Martin Dubravka (Reuters)
Martin Dubravka (Reuters)

Dubravkina đavolja sudbina: U finalu će navijati da ne osvoji zlatnu medalju

Vreme čitanja: 3min | uto. 21.02.23. | 14:33

I uzdati se u Lorisa Karijusa

Obiluje engleski fudbal zanimljivim situacijama i raznim čudima ali aktuelni slučaj Njukaslovog golmana Martina Dubravke je definitivno jedan od najluđih u modernoj istoriji.

Dubravka će u nedelju u finalu Liga kupa Engleske navijati da ne osvoji zlatnu medalju!

Izabrane vesti

Da pojasnimo…

U finalu Liga kupa igraju Mančester Junajted i Njukasl čiji je Dubravka član. Međutim, slovački golman je letos prešao iz Njukasla u Mančester Junajted na pozajmicu koja je okončana 1. januara. U međuvremenu je za Crvene đavole branio na dve utakmice. Obe u Liga kupu što znači da nema pravo da u istom takmičenju igra za drugi klub i neće moći da stoji na golu Svraka u nedelju.

Da stvari budu gore, Njukasl u finalu neće moći da računa na usluge prvog golmana i jednog od najboljih fudbalera Nika Poupa. On je minulog vikenda u premijerligaškom okršaju protiv Liverpula dobio crveni karton, a pravila su takva da se kazna iz prvenstva prenosi i na Liga kup pa će zbog suspenzije propustiti okršaj za trofej na Vembliju.

Bez Poupa i Dubravke, Njukasl će morati da se u finalu osloni na usluge trećeg golmana što je u ovom trenutku Loris Karijus. Kontroverzni Nemac je jesenas potpisao kraktkoročni ugovor sa Njukaslom do januara da bude treći golman, a saradnja je potom produžena do kraja sezone.

Karijus je u Njukasl došao samo da pojača konkurenciju na treninzima i nisu računali da će imati bilo kakvu šansu da brani. Poslednji takmičarski meč na kojem je branio, bio je u Bundelsigi 28. februara 2021. godine dok je igrao na pozajmici iz Liverpula u Union Berlinu. Dakle, Nemac skoro dve godine nije branio na zvaničnoj utakmici.

Ali Njukasl nema mnogo izbora. Karijus ili iskusni Mark Gilespi (30) koji je klubu od 2020. ali je poslednji put među stative stao u septembru 2020. u kup meču protiv Njuporta.

Šta je, tu je… Trener Edi Hau će morati da se osloni na nekog od pomenute dvojice. Koga god da izabere, pritisak i skepsa će biti veliki.

“Kao u filmu… Stvarno čudna situacija. Ne mogu da branim, Nik takođe, pa je na nama dvojici da trećeg golmana mentalno pripremimo jer je to najvažnija stvar”, kaže Martin Dubravka.

Osim mentalne pripreme, on i te kako može pomoći u pripremi meča i taktičkim detaljima jer je polusezonu proveo u taboru rivala.

“Da, mogao bih da iskoristim neke informacije. Ali i oni znaju da sam ja ovde i da znam neke taktičke informacije o njima. Videćemo da li će se držati plana...“, kaže Dubravka.

Zanimljivo je da slovačkom golmanu sigurno sleduje zlatna medalja u slučaju da Mančester Junajted trijumfuje jer je među igračima koji su igrali u takmičenju. Ako trijumfuje njegov Njukasl, onda mu medalja nije sigurna ali postoji opcija da mu je klub ipak uruči jer pobednik dobija 30 medalja koji će raspodeliti.

Ipak, s obzirom da je za Nujukasl u Liga kupu ove sezone nastupalo 25 različitih igrača, da su ih još trojica bili na klupi i da su tu i članovi stručnog štaba, možda ipak ne bi bilo pošteno dati medalju čoveku koji nije bio u protokolu ni na jednoj utakmici u takmičenju. 

Njukaslu je ovo prilika da osvoji prvi trofej još od 1969. godine i pehara u Kupu sajamskih gradova. I da obezbedi siguran plasman u Evropu. 


tagovi

Nik PoupMartin DubravkaLoris KarijusLiga kup Engleske

Obaveštavaj me

Man. Junajted

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara