Žoržinjo Vajnaldum (©Reuters)
Žoržinjo Vajnaldum (©Reuters)

Dva pitanja za Liverpul posle velikog trijumfa: Ostaje li Vajnaldum i da li je potreban štoper već u januaru?

Vreme čitanja: 5min | pon. 07.12.20. | 09:50

Francuski defanzivci iz Lajpciga Ibrahima Konate i Dajot Upamekano nalaze se na radaru kluba

Fudbaleri Liverpula slavili su daleko ubedljivije nego što se očekivalo u 12. kolu Premijer lige. Pred oko 2.000 navijača uspeli su da u potpunosti nadigraju Vulverhempton (4:0) za koji se pokazalo da ipak nije tako opasan bez svog najboljeg strelca Raula Himeneza, kojeg posle sudara sa Davidom Luizom u prethodnom kolu protiv Arsenala čeka duža pauza. Puleni Jirgena Klopa su bili bez milosti, iako Nemac nije mogao da računa na nekoliko jako bitnih igrača, Vukovi su se pokazali kao lak plen za aktuelne šampione, iako su tokom prethodnih sezona redovno bili nagazna mina za najjače timove elitnog engleskog ranga.

Jedan od junaka ubedljive pobede svakako je bio i strelac drugog pogotka Žoržinjo Vajnaldum, koji je još jednom odigrao sjajan meč kada je to bilo potrebno klubu. Redsi imaju velikih problema sa povredama, duel sa Vulvsima je bio veoma bitan za Klopa i njegove pulene posle kiksa u Brajtonu u prethodnom kolu (1:1), a Holanđanin je odigrao strašan meč i prema mnogima bio jedan od najboljih na terenu. Jutro posle utakmice na Enfildu je ipak u centru pažnje zbog svog ugovora, koji ističe na kraju tekuće sezone. Bivši fudbaler PSV Ajndhovena i Njukasla ipak nije mnogo otkrio u izjavi po završetku susreta.

Izabrane vesti

"Već sam rekao u prethodnom intervjuu, ne pričam o situaciji sa ugovorom već o utakmici. Klub vodi razgovore o mom ugovoru. Postoji posebna veza, postojala je od prvog trenutka kada sam stigao, navijači me puno podržavaju, ali nije vreme da pričamo o tome", izjavio je Vajnaldum.

Ovaj 30-godišnji vezista je u Liverpul stigao 2016. godine iz Njukasla za 27.500.000 evra, Klop mu je pronašao bitnu ulogu u veznom redu, a holandski reprezentativac je postao jedan od najstandardnijih i najkonstantnijih igrača u eri nemačkog stratega na Enfildu. Ipak, ugovor sa klubom mu ističe narednog leta, a još od prošlog postoji ozbiljno interesovanje Barselone za njegove usluge. Ronald Kuman je sa Vajnaldumom ostvario sjajnu saradnju u holandskom državnom timu, pa je izrazio želju da nastavi sa njim da sarađuje i na Kamp Nou, sudeći po izjavama iskusnog veziste stiče se utisak da se i njemu dopada ideja da ponese dres slavnog katalonskog kluba. Jasno je da će uprava Liverpula učiniti sve da zadrži Holanđanina u svojim redovima, čemu se nada i Jirgen Klop.

"Nadam se, da budem iskren. Vidite, on stalno igra. Imamo jako dobar odnos, nadam se", izjavio je Nemac po završetku sinoćnjeg duela.

Drugo pitanje koje je osvanulo u engleskoj štampi jutro posle sinoćnjeg ubedljivog trijumfa vezano je za ojačavanje zadnje linije Redsa. Virdžil van Dajk i Džo Gomez su teže povređeni i čeka ih duža pauza, pa je Klop prinudno morao da stavi Fabinja na poziciju centralnog defanzivca, što zasad daje rezultate. Jasno je ipak da Brazilac nedostaje veznom redu engleskog šampiona, gde je takođe skraćena rotacija zbog povreda, kao i da igrači poput Neta Filipsa i mladog Risa Vilijamsa neće moći da iznesu sezonu uz Matipa, pa se čini da će uprava morati još jednom da zavuče ruku u džep kako bi nemačkom stručnjaku angažovala adekvatno rešenje za probleme sa povredama u defanzivnoj liniji. Tako je novinar nemačkog Bilda Kristijan Falk potvrdio da se na radaru engleskog šampiona nalaze dvojica štopera Red Bul Lajpciga Ibrahima Konate i Dajo Upamekano.

Dajo Upamekano (©Reuters)Dajo Upamekano (©Reuters)

Upamekano je u Lajpcig stigao iz bratskog Salcburga početkom 2017. godine, izrastao je u jednog od najboljih defanzivaca u Bundesligi, njegove partije nisu promakle ni skautima najjačih svetskih klubova poput minhenskog Bajerna i madridskog Reala, a ove godine je dobio priliku i da debituje u reprezentaciji Francuske, što je još jedna potvrda njegovog kvaliteta (upisao je već tri nastupa i postigao pogodak u dresu sa državnim grbom). Minulog leta je iznenadio kada je potpisao novi trogodišnji ugovor sa Bikovima, ali su brojni evropski mediji preneli da u novoj saradnji sa nemačkim klubom ima i otpusnu klauzulu, te i da će narednog leta moći da promeni sredinu za 42.000.000 evra. Sa tim na umu, lako je zaključiti da će Upamekano biti teška misija i za Liverpul u januaru i da će angažovanje francuskog fudbalera biti daleko jednostavnije narednog leta, pa je na upravi da proceni da li im je već početkom 2021. godine potrebno pojačanje ili sa mladim igračima poput pomenutih Filipsa i Vilijamsa mogu da izguraju sezonu.

Ibrahima Konate (©Reuters)Ibrahima Konate (©Reuters)


Ukoliko ipak zaključe da im je pojačanje u poslednjoj liniji potrebno što pre, Konate deluje kao jednostavnije rešenje, on nema otpusnu klauzulu u ugovoru i Redsi bi mogli da iskoriste dobre odnose sa Lajpcigom, koje su stekli kada su se svojevremeno dogovorili oko Nabija Keite, kako bi 21-godišnjeg štopera preselili u svoje redove već početkom naredne kalendarske godine. Nekadašnji fudbaler Sošoa takođe ima ugovor sa nemačkim klubom do leta 2023. godine, ali nije tako standardan u tekućoj sezoni i jasno je da bi Julijan Nagelsman lakše podneo njegov odlazak usred sezone od odlaska njegovog godinu dana starijeg zemljaka Upamekana, koji je izrastao u jednog od ključnih igrača u ekipi mladog stručnjaka. Konate deluje kao odlično rešenje, mlad štoper, koji ipak ima zavidno iskustvo na visokom nivou, Klop bi sa svojim saradnicima mogao da ga oblikuje kako želi, a čini se da ni talentovanom francuskom štoperu zbog modernog stila i visokog presinga koji se gaju u Lajpcigu ne bi bilo potrebno puno vremena da se adaptira u Liverpulu. Najveća Konateova mana su povrede, imao ih je poprilično u prethodne tri sezone, uglavnom su bile jednostavnije i manje ozbiljne, ali je u dva navrata morao i na duže pauze zbog problema sa mišićima i kukom.

Dakle, Upamekano zvuči kao bolje rešenje, ima više iskustva, dokazao je svoj kvalitet na vrunskom nivou i nije tako sklon povredama kao njegov nešto mlađi kolega iz Lajpciga, ali za razliku od Konatea čini se da će 22-godišnji defanzivac biti nemoguća misija za upravu Liverpula u zimskom prelaznom roku, pa će Redsi morati da odrede svoje prioritete i u što kraćem roku donesu odluku. Dodajmo na to da ih čekaju i ozbiljni pregovori sa Vajnaldumom, koji bi prema Bosmanovom pravilu već u januaru mogao da otpočne pregovore sa drugim klubovima.


tagovi

Žoržinjo VajnaldumJirgen KlopRonald KumanDajo UpamekanoRed Bul LajpcigLiverpul

Obaveštavaj me

Liverpul
Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara