Antonio Konte ©Reuters
Antonio Konte ©Reuters

Donesi odmah rezultat i sačuvaj Harija Kejna! Konte je poslednja velika kocka Danijela Levija

Vreme čitanja: 4min | pet. 04.06.21. | 10:34

Italijan možda neće doneti lepršav fudbal, za kakvim žude navijači i istinski romantici, ali je neko ko je u stanju da napravi ekspresnu transformaciju i utučene ratnike pretvori u pobednike

Danijel Levi je posle dolaska Žozea Murinja u Totenehem dao jedno priznanje, koje do tada nije moglo čuti sa njegove strane, čime je najbolji mogući način opisao svoja osećanja, ali i trenutno stanje u redovima londonskih Pevaca:

Izabrane vesti

"Osećam da smo iz vida izgubili ključne prioritete i ono što se zaista nalazi u našem DNK", poručio je tada prvi čovek Totenhema.

Murinjo ne samo da nije uspeo ništa drastično da promeni, već je ekipu doveo do potpunog gubitka samopouzdanja, bez mogućnosti da pronađe sopstveni identitet. Negativnu klimu u klubu dodatno su pojačale priče o nestabilnom finansijskom stanju, usled milijardu evra uloženog novca u izgradnju novog stadiona, kao i već viđeni odlazak najveće zvezde Harija Kejna iz kluba.

Gazda Pevaca je obećao da će dovesti trenera koji može da napravi uspešan tim, ali i nekoga čiji se kvalitet i kompletan sklop poklapaju sa vrednostima kluba. Koliko je težak posao poklopiti te dve ključne stvari, pokazalo se u primeru upravo Žozea Murinja. Tako da u ovom trenutku deluje da je to u stanju da učini samo Antonio Konte.

Levi zna da mu ponestaje vremena. Usled nagomilavanja duga ono što mu najmanje treba jeste da ekipa i čitav klub izgube na vrednosti, a to je već počelo da se dešava. Eventualni odlazak Kejna drastično bi ubrzao taj proces. Konte možda neće doneti lepršav fudbal, za kakvim žude navijači, ali je neko ko je u stanju da napravi ekspresnu transformaciju i utučene ratnike pretvori u pobednike.

Antonio Konte je verovatno jedini trener u Evropi u ovom trenutku koji pobedu može da donese - odmah. To je pokazao u Juventusu, pa u Čelsiju, pa u Interu. Možda nije u stanju da obezbedi dugogodišnji kontinuitet rezultata, ali Levi je to imao sa Maurisijom Poketinom, sada mu treba nešto drugo. Ostrvski mediji pišu čak i da je gazda kluba želeo da se Argentinac vrati u klub, ali bio potez koji je stigao iz srca, ne iz glave, potez za romantike, povratak prividne sreće i stabilnosti.

Daily Mail piše o tome da je klub vrlo lako mogao da zaposli nekoga poput Grema Potera iz Brajtona. Perspektivnog mladog trenera, sa atraktivnim stilom. Ali to je već dugoročni projekat, kojem u ovom trenutku nema mesta u londonskom klubu. Kejnovi komentari u proteklom periodu pokazivali su nešto drugo - glad za trofejima, pa je jasno da tome u ovom trenutku nema mesta u Totenhemu.

Hari Kejn ©ReutersHari Kejn ©Reuters

Da je rušenje projekata izvodljivo, pa čak i onih u koje se na Ostrvu najviše verovalo, pokazao je primer Čelsija i Frenka Lamparda. Sve se sravnjeno sa zemljom dolaskom Tomasa Tuhela, a onda ekspresno izgrađeno na novim temeljima. Dakle, zaključak je jasan, dugoročni planovi, pogotovo oni bez trofeja i rezultata, nemaju prolaz u velikim klubovima.

Da bi Konte mogao da bude ključna spona za ostanak Kejna u klubu pokazale su i njegove izjave iz 2017. godine.

"Da moram da kupim jednog napadača, otišao bih po Kejna. On je kompletan napadač, fizički snažan, sa loptom i bez lopte, jak je u vazduhu, ali i pokretljiv. Kompletan je igrač, jedan od najboljih na svetu. Ako biste sada otišli da kupite Kejna, to bi bilo najmanje 100.000.000 funti", rekao je tada Konte.

Kejn ima još tri godine ugovora, ali je jasno da bi klub morao da ga pusti, ukoliko bi zatražio da ode iz Londona. Sigurno je da bi mu više odgovaralo da u klub stignu trenerski giganti poput Gvardiole i Klopa ili miljenika Poketina, jer Konte ne spada u taj rang zbog ekscentričnog ponašanja. U pitanju je čovek koji teško kontroliše svoje emocije, ume da bude prilično "težak" kada je u pitanju odnos sa igračima, ali je povratna ocena na kraju gotovo uvek - pozitivna. Dovoljno je samo pogledati šta se dogodilo sa Romeluom Lukakuom pod njegovim vođstvom.

Sve je to lepo, ali Levi mora i da zna da Konte ume da bude i prilično naprijatan saradnik ukoliko mu se ne ispoštuju neki od klučnih zahteva, kao i da mu ekipe posle nekoliko godina uglavnom padaju. U Juventusu nije bio u stanju da ostvari konkretan evropski rezultat, u Čelsiju je doživeo ozbiljan pad, a iz Intera je otišao nakon titule, odmah pošto je saznao da neće raspolagati resursima za koje on smatra da neophodni da bi se ostvarili slični ili još bolji rezultati.

Ali Levi je očigledno spreman sve to da proguta, baci poslednju kocku i pokuša ekspresno da preporodi ekipu i klub. To je u ovom trenutku daleko važnije od onoga šta će se dešavati za nekoliko godina.


tagovi

Danijel LeviAntonio KonteHari Kejn

Obaveštavaj me

Totenhem

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara