Dortmund ne ume, Lajpcig ne može, znači - opet Bajern

Vreme čitanja: 21min | pet. 13.08.21. | 14:15

Derbijem u Menhengladbahu večeras (20.30) kreće nova sezona Bundeslige...

Tri meseca prošlo je otkako je Bajern prigrlio devetu uzastopnu „salataru“ i po ko zna koji put potvrdio epitet „večitog šampiona“ Bundeslige. Prošlo je deset nedelja otkako je Keln u baražu uspeo da tuče Holštajn Kil i obezbedio opstanak. Bio je to zvanično poslednji meč u sezoni 2020/21... Od tada je odigran EURO, pa Kopa Amerika, Golden kup, Olimpijske igre, Superkup Evrope. Nije da se nismo nagledali fudbala, ali ovaj vikend se ipak čeka s posebnim „leptirićima“ u stomaku.

Kreću Španci, kreće Premijer liga, kreće napokon i Bundes!

Izabrane vesti

Cilj jasan i manje-više nerealan, baš kao i prethodnih godina - srušiti Bavarce sa trona.

Odnos snaga u Nemačkoj nije se preterano izmenio. Situacija slična kao prošlog leta - Dortmund, Lajpcig, Leverkuzen i Menhengladbah izraziti su favoriti za Ligu šampiona; Volfzburg, Ajntraht i Herta ciljaju Evropu; Štutgart, Hofenhajm, Frajburg ne bi trebalo da brinu o opstanku. Svi ostali, utisak je, biće zadovoljni izbegnu li ispadanje. Ovo se pre svega odnosi na novajlije (Grojter Firt i Bohum), te Arminiju iz Bilefelda koja je od ulaska u elitu prošlog leta potrošila jedva 5.000.000 evra na pojačanja i uz dva pomenuta ima najskromniji sastav.

Deluje, dakle, kako nema potencijala za ozbiljna iznenađenja, da se poput šampionskog naziru odgovori i na sva druga važna pitanja, pa ipak, činjenica da je pola lige promenilo trenere tokom letnje pauze mogla bi da izrežira štošta zanimljivo ove sezone.

Poslovično štedljivi Nemci okovani korona-krizom na nove igrače potrošili su 324.768.000 evra, iliti oko 18.000.000 po klubu. To je nešto manje nego prošle godine (364.000.000) i skoro tri puta skromnije u odnosu na poslednje leto pre pandemije.

Odlaskom jedne od najvećih zvezda - Džejdona Sanča, Bundesliga je potvrdila status elitne razvojne lige. Trend „odliva mozgova“ nastavljen je i ovog leta. Dembele, Obamejan, Keita, Pulišić, Tijago Alkantara, Verner, Haverc... Mladi Englez je još jedan u nizu.

Kada su u pitanju dolasci najviše je potrošio RB Lajpcig (blizu 92.000.000), s tim da Bajern još nije završio letnji pazar. Najzvučnije novo ime je Donjel Malen koji je pojačao Borusiju iz Dortmunda...

BAJERN MINHEN

DOŠLI (42.500.000): Dajo Upamekano (RB Lajpcig, 42.500.000), Omar Ričards (Reding, slobodan igrač), Sven Ulrajh (Hamburger, slobodan igrač),

OTIŠLI (0): David Alaba (Real Madrid, slobodan igrač), Havi Martinez (Katar SK, slobodan igrač), Aleksander Nibel (Monako, pozajmica), Lars Lukas Mai (Verder, pozajmica), Džošua Zirkze (Anderleht, pozajmica), Džerom Boateng (slobodan igrač).

Novi trener, renovinarana odbrana i prilično mutna slika kada je u pitanju aktivnost na tržištu u poslednjim danima prelaznog roka. Pa opet, ko to sme da se usudi da kaže kako Bajern nije apsolutni favorit za još jednu krunu u nizu?

Šta će i u kojoj meri promeniti u odnosu na period pod Hansijem Flikom jedno je od ključnih pitanja. U početku verovatno ne mnogo toga. Moraće Julijan Nagelsman da ide na sigurno, ali ako do kraja avgusta bude dobio ono što potražuje od sportskog direktora Hasana Salihamidžića od zime bismo mogli da gledamo neki novi Bajern. Radi se pre svega o ofanzivnom desnom beku (mladi stručnjak nije ubeđen da je Benžaman Pavar pravi izbor za tu poziciju, kao ni Gnabri, koji se pominjao kao opcija), jednom kreativnijem centralnom vezisti (nešto poput Tijaga Alkantare), te četvrtom krilu.

U celoj priči taj desni spoljni je ključ svega, pošto bi u tom slučaju Nagelsman mogao da testira svoju omiljenu 3-4-2-1. Problem je međutim što uprava još nije targetirala metu. Tek stidljivo se pominju Seržinjo Dest i Serđi Roberto...

Novi par centralnih bekova trebalo bi da formiraju novajlija Dajo Upamekano i Lukas Ernandez. Sa njima dvojicom, te Dejvisom na levom boku, Bajern će imati neuporedivo bržu odbranu nego prošle sezone. Najveći broj primljenih golova u poslednje tri decenije (44 komada prošle sezone) nije ugrozio devetu titulu u nizu, ali u Evropi, pre svega protiv Pariza u četvrtfinalu, videlo se da postoji ozbiljan problem.

Sa ovako brzim igračima pozadi Nagelsman ima dobar temelj da primeni svoj omiljeni stil – unapređeni gegenpres.

Kao što rekosmo, Kan i Salihamidžić nisu mnogo uradili na jačanju rezervnih opcija, pa je sva prilika da klupa ostaje rak rana bavarskog velikana. Utisak je da i Dortmund i RB Lajpcig imaju širi spektar kvalitetnih igrača, ali Bajern je i dalje klasa iznad zbog svojih startnih 11. Eventualni dolazak kapitena saksonskog tima – Marsela Zabicera (o kom se naveliko šuška), mogao bi donekle da zamaskira sada već višegodišnji problem kluba iz Minhena.

Ova sezona biće ključna za Leroja Sanea i njegovu dalju sudbinu u klubu. Evropski šampionat je samo potvrdio tezu da je nekadašnji igrač Mančester Sitija u krizi koja kao da se produbljuje. Sane bi bez obzira na sve trebalo da ima prednost u odnosu na Kingslija Komana koji za sada odbija da potpiše novi ugovor.

Julijan Nagelsman imaće za jedan od važnijih ciljeva da maksimalno ispromoviše klupski projekat Džamala Musijalu, što bi mogao da bude problem ako dođe Zabicer. Otuda Braco nije jako krenuo po Austrijanca. Navodno, sačekaće da vidi hoće li ga i koliko stručni štab pritiskati po ovom pitanju.

Kao i prethodnih godina najveća snaga Bajerna biće intuitivno razumevanje Tomasa Milera i Roberta Levandovskog, odnosno sigurne pobede protiv “malih”, na koje najveći konkurenti (Dortmund i Lajpcig) ne mogu da računaju.

Šta bi onda moglo da pomrsi konce šampionu?

Eventualno serija povreda, duže odsustvo Levandovskog kao krucijalnog faktora (koji i dalje nema adekvatnu zamenu), Kimiha, Gorecke (ako ne stigne pojačanje za vezu).

U svakoj uobičajenoj varijanti Bajern je opet na tronu. Tako, uostalom, tvrdi i 16 od 18 bundesligaških trenera u anketi uoči starta sezone.

BORUSIJA DORTMUND

DOŠLI (45.000.000): Donjel Malen (PSV, 30.000.000), Gregor Kobel (Štutgart, 15.000.000), Sumaila Kulibali (PSŽ, slobodan igrač), Abdujale Kamara (PSŽ, slobodan igrač).

OTIŠLI (101.750.000): Džejdon Sančo (Mančester Junajted, 85.000.000), Leonardo Balerdi (Marselj, 11.000.000), Džeremi Toljan (Sasuolo, 3.500.000), Serhio Gomez (Anderleht, 2.250.000), Lukas Pišček (Gočalkovice, slobodan igrač).

Bez 50 golova i 64 asistencije zabeleženih tokom prethodne tri godine ostala je Borusija iz Dortmunda. To bi u proseku po godini bilo 16 datih i 21 i kusur nameštenih?! Brojke jasno govore da je Švarcgelben ostao bez ključnog igrača. Džejdon Sančo je međutim napunio kasu, pokrio minus nastao usled korona-krize i Borusija optimistično i spokojno ulazi u novu sezonu sa novim trenerom.

Edin Terzić je uradio ono što je bilo do njega. Uzeo je DFB kup, uveo tim u Ligu šampiona i otišao na mesto tehničkog direktora. Od Marka Rozea sada se očekuje da nadmaši prošlosezonski reztultat, a to bi značilo da se Dortmund konačno malo ozbiljnije porve s Bajernom za titulu.

Velika stvar za Milionere jeste ostanak Erlinga Halanda koji već u uvodnom meču sezone u kupu pokazao da će nastaviti tamo gde je stao proletos. Tri laka komada za izvanredan početak i podgrevanje nade navijača da se na Vestfalenu sprema nešto veliko.

Dolazak Georga Kobela trebalo bi da znači stabilnost pred golom, Donjel Malen dobro se uklapa i mogao bi da bude savršen partner Halandu u navali, dok se od tinejdžera Đovanija Rejne i Džuda Belingema očekuje eksplozija. Dortmund ima brzinu, mladalačku drskost, talenta za izvoz. Nedostaje kvaliteta u poslednjoj liniji koju bi trebalo da koriguju i rasterete Aksel Vicel i Emre Džan, ukoliko budu na pravom nivou. Jer kako se čini, Humelsovo je prošlo.

Kao i svakog leta navijači Borusije mole se za zdravlje Marka Rojsa. Strah da bi mogao da mu “otpadne neki deo” veći je neko ikad. Ali ako bi uspeo da veže makar polusezonu na svom prepoznatljivom nivou imaće Haland i Malen savršenog patrona i podršku iza sebe.

Nemali problem za Dortmund jesu povrede projektovanih standardnih bekova Rafaela Gereira i Tome Menijea. Obojica će propustiti premijeru protiv Ajntrahta iz Frankfurta.

I zaključak: Dortmundova borba za titulu ni ove godine neće zavisiti od dva Klasikera. Daleko važnije biće dobijati Grojter, Bohum, Frajburg, Arminiju, Majnc... Sve one ekipe koje mu od odlaska Jirgena Klopa redovno uzimaju već upisane bodove.

RB LAJPCIG

DOŠLI (91.620.000): Andre Silva (Ajntraht Frankfurt, 23.000.000), Joško Gvardiol (Dinamo Zagreb, 18.800.000), Anhelinjo (Mančester Siti, 18.000.000), Mohamed Simakan (Strazbur, 15.000.000), Bendžamin Henrihs (Monako, 15.000.000), Kejden Klark (Salcburg, 1.820.000), Brajan Brobi (Ajaks, slobodan igrač).

OTIŠLI (95.000.000): Dajo Upamekano (Bajern Minhen, 42.500.000), Ibrahima Konate (Liverpul, 40.000.000), Hanes Volf (Menhengladbah, 9.500.000), Lazar Samardžić (Udineze, 3.000.000).

Otkako su ušli u Bundesligu Saksonci nisu bili u ovako složenoj poziciji i nikada nisu tokom leta pretrpeli toliko promena. Počevši od trenera (Džesi Marš nasledio Julijana Nagelsmana), preko transfera dvojice najboljih štopera (Konate i Upamekano), pa sve do mogućih odlazaka iskusnih vukova poput Zabicera i Halstenberga.

I povrh svega, filozofija novog šefa struke mnogo je bliža zabavi i slobodi u svakom smislu (i na terenu i van njega) nego li tradicionalnim vrednostima na koje se oslanjaju nemački treneri – red, rad, disciplina. Amerikanac otvoreno govori, ne uvija previše, ne robuje formalnostima, pa sve to predstavlja neku vrstu kulturnog šoka za nemačke medije. Marš je javno kazao kako planira da Lajpcigu vrati sjaj iz vremena Ralfa Rangnika. Bikovi se, dakle, vraćaju na sistem sa četvoricom igrača u poslednjoj liniji i sa jednim klasičnim napadačem. To će biti pridošlica iz Ajntrahta Andre Silva.

Pored Portugalca stigao je Mohamed Simakan kao zamena za Upamekana, a otkupljeni su ugovori Joška Gvardiola, Anhelinja, Henrihsa... Sve to učinilo je da Lajpcig ponese epitet najvećeg potrošača ovog leta u Nemačkoj.

Za razliku od prošle sezone a sve na krilima izvanredno odigranog Eura, Emil Forsberg trebalo bi da se ustali u startnih 11. On i Kristofer Enkunku biće podrška Andreu Silvi u navali. Dani Olmo je povređen i neće biti spreman za start sezone, dok se od Dominika Soboslja očekuje da polako počne da preuzima komandu u srcu terena, jer doveden je da odmeni Marcela Zabicera.

Džesi Marš jeste zanimljiva pojava, poznaje sistem Red Bula iznutra, ali kako mu je ovo prva sezona u TOP 5 liga nikoga ne treba da iznenadi ukoliko baš on bude najslabija karika ovog tima. Pritisak, doduše, neće imati. Jedino ne bi smeo da ostane van zone Lige šampiona...

BAJER LEVERKUZEN

DOŠLI (32.500.000): Odilon Kosunu (Briž, 23.000.000), Mičel Baker (PSŽ, 7.000.000), Zidan Sertdemir (Noršelan, 2.500.000), Andrej Lunjev (Zenit, slobodan igrač).

OTIŠLI (38.000.000): Lion Bejli (Aston Vila, 32.000.000), Tin Jedvaj (Lokomotiva Moskva, 4.000.000), Demaraj Grej (Everton, 2.000.000), Lars Bender (Branenburg, slobodan igrač), Sven Bender (Branenburg, slobodan igrač), Aleksandar Dragović (Crvena Zvezda, slobodan igrač), Santiago Arias (Atletiko Madrid, kraj pozajmice).

Od mesta u samom vrhu uoči Božića, do jedva šestog mesta na kraju. Bajer Leverkuzen išao je od sjaja do očaja u protekloj sezoni što je rezultiralo otpuštanjem Petera Boša. Hanes Volf kao privremeno rešenje nije uspeo da ibedi Rudija Felera da je pravi čovek za klupu Verkselfa, pa je iz švajcarskog šampiona Jang Bojsa doveden Gerard Seoane.

Uprava Bajera vidi ovog stručnjaka kao idealnog za tradicionalno napadačku orijentaciju s puno trčanja i presinga.

Sastav još nije kompletiran, ali nije ni daleko od konačnog izgleda. Transfer Liona Bejlija u Aston Vilu doneo je 32.000.000 evra i otplatio najveći deo uloženog u dvojicu defanzivaca, Odilona Kosunua iz Briža i Mičela Bakera iz Pari Sen Žermena.

Ukoliko se ispostavi da su sa Kosunuom “uboli” kao sa Tapsobom prošlog leta, mogao bi Lever da ima jedan dod najboljih štoperskih tandema u Bundesligi.

Prošle sezone problem je bio u liderstvu na terenu. Jednostavno, nije ga bilo. Baumgartlinger i Lars Bender prečesto su bili van terena zbog povreda, a njihovu ulogu pokretača, motivatora, niko nije uspeo da zauzme.

Ove sezone puno se očekuje od Kerema Demirbaja i Patrika Šika, iza kog je sjajan EURO. Na Florijana Virca nakon titule s prvaka Evrope s U21 selekcijom Nemačke više se ne gleda kao na talentovanog klinca, već na igrača koji bi morao da pravi razliku i u bližoj budućnosti realizuje novi transfer-rekord kluba sa Baj arene.

Želja je Liga šampiona, Liga Evrope kao utešna nagrada ne bi smelo da izostane.

BORUSIJA MENHENGLADBAH

DOŠLI (13.500.000): Hanes Volf (Lajpcig, 9.500.000), Luka Nec (Herta Berlin, 4.000.000).

OTIŠLI (0): Oskar Vendt (Geteborg, slobodan igrač), Maks Grin (Ašafenburg, slobodan igrač), Hulio Vilalba (Guajakvil, slobodan igrač), Mihael Lang (Bazel, slobodan igrač).

Od svih ekipa što pucaju na visoko ove sezone u Nemačkoj Borusija iz Menhengladbaha pretrpela je najmanje promena. Otkupljen je Volf iz Lajpciga i za budućnost kupljen najtalentovanijiu levi bek u državi Luka Nec. Najtraženiji igrači Ždrebaca, kako trenutno stvari stoje, ostaju. A to su Florijan Nojhaus, Jonas Hofman i Markus Tiram. Jedini koji ima dozvolu da ode jeste Denis Zakarija i zbog toga ga verovatno neće biti u sastavu za start sezone.

Gladbah je usred prošle sezone saopštio da menja trenera ovog leta i od tog momenta sve je krenulo nizbrdo po ovaj tim. Gubio je od slabijih od sebe, prosipao bodove kao pijan dinare i na kraju ostao bez Evrope. Roze je završio u Dortmundu, a iz Ajntrahta je doveden Adi Hiter.

Austrijanac je u Frankfurtu taktiku bazirao na asistencijama Filipa Kostića i golovima Andrea Silve. Svi su znali odakle preti najveća opasnost i nisu uspevali da zaustave ovaj tandem. U Borusiji Hiter neće imati tako istaknute pojedince, pa će biti zanimljivo videti kakvu će igru da napravi.

Menhengladbah bi mogao da ima problema na startu sezone. Žreb mu nije bio naklonjen. Nakon što ugosti Bajern ide u goste Leverkuzenu i Unionu, a novom šefu struke biće potrebno određeno vreme za privikavanje. Ako uspešno prebrodi potencijalnu krizu na početku Borusija bi mogla da se vrati u Ligu šampiona. Utisak je da konkurencija nije jako kao prošle ili pretprošle sezone.

VOLFZBURG

DOŠLI (37.000.000): Sebastian Bornau (Keln, 13.500.000), Aster Vranks (Mehelen, 8.000.000), Lukas Nmeča (Mančester Siti, 8.000.000), Maksimilian Filip (Dinamo Moskva, 7.500.000)

OTIŠLI (1.100.000): Feliks Klaus (Fortuna Dizeldorf, 1.100.000), Džefri Bruma (Kasimpaša, slobodan igrač), Elvis Redžbedžaj (Bohum, pozajmica).

Poput Borusije iz Menhengladbaha ni Volfzburg nije mnogo menjao, zadržao je najvažnije igrače, međutim pitanjen je da li će tako ostati do kraja avgusta. Maksens Lakroa viđen je u Lajpcigu i za njega je zamena već kupljena u liku Sebastijana Bornaua iz Kelna. Mnogo veći problem bio bi ako ode prvi strelac i najbolji igrač ovog tima Vut Veghorst za kog postoji ozbiljno interesovanje iz Premijer lige.

Sa Oliverom Glaznerom na klupi Volfzburg je izgledao veoma ozbiljno prošle sezone. Teško je primao golove, imao jednu od najboljih odbrana i dobijao sve utakmice “što treba da budu dobijene”. Međutim Glazner nije imao dobar odnos sa sportskim direktorom Jergom Šmatkeom i rešio je da ode u Ajntraht, tako da neće biti nagrađen igranjem Lige šampiona. Umesto njega tu šansu dobio je osporavani Mark van Bomel.

Holanđanin je lična Šmatkeova želja i veliki rizik, imajući u vidu da se Van Bomel nije proslavio u dosadašnjoj trenerskoj karijeri. On je najavio određene promene u stilu igre, ali nije precizirao na šta konkretno misli.

Premijera u DFB kupu nije bila reprezentativna. Vukovi su prošli Minster tek nakon produžetaka, a Van Bomel je napravio ozbiljan kiks, pošto je napravio šestu, nedozvoljenu izmenu. Zbog toga ovom bundesligašu preti izbacivanje iz takmičenja.

AJNTRAHT FRANKFURT

DOŠLI (7.250.000): Jesper Lindstrom (Brondbi, 7.000.000), Jens Gral (Štutgart, 250.000), Kristofer Lenc (Union Berlin, slobodan igrač), Jens Peter Hauge (Milan, pozajmica), Rafael Bore (River Plata, slobodan igrač).

OTIŠLI (27.500.000): Andre Silva (Lajpcig, 23.000.000), Dejan Joveljić (LA Galaksi, 3.500.000), Frederik Renov (Union Berlin, 1.000.000), Luka Jović (Real Madrid, kraj pozajmice).

Previše se promena dogodilo na Majni da bi Ajntraht kao prošle sezone bio konkurentan u borbi za Ligu šampiona. Otišli su trener i sportski direktor (Hiter i Bobić), otišao je prvi napadač (Andre Silva, 28 golova), u Real se vratio Luka Jović, a povrh svega postoje ozbiljne najave da Ajntraht napušta i “kralj asistencija” Filip Kostić, ta kog su zainteresovani Roma i Lacio.

Novi sportski direktor Markus Kreše za sada nije doveo adekvatna pojačanja. Kolumbijac Bore nema kapacitet da zameni Silvu, novajliji iz Milana Haugeu biće potrebno vreme da se uklopi, dok je Danac Lindstrom u neku ruku “mačka u džaku”, nedokazan na velikoj sceni.

Oliver Glazner u početku neće menjati formaciju, jer Ajntraht već tri godine igra sa trojicom pozadi, a ta trojka je uigrana i dugo funkcioniše zajedno. To bi mogao da bude Ajntrahtov veliki plus. Međutim ako Kostić ode, pa njegovim putem krene i Amin Junes (o čemu se spekuliše), neće Glazneru biti lako za zadrži tim iz Frankfurta u gornjem delu tabele...

HOFENHAJM

DOŠLI (0): David Raum (Grojter Firt, slobodan igrač), Sebastian Rudi (Šalke, slobodan igrač).

OTIŠLI (0): Konstantinos Stafilidis (Bohum, pozajmica).

Prošle su dve pune godine otkako je Julijan Nagelsman napustio Zinshajm. Njegov odlazak ipak još nije nadomešćen. Sebastijan Henes jedan od onih trenera što su bili na istom položaju i prošle sezone. Ulijev nećak nije se proslavio, ali je dobio još jednu šansu.

Hofenhajhm je doveo samo mladog Davida Rauma iz Grojtera i zadržao čitav tim, sve važne igrače. Poput Nagelsmanovog odlaska oseća se da Hof više nema ni prvog skauta Luca Fanenstila, koji je umeo da “izmisli” igrača, ali utisak je da sa ovim što ima jedan od najomraženijih klubova Bundeslige ima potencijal da se bori za Evropu.

Ponovo će glavnu reč među plavo-belima voditi Hrvat Andrej Kramarić. Ilhas Bebu, Munas Dabur, Belfodil, Baumgartner, Brun Larsen, Skov i Žoržinjo Ruter čine ozbiljan napadački roster, a Rudi, Samaseku i Florijan Grilič pouzdan vezni red.

Odbrana je najslabiji deo tima. Golvi bi trebalo da budu redovna pojava na utakmicama Hofenhajma...

HERTA BERLIN

DOŠLI (15.100.000): Suat Serdar (Šalke, 8.000.000), Marko Rihter (Augzburg, 7.100.000), Stevan Jovetić (Monako, slobodan igrač), Kevin-Princ Boateng (Monca, slobodan igrač), Davi Zelke (Verder, kraj pozajmice).

OTIŠLI (24.000.000): Džon Kordoba (Krasnodar, 20.000.000), Luka Nec (Borusija Menhengladbah, 4.000.000), Sami Kedira (penzija), Arne Majer (Augzburg, pozajmica).

Ideja Larsa Vindhorsta da od Herte napravi veliki gradski klub za sada ne uspeva. Što više novca ulaže Stara dama nemačkog fudbala sve je lošije plasirana na tabeli. Prošle sezone čak se žestoko borila za opstanak. Ovo je treće leto tokom kog novi gazda ulaže ozbiljan novac. Istina, prodat je Džon Kordoba, ali stigao je daleko bolji igrač – Stevan Jovetić. Ako ga povrede mimoiđu nema sumnje da je Herta napravila apgrejd u navalnom redu.

Na Olimpijski stadion se posle 14 godina i 12 promenjenih klubova vratio Kevin Prins Boateng. Njegov dolazak izazvao je veliku medijsku pažnju, ali suštinski mnogo bitinija akvizija je Suat Serdar iz Šalkea.

Sa starosedeocima Lukebakiom, Mateusom Kunjom, Lukasom Tusarom, Pjontekom, Daridom, Askasibarom... Herta definitivno ima potencijal da se bori za Evropu – što je primarni cilj Larsa Vindhorsta i novog direktora Fredija Bobića – ali biće da pre toga mora da na duže staze reši pitanje trenera. Jer Pal Dardai, mišljenja su mnogi stručnjaci, koliko god bio klupska legenda, nije taj kalibar. Bobić ga je zatekao nas klupi i nije želeo ništa da menja. Data mu je šansa jer je došao u nezgodnom momentu i klub spasao ispadanja u Cvajtu. Ali ako ne bude krenulo kako valja nema sumnje da će novi najvažniji čovek u sportskom sektoru odabrati trenera po svom nahođenju.

Naposletku, Hertin problem je i veliki broj najblaže rečeno ćudljivih igrača poput pomenutihz Kunje, Lukebakija, te Dilrosuna, Zelkea... Mateus Kunja mogao bi i da ode, za njega postoji veliko interesovanje. Kvalitet Brazilca nije sporan, no nije isključeno da Herti krene baš bez njega u satavu i svlačionici.

ŠTUTGART

DOŠLI (9.000.000): Florijan Miler (Majnc, 5.000.000), Kris Fihrih (Padeborn, 2.500.000), Naouiru Ahamada (Juventus, 1.500.000).

OTIŠLI (39.250.000): Nikolas Gonzalez (Fjorentina, 23.500.000), Gregor Kobel (Borusija Dortmund, 15.000.000), Jens Gral (Ajntraht Frankfurt, 250.000).

Štutgart je tokom leta ostao bez dvojice važnih igrača, golmana Kobela i argentinskog napadača Nika Gonzalesa. Zarada od skoro 40.000.000 evra omogućila da je sve ponude za Sašu Kaladžića budu glatko odbijene, pa će srpsko-hrvatski tandem Kalajdžić – Sosa biti glavni adut Švaba i ove sezone.

Trener Pelegrino Mataraco još jedan je važan faktor u sve boljim rezultatoma Štutgarta. Insistirao je Amerikanac da se ne kupuje previše, dovedena je samo zamena za Kobela (stigao tamentovani Florijan Miler), pa bi uigranost i stabilnost trebalo da budu veliki adut ovog tima.

Ako poprave defanzivu (prošle sezone primili 55 golova) možda bismo mogli da ih vidimo i borbi za Evropu. Pogotovo u slučaju da se Silas Vamangituka oporavi u razumnom roku i povrati formu od prošle jeseni i zime.

FRAJBURG

DOŠLI (0): /

OTIŠLI (250.000): Brendon Borelo (Dinamo Drezden, 250.000), Amir Abraši (Grashopers, slobodan igrač)

Simaptičan i dosadan klub u isto vreme. Ko ne prati pomno Bundesligu nikako mu nije jasno kako to ovaj klub iz godine u godinu, kad ga svi prežale, uspeva ne samo da se izbori za opstanak, nego da uđe u trku za evrokupove. Faktor X je svakako Kristijan Štrajh, luckasti stručnjak koji će ovog decembra proslaviti deset godina na klupi Frajburga.

Otkako je Štrajh došao na Švarcvald ovaj tim je pčostigao 150 golova iz prekida?! Prošle sezone 19/52, iliti 37 odsto. Najveće zasluge za ovakac stil igre “na dušu” sjajnim izvođačima prekida kao što su Vinćenco Grifo, kapiten Kristijan Ginter i Jonatan Šmid. Ne zna se ko je opasniji i sa koje pozicije.

Ali daleko od toga da se Frajburg oslanja samo na prekide. Izuzetno brza tranzicija je ono na čemu Štrajh insistira, pa tako i dolazi do velikog broja prekršaja u opasnim zonama, odakle pomenuta trojka “bombarduje” šesnaesterac rivala.

Frajburg se u oktobru seli na svoj novoizgrađeni stadion u drugom delu grada. Ova promena ipak ne bi trebalo mnogo da utiče na rezultate. Brazilci iz Brejsgaua ni ove godine neće brinuti oko opstanka...

MAJNC

DOŠLI (6.000.000): Anton Štah (Grojter Firt, 3.500.000), Silvan Vidmer (Bazel, 2.500.000), Anderson Lukoki (Arminija Bilefeld, slobodan igrač).

OTIŠLI (6.800.000): Florijan Miler (Štutgart, 5.000.000), Pjer Kunde (Olimpijakos, 1.800.000), Dani da Kosta (Ajntraht Frankfurt, kraj pozajmice), Dani Laca (Šalke, slobodan igrač), Robin Kvajson (Al Etifak, slobodan igrač).

Viđeni su bili za ispadanje prošle sezone, a onda je tokom zime ekipu preuzeo nekadašnji igrač Bo Svenson i sa sobom doneo specijalne veštine timu “ubijenom u pojam”.

Majnc je drugi deo sezone završio kao peti sa 32 boda iz 17 utakmica i nije izgbubio ni od jednog tima što je izborio Ligu šampiona?! Tukao je Bajern, Lajpcig i Volfzburg, a nerešeno odigrao sa Dortmundom.

Za ekipu koja je imala jednu jedinu pobedu u prvom delu sezone i svega sedam bodova potpuno neverovatan učinak...

Majnc je već godinama klasičan razvojni tim što prodaje najbolje igrače čim eksplodiraju. Problem nastaje onog momenta kad se takvi igrači zasite i ne žele da čekaju pravu ponudu, koja bi odgovarala klubu. Prvo što je Bo Svenson uradio bio je razgovor sa upravom kluba i igračima koje je imao na raspolaganju. Pitanje je bilo jednostavno: ko zaista želi da igra za Majnc? Podignite ruke. Znalo se šta sleduje ostalima. Skrajnuti iz tima, pa ovog leta prodati. Između ostalih jedna od najvećih zvezda, Robin Kvajson.

Ne treba od Majnca očekivati da ponovi čuda od proletos, ali procene su da neće biti slabijem plasiran od 13. mesta.

AUGZBURG

DOŠLI (7.200.000): Niklas Dorš (Gent, 7.000.000), Daniel Klajn (Hofenhajm, 200.000), Arne Majer (Herta, pozajmica), Serhio Kordova (Arminija Bilefeld, kraj pozajmice), Kevin Danso (Fortuna Dizeldorf, kraj pozajmice).

OTIŠLI (12.600.000): Marko Rihter (Herta, 7.100.000), Kevin Danso (Lans, 5.500.000).

Mnogi su im predvideli ispadanje prošle sezone. I možda bi se desetogodišnje bitisanje u Bundesligi i završilo da ufinišu sezone ekipu od pogubljenog Hajka Herliha nije preuzeo najuspešniji trener u istoriji kluba Markus Vajncerl.

*** KO ĆE BITI NOVI ŠAMPION NEMAČKE - SVE KVOTE ***

Od odlaska Danijela Bajera u penziju ovaj klub ne uspeva da pronađe pravog arhitektu, igrača sredine terena koji ima kapacitet da “nahrani” krvožedne napadače kakvi su Finbogason, Niderlehner ili Andre Han. Taj problem trebalo bi da je konačno rešen s angažovanjem Niklasa Dorša, 23-godišnjeg veziste koji je s Nemačkom osvojio EURO za igrače do 21 godine.

U Augzburgu bi posebno zadovoljni bili ako bi sa Doršom uspeli da upare Arne Majera, momka kog su nekada poredili sa Tonijem Krosom, ali ovaj nikada nije opravdao to poređenje i neosporan potencijal. Majer je stigao iz Herte na pozajmicu kako bi pokušao da oživi karijeru.

Kada su u pitanju odlasci osetiće se odlatak Marka Rihtera, dok Kevin Danso već duže vreme nije u prvom planu.

UNION BERLIN

DOŠLI (12.900.000): Taivo Avonidži (Liverpul, 6.500.000), Timoteuš Puhač (Leh Poznan, 3.500.000), Frederik Renov (Ajntraht Frankfurt, 1.000.000).

OTIŠLI (1.500.000): Loris Karius (Liverpul, kraj pozajmice), Marius Bilter (Šalke 800.000)

Po stilu igre ekipa veoma slična Frajburgu. Od prekida mnogo zavisi. Pa ako kapiten Kristofer Trimel (34) zabašuri godine onim svojim ubitačnim centaršutevima sa svih delova terena, a Arne Fridrih sačuva moći nebeskog letača, biće radosti za navijače Union Berlina.

Naravno, svaki gol Maksa Kruze nakon desetog, koliko je postigao prošle sezone, biće čist bonus.

Ali ima jedan “detaljčić” što bi trebalo da brine sve u Kući starog šumara. U pitanju jedna nemačka složenica - die Dreifachbelastung. Iliti igranje na dva fronta. Urs Fišer je trener koji menja samo kad je primoran, usled povreda, a kako je Union prošle sezone obezbedio Ligu konferencija moraće švajcarski stručnjak da se malo više prilagođava modernim tendencijama.

Berlinci nemaju roster da igraju dva ozbiljna takmičenja (pritom ne računamo DFB kup) i to će vervatno uticati na njihov pad na tabeli ove sezone.

Da, pojačanje jesu stigla, brojčano to je zadovoljavajuće, ali ipak su u pitanju samo kalfe, ne igrači koji prave razliku.

ARMINIJA BILEFELD

DOŠLI (4.700.000): Gilerme Ramos (Feirense, 1.200.000), Masaja Okugava (Salcburg, 1.000.000), Florijan Kriger (Erckebirge, 1.000.000), Brajan Lasme (Sošo, 800.000), Patrik Fimer (Austrija Vien, 700.000).

OTIŠLI (350.000): Anderson Lukoki (Majnc, slobodan igrač), Marcel Hartel (Sankt Pauli, 350.000), Andreas Volgzamer (Union Berlin, slobodan igrač), Ritsu Doan (PSV, povratak sa pozajmice).

Malo ko je verovao da Arminija sa oko 500.000 evra uloženih u nove igraće prošlog leta može do opstanka. Pa eto, desilo se. Predviđanja su slična – ispadanje. Jer tim iz Bilfelda deluje još slabije nego prošle godine.

Za početak, otišao je najvažniji igrač Ritsu Doan. Japanc se vratio u PSV, pošto Nsmci nisu imali novac da ga otkupe, niti da finansiraju njegovu veliku platu. Zatim, najveće pojačanje je igrač iz Cvajte (Jani Sera, 13 golova za Holštajn Kil), a na sve to napadač Andreas Volgzamer završio je u Unionu kao slobodan igrač.

Arminija je prošle sezone postigla svega 26 golova na 34 utakmice. Ofanzivno, sada je skromnija. Šta onda očekivati od momaka Franka Kramera?

Mada biće zanimljivo posle dužeg perioda videti mini derbi Bilefeld – Bohum.

KELN

DOŠLI (0): Mark Ut (Šalke, slobodan igrač), Marvin Švabe (Brondbi, slobodan igrač), Dejan Ljubičić (Rapid Vien, slobodan igrač), Timo Hibers (Hanover, slobodan igrač).

OTIŠLI (22.000.000): Sebastian Bornau (Volfsburg, 13.500.000), Isamil Jakobs (Monako, 6.500.000), Verstret (Antverp, 2.000.000), Lase Sobieh (Darmštad, slobodan igrač), Dominik Dreksler (Šalke, slobodan igrač).

Možda i najveća nepoznanica. Manje zbog kvaliteta, više zbog nekih odnosa u klupskom vrhu.

Navijači su zadovoljni izborom trenera, veruju da će se Štefan Baumgart savršeno uklopiti u mentalitet kluba i regije, te da je njegova ludačka energija ono što je falilo prošle sezone sa Markusom Gizdolom na klupi. Baumgart ume da sa malo sredstava napravi rezultat. Pokazao je to više puta u Paderbornu. Nije uspeo da taj tim zadrži u Bundesligi pošto ga je uveo, ali niko ga nije nadigrao, niti ponizio, mada se radilo o daleko najjeftinijem sastavu sa ubedljivo najmanjim budžetom.

Ali opet je tu jedno ali.

U Kelnu postoje problemi na višim mestima u klubu, ambijent nije najbolji, sportski drektori nemaju kontinuitet rada, uprava je često u međusobnim sukobima...

Ako uspe da izoluje ekipu od svega toga Baumgart će imati uspeha sa Kelnom. A u ovom trenutku, nakon sezone u kojoj je opstanak izboren tek nakon baraža, dobar rezultat je svaka pozicija van zone ispadanja.

BOHUM

DOŠLI (0): Kristofer Antvi Ađej (Padeborn, slobodan igrač), Mihael Ezer (Hanover, slobodan igrač), Konstantinos Stafilidis (Hofenhajm, pozajmica), Elvis Redžbedžaj (Volfzburg, pozajmica).

OTIŠLI (350.000): Robert Žulj (Itihad Kalba, 350.000).

Uzbudljiv i gostoljubiv grad gde navijači rado dolaze na gostovanja. Otuda radost u većem delu Nemačke što se Bohum vratio u elitu nakon 11 godina. Ali nažalost, misija zvana “opstanak” najverovatnije će se završiti neuspešno.

Bohum je u Cvajti igrao brz, atraktivan fudbal, međutim za nivo više neophodna su bila pojačanja. Klub je napustio najučinkovitiji igrač Robert Žulj (15 golova i isto toliko asistencija prošle sezone), a kao zamena stigao Takuma Asano iz Partizana. Svaka čast Japancu za sve što je uradio niseći crno-beli dres, no u TOP pet liga još se nije dokazao i ne može se smatrati krucijalnim pojačanjem kakvim ga vide u Bohumu.

Redžbečaj i Stafilidis će doneti nešto bundesligaškog iskustva. Da li je to dovoljno?

Čini se da ne.

GROJTER FIRT

DOŠLI (0): Gideon Jung (Hamburger, slobodan igrač)

OTIŠLI (3.500.000): Anton Štah (Majnc, 3.500.000), David Raum (Hofenhajm, slobodan igrač), Paul Jakel (Union Berlin, slobodan igrač).

Mnogi će vam reći da je Grojter Firt zalutao u Bundesligu. I zaista, u Cvajti je prošle sezone bilo makar pet kvalitetnijih ekipa, s ozbiljnom tradicijom i ambicijama. Detelinari nisu uložili ni cent u pojačanja i to valjda dovoljno govori o njihovim šansama da sačuvaju status bundesligaša.

Odbrana je slaba (prošle godine primila čak 44 gola), napad sa Hrgotom i Grinom ne obećava. Čak ni u projektovanih startnih 11 nema igrača s ozbiljnim bundesligaškim iskustvom.

Sve osim jednog od poslednja dva mesta predstavljalo bi ozbiljno iznenađenje za Grojter Firt.

BUNDESLIGA – 1. KOLO

Petak

20.30: (4,40) Menhengadbah (3,70) Bajern (1,80)

Subota

15.30: (3,00) Augzburg (3,40) Hofenhajm (2,35)

15.30: (2,75) Bilefeld (3,20) Frajburg (2,65)

15.30: (1,93) Štutgart (3,60) Grojter Firt (3,90)

15.30: (2,70) Union Berlin (3,25) Leverkuzen (2,65)

15.30: (1,65) Volfsburg (3,80) Bohum (5,50)

18.30: (1,50) Dortmund (4,00) Ajntraht (6,00)

Nedelja

15.30: (7,50) Majnc (4,50) RB Lajpcig (1,43)

17.30: (2,75) Keln (3,05) Herta (2,75)

***kvote su podložne promenama

TABELE IZ PROŠLE SEZONE



tagovi

Bundesliga

Obaveštavaj me

Bajern
Dortmund

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara