Duško Tošić (©Starsport)
Duško Tošić (©Starsport)

Duško Tošić za Mozzart Sport: Piksi odbio ponude iz Kine i Dubaija, želeo je samo da postane selektor

Vreme čitanja: 4min | čet. 04.03.21. | 09:10

“Često smo pričali na tu temu, uvek je govorio da će doći pravi trenutak”, otkriva Tošić

Bio je Dragan Stojković jedan od najboljih fudbalera koje je Srbija ikada dala. Bio je kasnije funkcioner, predsednik Fudbalskog saveza, pa Crvene zvezde. Sve te stranice iz njegovog života dobro su nam poznate.

Ali trenerska – najmanje. Celu je, do sada, proveo u Aziji, vodio je japansku Nagoju, pa kineski Guangdžou R&F, a prilike su takve da srpska fudbalska javnost nije imala mnogo šansi da gleda utakmice Piksijevih timova. Otud ga, kao stručnjaka, ne poznajemo mnogo.

Izabrane vesti

Zato je tu da pripomogne Duško Tošić, nekadašnji reprezentativac Srbije, kojem je Stojković bio trener u Kini. Sadašnji defanzivac turske Kasimpaše tokom razgovora za Mozzart Sport nije krio oduševljenje što je Piksi postao novi selektor. Pravi čovek na pravom mestu. Kojem je to bio, kako kaže Tošić, istinski dugogodišnji san.

Biću malo suzdržan, ne bih baš da idem u detalje i da pričam o njegovim taktičkim zamislima i tim finesama, jer znam da on to ne bi voleo”, rekao je Tošić na startu.

I dodao da o Piksiju može da govori samo u superlativu. Kao što je, kako otkriva, prethodnih dana, nedelja, meseci, pričao i fudbalerima koji nose dres Srbije.

Promenio sam dosta trenera od Srbije, preko Francuske, Engleske, Nemačke, Španije do Turske i mogu da kažem da sam mnogo naučio od njega i što se tiče životnih i što se tiče fudbalskih stvari. Čuo sam se u prethodnom periodu sa mnogo naših iskusnijih igrača iz reprezentacije, pitali su me za Stojkovića, da li će doći, jedva su čekali da postane selektor. Cela javnost, fudbaleri, novinari, svi su čekali Piksija, on je pravo rešenje, veliko ime, autoritet i takav neko nam je potreban u ovom trenutku“.

Kolika je bila želja igrača da im Stojković bude naredni „učitelj“, još veća je bila njegova da sedne na klupu Srbije.

Takoreći oduvek je imao veliku želju da bude selektor. Često smo pričali o tome dok smo bili u Kini, jer kad god se tražio novi strateg reprezentacije, njegovo ime je bilo u opticaju. A Piksi bi uvek govorio da će doći pravi trenutak. Sedeli smo u decembru, januaru, pričali i znam da je imao četiri-pet ponuda iz Kine i iz Dubaija, ali da nije želeo o njima ni da razmišlja, samo ga je zanimalo da preuzme reprezentaciju“.

Tošić se i sada redovno čuje sa novim selektorom Srbije i oseća koliko je i Stojković uzbuđen što je preuzeo Orlove.

Znam da je pun samopouzdanja, da ga nosi elan i da jedva čeka da počne da radi. Početak će mu biti jako težak, jer će na prvu utakmicu ići gotovo bez treninga, bez vremena za upoznavanje sa igračima, ali ono što znam je da se spremio najbolje što je mogao, pošto nikada nije propustio da odgleda nijednu utakmicu reprezentacije. Svakog igrača poznaje do 'malog nokta' i siguran sam da ne bi prihvatio posao da nije potpuno spreman i uveren u uspeh“.

Dragan Stojković (©FSS)Dragan Stojković (©FSS)

Ono što igrače čeka sa novim selektorom...

Nije babaroga, ali traži od svakog maksimum i izvući će od svakog maksimum. Fudbaleri se kod Stojkovića osećaju komotno, znaju u svakom trenutku šta treba da rade na terenu. Piksi mnogo poznaje fudbala, njemu nisu potrebne neke velike analize protivnika, okrenut je više svojoj ekipi i uvek sve ima u glavi, svaki detalj“.

Guangdžou u doba dok ga je Piksi trenirao bio je prepoznatljiv u svetu fudbala po utakmicama sa velikim brojem golova. Mnogo je bilo mečeva sa pet, šest pogodaka, sa preokretima. Ali, Tošić kaže da je to, u velikoj meri, bio splet okolnosti u Kini.

Stvari su se tako namestile, jer je fudbal u Kini takav da su u svim timovima kvalitetni stranci u napadu, dok su u odbrani uglavnom domaći igrači. S druge strane, normalno je da Dragan Stojković, koji je bio desetka, koji je najveći naš fudbaler svih vremena, traži napadački fudbal. Naravno, neće biti isto kada se bude igralo protiv Portugalije i Azerbejdžana, ali njegova filozofija je da voli da se njegova ekipa pita na terenu“.

Pleni Dragan Stojković sigurnošću, ubeđenjem da će odvesti Srbiju na Mundijal, iako od starta ima pakleno težak zadatak. A kako kaže Duško Tošić, ako je Piksi toliko uveren, zašto bi bilo ko od nas sumnjao u to?

Posle svega što se izdešavalo, a kod nas u Srbiji odmah kreću svi da kritikuju, svi su selektori. Dragan Stojković je najbolje rešenje za reprezentaciju. Dobili smo za selektora fenomenalnog i čoveka i trenera. Došao je u svoju zemlju, da vodi naš državni tim i nijedan Srbin neće želeti više od njega da napravi dobar rezultat i da odvede Orlove na Mundijal u Katar. Siguran sam da on to može, bez obzira što je, po meni, Portugalija najbolja reprezentacija u Evropi trenutno. Mislim da će se naš put u kvalifikacijama u velikoj meri rešiti već u prve tri utakmice, pa ako Piksi veruje da možemo na Mundijal, kako onda ja da ne verujem”, podvukao je Duško Tošić.

Sutra će novi selektor objaviti prvi spisak igrača na koje računa za tri martovske utakmice kvalifikacija za Mundijal. Debitantski meč – 24. mart, kada na Marakanu stiže Republika Irska.



tagovi

Duško TošićDragan Stojković Piksifudbalska reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara