Dragan Stojković Piksi (MN Press)
Dragan Stojković Piksi (MN Press)

Dragan Stojković: Voleo bih četvrtfinale EP! Bili smo kilavi, ali će u Nemačkoj biti drugačije

Vreme čitanja: 5min | pet. 31.05.24. | 12:34

"Da ste na mom mestu verovatno biste 99 odsto uradili isto. Ne smete da gledate navijački, sa strašću ili da činite nešto što se kosi sa etikom", poručio selektor

Kompletni (još) nisu, raspoloženi jesu. Iako u okrnjenom sastavu, bez dela ekipe, hvataju Orlovi zalet za centralni fudbalski događaj kalendarske godine. Deluju spremno da pokažu bolje izdanje nego na prethodnom. U ponedeljak će se pripremama u Staroj Pazovi priključiti svi igrači, a ovi što su tokom sedmice, maltene na dobrovoljnoj bazi radili pod komandom Dragana Stojkovića oduševili su selektora.

Entuzijazam da se na Prvenstvu Evrope uradi nešto značajno polako se preliva i na ostatak nacije, željne značajnog rezultata reprezentacije na velikom takmičenju. Nismo uspeli ni u Rusiji, ni u Kataru, možda je red da treća bude sreća, iako zbog igara, pa i rezultata u kvalifikacijama, nije bilo ohrabrujućih detalja. No, kako se put u Nemačku bliži, tako i temperatura raste.

Izabrane vesti

Orlovi će još tokom vikenda trenirati u Sportskom centru FSS, u ponedeljak je zvaničan termin okupljanja, u istom danu lete za Beč na prijateljski meč sa Austrijom (4. juna), dok će drugu proveru pre početka turnira imati 8. juna u Stokholmu, sa Švedskom na oproštaju Zlatana Ibrahimovića od fudbala.

„Te dve utakmice shvatamo najozbiljnie, jer su nam rivali kvalitetni, ali nije ista situacija kao u martu, kad je ambijent bio drugačiji. Ovo smo tražili kako bismo bili na potrebnom nivou u svim segmentima igre, da ostavimo što bolji utisak i da dobijemo samopouzdanje. Videćemo u kakvom stanju su igrači, ali bi trebalo biti pametan i ne bi valjalo praviti gluposti po pitanju tima“, precizirao je Dragan Stojković.

Selektor je saopštio da će se 2. juna, tek oko ponoći, državnom timu priključiti Aleksandar Mitrović i Sergej Milinković Savić, jer tek večeras igraju finale Kupa Saudijske Arabije. Isto važi za Juventusov dvojac Filip Kostić Dušan Vlahović, Andrija Živković će stići takođe u nedelju, jer se danas ženi, dok će Luka Jović i Nikola Milenković na raspolaganju biti 4. juna.

„Luka je sa Milanom u Australiji i u ponedeljak se vraća za Evropu. Bleki u nedelju ima utakmicu za Fjorentinu, pokušavamo da ga oslobodimo obaveza, mada ne zavisi od nas. Ako neko misli da bi trebalo da igraju već 4. juna nemam komentar. Nema razloga da ulazimo u rizik“.

Iza ovih tehničkih pitanja stoji spisak od 26 igrača na koji javnost uglavnom nema zamerke.

„To je najbolje što Srbija ima. Ovde sam da odlučujem, a ne da, ne daj Bože, nekom čini uslugu. Dobro sam razmislio i sa ovom grupom sam u potpunosti zadovoljan. Ne pratim tuđa razmišljanja, svako ima pravo, ali je situacija slična, ako ne ista kao pred Mundijal u Kataru. Čim nema velike polemike znači da je to – to. Da ste na mom mestu verovatno biste 99 odsto uradili isto. Ne smete da gledate navijački, sa strašću ili da činite nešto što se kosi sa etikom. Ako nema euforije povodiom spiska, znači da smo bili u pravu“.

Čini se da su ga navijači prihvatili. Klima oko domaćeg fudbala se promenila. Od stava „nema kvaliteta“ promovisanog pre dve godine, došlo se to trojice igrača iz Mozzart Bet Superlige na spisku. Sad, da li zato što su se oni poboljšali ili je kvalitet starosedelaca opao?

„Možete da gledate kako vam volja, ali su stariji i iskusniji za dve godine. Igrali su i evropska takmičenja. Ne mogu da kažem da je nagrada, nego je svaki poziv zaslužen. Niko nije na spisku zato što mi je brat od tetke ili što ima lepu frizuru. Svako je pokazao kvalitet, u skladu s tim su odluke opravdane. S pravom su dobili šansu, a oni koji nisu, a našli su se na širem spisku, imaju uverenje da ih pratimo i da će u dogledno vreme biti deo A tima. Zavisi od njih, od profesionalnog ponašanja. Nikad nijednom od igrača vrata reprezentacije nisu zatvorena. Nisu otpisani ni oni koji trenutno nisu tu, vodimo računa o svakom. Kristalno je jasno da odluke donosim samostalno i savesno. Ako vam se ime nađe na širem spisku, to govori da bi trebalo da trenirate više i bolje, da vam to bude vetar u leđa“.

Direktno je Piksi predstavio ambicije po pitanju plasmana na EP. Kako kaže, želja mu je – četvrtfinale.

„Voleo bih da budem među osam. Da prođemo prvi krug i preskočimo sledeću prepreku. Ne bih ništa nikad potpisao, kao kad smo „razbili“ Bugare u Leskovcu 2:2, pa sam vas pitao da li da idemo na EP, a da bude taj rezultat sa komšijama... Uostalom, smejali su se Grcima 2004, pa su postali prvaci Evrope! Da ne bude greške, dobili su Portugal dvaput“.

S druge strane, igre tokom kvalifikacionog puta su bile blede.

„Sad je šansa da popravimo utisak iz kvalifikacija, kad smo bili kilavi. Da budemo bolji i takmičarski nastrojeni. Kad nosite dres onda imate i veliku odgovornost prema ljudima koji dolaze na stadion. Znamo da u Austriji i Švedskoj, gde ćemo igrati dve kontrolne utakmice, a kasnije u Nemačkoj, imamo veliku dijasporu. Podršku ćemo osetiti, a naš zadatak je da ljude vratimo kućama sa osmehom na licu“.

Jedna od ideja selektora jeste da na završni turnir ide u punom kapacitetu.

„Da biste bili dobri, morate taj deo da odradite maksimalno. U kvalifikacijama imate popravni, a na velikom takmičenju je potrebno da budete ne na maksimumu, već iznad. Ozbiljno shvatamo takmičenje i želimo da igramo najbolji fudbal što možemo. Verujem da ćemo napraviti bilo kojoj ekipi problem. Sve ekipe koje su se kvalifikovale, a mi smo to učinili posle više od dve decenije, startuju od nule. Svi imaju iste šanse. Učinićemo sve da prvi korak bude uspešan, da se plasiramo u drugi krug. Kasnije ćemo razmišljati u zavisnosti od protivnika. Od igrača ću tražiti koncentraciju i zato ćemo osim defanzivnih taktičkih detalja, obratiti pažnju na fizičku spremnost. Učinićemo sve da na tom planu izgledamo dobro. Raduje me što je za razliku od Katara, sad ambulanta prazna“.

Dosta paralela može da se izvuče sa turnirom u Dohi pred ovaj u Nemačkoj. Tad nam je prvi rival bio Brazil koga su mnogi videli u završnici, a sad će Engleska kojoj projektuju osvajanje trofeja.

„Protiv Brazila smo bili u egalu u prvom delu, mada u napadačkom smislu nismo bili na nivou. Sad idemo na jake Engleze, ali verujemo u dobar rezultat. Jesu snažni, ali nisu vanzemaljci. I dalje je to deset na deset u polju. Svi znaju da smo mogli bolje da prođemo u Dohi. Doživeli smo razočaranje zbog nenormalne euforije i stratosferskih očekivanja. Iz tog iskustva smo izvukli pouke, zato je bitno da nam igrači na fizičkom planu budu spremni. Mi smo bili krivci za Kamerun i Katar. Naučili smo iz toga i u Nemačkoj će biti drugačije“, obećao je Piksi.

Na opasku da ga je magazin Four four two svrstao na poslednje mesto rang liste selektora učesnika EP, samo se osmehnuo:

„Ne bih se promenio i da su napisali da sam najbolji. Trudim se da pružim maksimum, posao odradim savesno, a fudbalske ideje prenesem igračima, Svako ima pravo na mišljenje“.


tagovi

Dragan Stojković Piksifudbalska reprezentacija SrbijeEURO 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara