Kilijan Mbape od Lige šampiona. Čak i od domaće lige, koja je ove sezone prioritet. Jer kako to obično biva - Kraljevski klub, najveći klub na svetu, ne može valjano da funkcioniše bez najraskošnijeg fudbalskog glamura. Tako je bilo odvajkada. I biće doveka. 

Foto: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara