Bibars Natho (©MN Press)
Bibars Natho (©MN Press)

Drhtanje do evropskog sunca: Česi mučili Partizan, ali crno-beli ispisali klupsku istoriju

Vreme čitanja: 4min | čet. 03.11.22. | 22:53

Drugi put zaredom Parni valjak u prolećnoj fazi Lige konferencije

Pevao je svojevremeno Džoni Štulić sa Azrom o „proljeću 13. u decembru“, a večeras je u Humsku stiglo još ranije – trećeg u novembru. Istorijsko veče na crno-beloj strani Topčiderskog brda: prvi put je Partizan drugi put zaredom izborio prolaz u prolećnu fazu evropskog takmičenja. Dva puta zaredom Lige konferencije.

Preko leđa češkog Slovackog Partizan je osvojio drugo mesto u grupi, sam je kriv što nije došao do prvog, u jednom momentu ga je imao u ruci, pa će igrati u plej-of rundi Lige konferencije – 1:1.

Izabrane vesti

Nije moglo bez velike drame, bez drhtanja, bez ljuljanja na samoj ivici ambisa. Katastrofalnu utakmicu odigrao je Partizan, Česi su kidisali na drugi gol, imali šanse, držali crno-bele za gušu. Sporo je vreme teklo u Humskoj, Valjak bez prave podrške navijača sa tribina, a i bez ikakvog smisla u igri. Gledao je samo da sat iscuri do kraja, da preživi. I na kraju je uspeo.

I veliki je to uspeh, jer su samo oni večiti optimisti, koji u svemu vide šansu, verovali da Partizan može da prođe grupu u danu kada je obavljen žreb i kada su u njegovo društvo uskočili Nica i Keln, klubovi iz Liga petica. A, na koncu, crno-beli su sa devet osvojenih bodova prošli do proleća. Moglo je i bolje, ubedljivije, moglo se do prvog mesta. Ali, nešto večeras ozbiljno nije štimalo u igri Petrićevog tima.

Bio je Partizan previše rezervisan, bezopasan, nepovezan. Neko će reći da je krenuo uzdržano, neko uplašeno, neko – strpljivo. Koji god atribut iskoristili, od crno-belih se očekivala ofanzivnija igra, da se nametnu od starta na svom terenu, jer su igru bez kalkulacija, na pobedu najavljivali danima.

----------------------------------

PARTIZAN - SLOVACKO 1:1

/Natho 41pen - Tomič 73/

Beograd;

Stadion u Humskoj;

Poseta: 17.256;

Sudija: Pavel Račkovski (Poljska);

Žuti kartoni: Filipović, Traore, Vujačić, Urošević, Marković (Partizan), Šimko, Švedik, Kalabiška (Slovacko);

Partizan: Popović – Filipović, Marković, Vujačić, Urošević – Belić (od 72. Pavlović), Traore – Dijabate, Natho (od 90+4 Saničanin), Menig (od 88. Lutovac) – Rikardo (od 88. Baždar).

Klupa: Stevanović, Ilić, Saničanin, Šehović, Baždar, Fejsa, M. Živković, Pavlović, Terzić, Pantić, Jović, Lutovac.

Slovacko: Engujen - Holcer (od 82. Juroška), Hofman (od 62. Tomič), Šimko, Kalabiška - Levin, Daniček, Kohut (od 87. Šašinka) - Brandner, Veheta (od 62. Havlik), Doski (od 62. Mihalik).

Klupa: Frištak, Borek, Brečka, Mihalik, Havlik, Šašinka, Juroška, Tomič.

----------------------------------

Samo što se još jednom pokazalo da reči i dela nisu isto. Možda je pritisak, strah od kiksa, a da je bog pamte navijači Partizana takve šokantne mečeve kroz klupsku istoriju, vezao noge igračima. Pogotovo Hamiduu Traoreu, koji nije mogao da se sastavi od prve sekunde. Na zavidnom nivou bili su samo dvojica štopera, Vujačić i Marković, koji su zatvorili sve „vazdušne mostove“ do svog gola. Ostali tako-tako. Na momente.

Čak je Slovacko zapretilo u dva navrata, a Partizan je prvu pravu šansu imao tek u 36. minutu kada je Dijabate zavrnuo na peterac, Rikardo nadskočio rivala i glavom tukao tik pored stative. Bila je to najava ključnog momenta koji će uslediti tri minuta kasnije. Kalabiška je igrao rukom ispred svog gola, za sudiju nije bilo dileme da je to penal, a za Natha ni trunka neizvesnosti da je to njegov trenutak, kada će crno-belima doneti kapital od gola prednosti.

Umesto da makar proba u nastavku da drži loptu, ako mu već nije išlo sa napadačkim akcijama, Partizan je u drugom delu nastavio da tumara po terenu. Česi su kombinovali, igrali, stvorili dve opasne situacije u prvih pet minuta. Crno-beli su tek jednom zapretili, preko Vujačića iz prekida – pored gola.

I onda – šok. Malo pošto je stigla informacija da je Keln izjednačio protiv Nice i da je u tom trenutku Partizan prvi u grupi, stvorio se karambol u šesnaestercu i Tomić je izjednačio. Ionako sputane crno-bele dodatno je svezao, izbio im iz nogu i onu mrvu igre što su imali.

Ostalo je sve na branjenju tog boda za prolaz. U 85. minutu umalo poptuni šok, Tomić je glavom tukao preko gola skamenjenog Popovića. Čist zicer... Imali su gosti još jedan projektil preko gola posle toga, dok je Partizan čekao da poslednje zrno peščanog sata padne na dno. U Kelnu je ostalo nerešeno, pa je i čak poraz donosio crno-belima prolaz, ali moralo je bolje, moglo je bolje, zaslužio je srpski klub da ubedljivijim izdanjem stavi tačku na ovu fazu takmičenja.

Zaboraviće se impresije, ostaće zapisan još jedan prolaz Partizana do evropskog proleća.

LIGA KONFERENCIJE - 6. kolo 

GRUPA D

Partizan - Slovacko 1:1 (1:0)

/Natho 41 penal – Tomič 73/

Keln – Nica 2:2 (0:2)

/Huseinbašić 48, Duda 60 – Labord 40, Braim 43/



tagovi

FK PartizanBibars NathoLiga konferencijeSlovacko

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara