Ronaldo (©Shutterstock)
Ronaldo (©Shutterstock)

Druga liga, velikani, pehari, milioni i Ronaldo

Vreme čitanja: 9min | pet. 08.04.22. | 18:46

Noćas kreće brazilska Serija B: Trofejni Gremio, Vasko i Kruzeiro jure povratak u najjači rang, Fenomen se vratio da pomogne klubu koji ga je vinuo među zvezde i spreman je da uloži velike svote novca

Nije poznata kao imenjakinja iz Italije, nije ni preterano efikasna, ali brazilska Serija B je jedno od najkonkurentnijih takmičenja. Pritom, ove godine spada u red najtrofejnijih drugoligaških nadmetanja na svetu. Protagonisti Serije B osvojili su zbirno šest Kopa Libertadores, potom Kopa Sudamerikanu, Svetsko klupsko prvenstvo, dve Rekopa Sudamerikane, 14 titula šampiona Brazila i još 14 nacionalnih kupova.

Predstojeća sezona u drugom rangu zemlje kafe i sambe počinje nešto ranije nego inače zbog Svetskog prvenstva u Kataru koje se održava krajem godine. Zavesa se podiže noćas, a spušta se 4. novembra. Kao i obično na programu je nekoliko vanrednih kola i ekipe će, posebno u letnjim mesecima, igrati bez prestanka.

Izabrane vesti

Serija B je izrazitno ujednačena, kako u bitkama za promociju tako i za ispadanje. Velikani Kruzeiro i Vasko dobili su značajno društvo, pošto je Gremio ispao iz najjačeg ranga, a u grupi timova koji jurišaju na promociju su još Sport Resife i Baija, koji su takođe igrali Seriju A do decembra. Od novajlija, Ituano deluje sposoban da se spase, za razliku od Novorizontina koji će teško izbeći brzi povratak u treću ligu.

Sistem se nije menjao, pa će 20 ekipa kroz 38 utakmica definisati četiri tima koji će da izbore plasman u najjače društvo, dok poslednja četiri sastava ispadaju u Seriju C.

---------------

Svaki dan igrač s najvećom pogođenom kvotom ide u Katar! Konkurencija je ogromna, ali u Mozzart avionu ima još dovoljno mesta.

---------------

Ispadanje iz Serije A za tako uspešan, istorijski, tim kakav je Gremio, nije lako svarljivo. Reč je o kolektivu koji je između ostalog osvojio dve titule šampionata Brazila, pet kupova i tri trofeja Kopa Libertadores. Niko od Tijaga Nunesa, Skolarija i Vagnera Mansinija nije mogao da Gremio "izvuče iz blata" i tako se on vratio u Seriju B posle 16 godina.

Kao što se očekivalo, došlo je do delimičnog redukovanja spiska igrača, jer je budžet morao da se smanji. Talentovani desni bek Vanderson prodat je Monaku za 11.000.000 evra, defanzivac Ruan je završio u Sasuolu, dok su kao slobodni ekipu napustili kapiten Alison, potom iskusni Rafinja i vezista Daglas Kosta, koji je od 2017. do 2020. igrao za Bajern i Juventus.

Novi trener Rožer Mašado dobio je pojačanja uglavnom preko pozajmica, a ističu se Argentinac Benitez iz Independijentea, potom Orehuela i Bruno Alves iz Sao Paula, kao i napadač Žanderson iz Korintijansa. Ipak, nekoliko ključnih igrača ostalo je u taboru tima iz Porto Alegrea kao što su defanzivci Žeromel i Kaneman, vezisti Tijago Santos i Lukas Silva i napadač Dijego Souza.

Dijego Souza (©Reuters)Dijego Souza (©Reuters)

U prvenstvu Gaušo Gremio je u polufinalu eliminisao omraženi Internasional i potom osvojio šampionat pobedivši Ipirangu. Jedini način da se klub podigne je da se odmah vrati u Seriju A, a prema visokokvalitetnom kadru kojim Mašado upravlja to je realan scenario.

Vasko da Gama je prošle godine skrenula s puta. Bili su Moreplovci veliki favoriti ne samo za uspon i povratak u najjaču kategoriju koja im pripada prema imenu i istoriji, već i za titulu. Međutim, ne samo da nisu ozbiljno figurirali za promociju već su završili u sredini tabele, promenivši ukupno trojicu trenera.

02.30: (2,45) Baija (2,90) Kruzeiro (3,05)

Krajem februara ove godine objavljeno je da je investiciona grupa iz Sjedinjenih Američkih Država kupila 70% akcija Vaska za nešto više od 126 miliona evra, ali nekih bitnih ulaganja u tim nije bilo. Naprotiv, Vasko je ostao bez najboljeg strelca Hermana Kana, kao i drugog najpouzdanijeg napadača Morata i glavnog levok beka Zeke. Novi trener je Ze Rikardo, koji je radio na San Žanuariju 2017. godine. Među akvizicijama se ističu bivši špic Santosa Ranijel, a legendarni as Monaka i PSŽ-a Nene nastavlja da igra i pored toga što u julu puni 41.

Kruzeiro je još jedan istorijski važan tim, koji pripada eliti brazilskog fudbala, ali učestvuje treću uzastopnu sezonu u Seriji B. Reč neuspeh je prekratka da bi se opisala prošla godina. Raposa je vodeću četvorku gledala dvogledom i trebalo joj je nekoliko pobeda u poslednjim mečevima kako ne bi rizikovala ispadanje. Završila je na 14. mestu, dok je prošle sezone bila 11.

Tavorenje u drugom rangu nije se svidelo legendarnom Ronaldu, popularnom Fenomenu, koji je rešio da pomogne klubu koji ga je vinuo među zvezde. Odlučio je kupi 90 odsto akcija za oko 77.500.000 miliona evra, a već poseduje španski Valjadolid.

"Veoma sam srećan što sam završio ovu operaciju. Imam mnogo toga da vratim Kruzeiru, da ga odvedem tamo gde zaslužuje da bude. Čeka nas mnogo posla. Molim navijače da se ponovo priključe klubu, da dođu na stadion, jer nam treba mnogo snage i jedinstva. Imamo dosta posla da ponovo napravimo jak Kruzeiro. Nemamo još šta da slavimo, ali imamo mnogo ambicija", rekao je Ronaldo.

Ipak, jedan od najvećih igrača sveta za kormilara je izabrao neiskusnog Urugvajca Paula Pezolana, sa stažom u samo tri tima i prethodnim poslom u meksičkoj Pačuki. Otišao je kultni golman Fabio, koji je branio za Kruzeiro od 2005, a zamenio ga je Rafael Kabral, koji se posle devet godina vraća u domovinu, posle Napolija i Redinga. Drugi značajni gubici su internacionalni bolivijski napadač Marselo Martins, 20-godišnji napadač Tijago koji je prešao u Ludogorec za 620.000 evra i glavni defanzivac Ramon Menezes.

Dovedeno je dosta novih imena koji imaju mnogo nastupa u Seriji A, mada Raposa ima problema da ih registruje. Niz kazni sa kojima se Kruzeiro suočio poslednjih meseci zbog dugova postale su prvi veliki izazov Ronalda u klubu.

"Sada već imamo niz problema za rešavanje. Neću da žmurim. Ako ih ne rešim, ne mogu da registrujem nijednog igrača", izjavio je O Fenômeno.

Nene (©Shutterstock)Nene (©Shutterstock)

Kruzeiro je ovog meseca dva puta kažnjen posle prijava bivših igrača. Samo na globe Ronaldo je već potrošio pet miliona evra početkom godine i sprema se da izmiri preostali dug u izonisu od 2.500.000. Trenutno Kruzeiro ima petoricu novajlija koja još nisu ozvaničena. To su napadači Rafael Silva, Leonardo Pais i Rodolfo, vezista Neto Moura i golman Gabrijel Meskita.

Ozbiljni finansijski problemi i administrativna nestabilnost stvorili su pukotine u Sport Resifeu, usled čega klub uprkos ambicioznom naporu nije uspeo da izbegne ispadanje iz najjače divizije. Na klupi Lavova sedi Žilmar dal Pozo, trener koji nije uspeo da ostavi trag ni u jednom od prethodnih timova koje je trenirao. Neki prvoklasni igrači su otišli, poput talentovanog napadača Mikaela, koji je pozajmljen sa opcijom kupovine italijanskoj Salernitani.

Povučeni su dobri i ciljani potezi kako bi se Resife odmah vratio u Seriju A. Dovedeni su čileanski napadač Paragez, kolumbijski špic Vanegas i paragvajski vezista Kaseres.

23.55: (2,55) Bruske (2,90) Guarani (2,90)

Baija je imala nesreću da u poslednjem meču prošle sezone igra Derbi Severa sa Fortalezom kao gost. Imala je prednost, ali je potom poražena i tako je ispala kao pretposlednja. Paradoks je da uprkos silasku u Seriju B trener nije platio ceh i tako će Guto Fereira da nastavi sa poslom, sa ciljem da se odmah vrati u najjače društvo.

Naravno, otišlo je nekoliko igrača. Ističu se vezista Rosi i Rodriginjo, argentinski defanzivac Konti i desni bek Paraiba. Važan je ostanak iskusnog napadača Uga Rodaljege i talentovanog veziste Raija. Došlo je 11 novajlija, pa se od Čeličnih očekuje žestoka borba za promociju.

PRITISAK NAVIJAČA NA PONTE PRETU, MOCART ČEKA MEZENGU, GUARANI VREBA GLAVNE FACE

Ponte Preti je mesto u najjačoj kategoriji, ali je četiri godine zaglavljena u drugom rangu. Njena publika je zahtevna i zato uvek postoji pritisak. Ni prošle godine nije uspela i završila je tačno na sredini, a ovogodišnje izdanje u državnom prvenstvu Pauliste bilo je posebno očajno. Makaka je dozvolila sebi da ispadne u drugu kategoriji Pauliste, pa je nezadovoljstvo pristalica izrazito izraženo.

Elio do Anžos, koji je na klupi više od mesec dana, je veoma iskusan, i odradio je dobar posao prošle godine u Nautiku. Odlazak dva vodeća napadača nadomešćen je angažovanjem Luke iz Fluminensea i Ribamara iz Amerike Mineiro. Ta dva potpisa teoretski podižu nivo, pošto su takvi igrači luksuz za Seriju B.

CSA iliti Alagoas je prošle sezone "stigao do izvora, ali nije pio vodu". To mu se dešava drugu godinu zaredom. Završio je na petom mestu Serije B, na dva koraka do promocije. Mocart je ostao na klupi, a u novoj sezoni će imati nešto slabiji sastav jer je izgubio nekoliko glavnih protagonista. Logično, "brdo" fudbalera je stiglo u Alagoas, a u narednim danima bi mogao i Bruno Mezenga, nekadašnji napadač Crvene zvezde koji intenzivno pregovara sa plavo-belima.

Guarani je jedan od retkih koji nisu promenili trenera. Danijel Paulista ima poverenje Domorodaca, a razlog je taj što je prošao bolje od očekivanog, pošto je ostvario uspon i doveo ekipu blizu zone promocije. U pohod na Seriju A Guarani, kao i prošle godine, kreće u nešto izmenjenom sastavu, bez nekih vrednih i ključnih asova. Prošlosezonsko otkrovenje Mateus Bidu pozajmljen je Kruzeiru, a najbolji strelac Bruno Savio otišao je u Bolivar.

Među brojnim novim licima su vezista Vitinjo iz Bragantina, iskusni defanzivac Leandro Kastan, koji je šest godina igrao u italijanskoj Seriji A, i vezista Đovani Augusto.

MUČENI ŠAPEKOENSE KREĆE OD POČETKA, NAUTIKO, CRB I VILA NOVA NI GORE NI DOLE

Sve do pada aviona koji je promenio čitavu istoriju Šapekoensea, ovaj tim bio je stalnom progresu. Tog kobnog dana, 29. novembra 2016. godine Šape je putovao u Medeljin, ali nikada nije uspeo da odigra finale Kopa Sudamerikane protiv Atletiko Nasionala, a opet je počašćen trofejem. Prošle godine je degradiran u najvišoj kategoriji, čak je zabeležio negativan rekord Serije A. Ostvario je samo jednu pobeda i ukupno osvojio 15 bodova u 38 utakmica.

Pre nekoliko dana Šape je uspeo da popuni prazninu na mestu trenera. Posla se latio Žilson Klejna, koja je prošlogodišnje prvenstvo završio u Ponte Preti. Većina igrača je otišla, pa je reč o timu koji je postavljen na nove temelje.

23.55: (1,90) Vasko (3,20) Vila Nova (4,10)

Nautiko je lani bio stabilan i završio je na 8. mestu. Tradicionalno, stadion Aflitos je jedno od najtoplijih u Brazilu i glavno je uporište ekipe. Trener dos Anžos je otišao, a zamenio ga je Felipe Konseisao, koji broji tri otkaza za godinu dana. Sa izuzetkom najboljeg napadača i strelca Vinisijusa Nautiko nije izgubio nekog ključnog igrača.

CRB je intenzivno koketirao sa usponom, ali je ostao na 7. mestu, pa je na novom kormilaru Marselu Kabu delikatan zadatak. Važi za sposobnog stratega i specijalistu za podizanje timova. Prošle sezone je, međutim, promenio tri klupe, ali će mu biti teško da sa postojećim kadrom ostvari podvig.

Kao novajlija, Vila Nova je uspela komotno da obezbedi opstanak, završivši na 9. poziciji, pa nije bilo promene na kormilu. Igo Magaljaes je preuzeo tim na polovini prošle godine kao privremeno rešenje, ali je zbog pozitivnog kursa dobio stalan posao. Na državnom prvenstvu Gojano je Vila Nova bila veoma konkurentna i jedva je eliminisana u polufinalu od Atletiko Gojanensea. Tim je ostao bez najboljih egzekutora, što može da predstavlja problem.

NOVORIZONTINO VEĆ VIĐEN U SERIJI C

Novorizontino je prvi favorit za ispadanje iz lige. Radi se o timu koji je reinkarnacija Gremio Esportivo Novorizontina koji je osnovan 1973, ali je raspušten 1998. Ima istu bazu na 400 km izvan Sao Paula, igra na istom stadionu, zadržao je sličan logo, iste boje, ali u sadašnjem obliku postoji od marta 2012. godine.

Ovo je prvo učešće Tigrova u Seriji B, pošto su lani završili na trećoj poziciji u trećem rangu. Prelazni rok je okarakterisan kao slab, otuda če im biti teško da se nose u maratonu.

Preostala tri mesta za Seriju C niko ne želi, a ima dosta kandidata. Novajlije Ituano, Tombense i Krisijuma nadaju se da mogu da pomrse račune Londrini, Bruskeu, Operariju i Sampajo Koreji...

BRAZIL 2 - 1. KOLO

Petak

23.55: (2,55) Bruske (2,90) Guarani (2,90)

23.55: (1,90) Vasko (3,20) Vila Nova (4,10)

Subota

02.30: (2,45) Baija (2,90) Kruzeiro (3,05)

21.00: (2,25) Šapekoense (2,95) Ituano (3,35)

21.30: (3,70) Ponte Preta (3,20) Gremio (2,00)

23.30: (1,60) Sport Resife (3,35) Sampajo Koreja (6,25)

Nedelja

02.00: (2,85) Tombense (2,85) Operario PR (2,65)

16.00: (2,35) Londrina (3,10) Nautiko (3,00)

Sreda (4.5.)

23.55: Novorizontino - CRB

Četvrtak (5.5.)

02.00: CSA - Krisijuma

*** kvote su podložne promenama

TABELA IZ PROŠLE SEZONE



tagovi

Brazil 2RonaldoBaijaBruskeCRBŠapekoenseKrisijumaKruzeiroCSAGremioGuaraniLondrinaNautikoNovorizontinoOperario PRPonte PretaSampajo KoreaSport ResifeVasko da GamaVila Nova

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara