Dvajt Jork (©Reuters)
Dvajt Jork (©Reuters)

Dvajt Jork na korak do prvog trenerskog trofeja

Vreme čitanja: 2min | čet. 15.09.22. | 16:13

Nekadašnji as Mančester Junajteda uveo Mekartur u finale Kupa Australije, gde će igrati protiv hrvatskog Sidnej Junajteda

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Sidneja)

Prvi trenerski uspeh smeši se Dvajtu Jorku. Nekadašnji golgeter Mančester Junajteda i Aston Vile je već na početku prve samostalne avanture na klupi nekog kluba uspeo da dođe na korak do pehara. Jork je odveo sidnejski Mekartur u finale Kupa Australije, pošto su njegovi izabranici kao gosti savladali Oukli Kenonse sa 5:2 (2:1).

Izabrane vesti

Jork je preuzeo najmlađi australijski profesionalni klub početkom jula ove godine, nakon što prošle sezone nije dobio priliku da se oproba na klupi Aston Vile. Iako je važio za favorita, poverenje uprave dobio je sadašnji menadžer Stiven Džerard.

Jorkov Mekartur je slomio otpor Ouklija, žilavog rivala iz poluprofesionalne NPL lige, na kraju prvog i na početku drugog poluvremenu. Tada je u razmaku od samo 20 minuta (od 44. do 64. minuta) čak pet puta zatresao mrežu suparnika. Njegov tim je i u ovom meču bio predvođen meksičkim internacionalcem i bivšim igračem Čelsija i Kordobe Ulisesom Davilom i povremenim reprezentativcem Australije Danijelom Arzanijem, koji su postigli po dva gola.

Mekartur je sigurnom pobedom opravdao ulogu favorita i nagovestio da će biti u najužem krugu favorita za vrh tabele u narednoj sezoni A-lige.

Oukli, klub grčke zajednice Melburna koji igra u Premijer ligi Viktorije, drugom nivou fudbalske piramide u Australiji, bio je u proteklim mesecima jedno od najprijatnijih iznenađenja nacionalnog kupa. Međutim, u polufinalu nije uspeo da ponovi spektakularne partije iz proteklih rundi.

Oukli je u četvrtfinalu eliminisao najtrofejniji australijski klub Sidnej FC (2:1), a dve runde ranije uzeli su meru i najpoznatijem klubu srpske zajednice na Petom kontinentu, Belim orlovima iz sidnejskog Boniriga (4:0). Međutim, izgleda da je veliko finale NPL Viktorije, odigrano pre samo tri dana, a u kojem su pobedili takođe grčki Helas iz Južnog Melburna sa 5:0, ostavio trag na ekipi Kenonsa. Samo u prvih 45 minuta ličili su na nadmoćnu ekipu iz prethodnih mečeva, da bi zatim položili od oružje pred za klasu boljim Mekarturom.

Ekipu Dvajta Jorka od pehara deli još samo meč protiv Sidnej Junajteda, jednog od vodećih klubova države Novi Južni Vels. Junajted je najjači klub hrvatske zajednice u Sidneju i plasmanom u finale Kupa Australije ostvario je najveći uspeh u istoriji. Na putu do finala su eliminisali i prvaka A-lige Vestern Junajted boljim izvođenjem penala – 1:1, 4:3 – kao i još jednog člana elitne divizije australijskog fudbala Brizbejn Rour (3:2).

Finale Kupa Australije zakazano je za 1. oktobar, sedam dana uoči početka nove sezone u A-ligi.

Piše: Branko CVETOJEVIĆ


tagovi

Dvajt JorkAustralija 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara