(©MN Press)
(©MN Press)

Dva cilja za Srbiju u Razgradu: Pobeda vodi na prag Nemačke, ali i gura u prvi šešir za EP

Vreme čitanja: 3min | ned. 18.06.23. | 09:01

Trijumf nad Bugarskom imperativ za Orlove

Remi Crne Gore i Mađarske u subotu veče u Podgorici (0:0) ostavio je Srbiju na prvom mestu kvalifikacione grupe G, tako da će Orlovi imati priliku da pobedom u Razgradu nad Bugarskom (20. jun) završe i junski ciklus kao lideri na tabeli.

Štaviše, tri boda u gradu „večitog“ šampiona države Ludogoreca dovela bi Orlove na korak od plasmana na Evropsko prvenstvo posle pune 24 godine! Imala bi Srbija u tom slučaju devet bodova, a tek bi je čekale utakmice sa Mađarskom (kod kuće i na strani) i sa Crnom Gorom (kod kuće), sa jedina dva konkurenta u borbi za prva dva mesta.

Izabrane vesti

Dok matematika ne kaže drugačije, mora se računati i na Crnu Goru kao takmaca, međutim, realnost kaže da Hrabri sokolovi nemaju tako velike šanse da se domognu makar drugog mesta. Izgubili su Crnogorci kod kuće od Srbije (2:0), odigrali nerešeno sa Mađarskom (0:0) i da bi sve te prosute bodove nadoknadili, morali bi da pobede obe selekcije u gostima. Moguće jeste, lopta je okrugla, ali koliko je realno, to je već drugo pitanje.

Bugarska i Litvanija imaju samo po jedan bod nakon dosadašnjeg dela takmičenja i jasno je da su njihove šanse da se umešaju u trku za drugo mesto – skromne.

Srbija, dakle, ima imperativ pobede preksutra u Bugarskoj, jer bi sa ta tri boda došla na maksimalnih devet, pobegla bi Crnoj Gori na pet razlike, a na pet kola do kraja. I mirno bi, na vrhu, čekala septembar, kada na red dolaze mečevi sa Mađarskom u Beogradu (7.9.) i Litvanijom na strani (10.9.).

Imaće Orlovi još jedan motiv više da se u Razgradu, ali i do kraja kvalifikacija, bore za pobedu, za maksimalan učinak. Jer, moglo bi to da im donese prvi šešir na žrebu za grupe na Evropskom prvenstvu, što nikako nije mala stvar.

Na žrebu za EP nema „starih zasluga“, ne gleda se UEFA rang lista, niti bilans iz poslednjih nekoliko godina. Ništa, samo učinak u kvalifikacijama. A, Srbija tu posle dva kola ima maksimalan učinak. Sa pobedom nad Bugarskom šanse bi joj dodatno porasle.

S obzirom na to da na EP ima šest grupa, biće pet selekcija u prvom šeširu, jer je jedno mesto, u grupi A, rezervisano za domaćina Nemačku. To znači da nema mnogo prostora za kikseve tokom kvalifikacija, ako se želi u elitni „ćup“. Odavno je ocenjeno da je ovo grupa koja mora da se prođe, da je ovo istorijska prilika za Srbiju da prvi put pod tim imenom zaigra na kontinentalnoj smotri, pa kad joj se već ukazuje šansa, što da se ne izbori i za prvi šešir. Već sada, s rezultatima u Podgorici, Orlovi su ispred Mađarske. Pobeda u Razgradu, a onda i trijumf u Beogradu nad severnim komšijama u septembru otvorili bi put Piksijevim pulenima da se nađu među pet najuspešnijih u kvalifikacijama.

Posle samo tri (nepotpuna) kruga, uz Srbiju sa maksimalnim učinkom su još samo Francuska, Engleska, Škotska, Portugalija i Švajcarska. Jeste rano za kalkulacije, ali valja imati na umu da tri boda u Bugarskoj imaju i taj „bonus“. 



tagovi

fudbalska reprezentacija Srbijekvalifikacije za EPEURO 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara