Patrik Vijera i Vejn Runi (Reuters)
Patrik Vijera i Vejn Runi (Reuters)

Dvorana slavnih Premijer lige dobila dva pojačanja: Runi i Vijera među deset odabranih

Vreme čitanja: 3min | sre. 23.03.22. | 11:09

Nekadašnji as Mančester Junajteda jedini je igrač sa 200+ golova i 100+ asistencija u engleskoj eliti i osvajao je pet titula prvaka PL, dve manje ima legendarni Francuz koji je kao kapiten predvodio čuvenu generaciju Arsenalovih nepobedivih

Alan Širer, Tijeri Anri, Erik Kantona, Roj Kin, Frenk Lampard, Denis Bergkamp, Stiven Džerard i Dejvid Bekam dobili su društvo u Dvorani slavnih Premijer lige. Ako je neko trebalo da se pridruži pomenutim legendama onda su to svakako Vejn Runi i Patrik Vijera, dvojac koji u zbiru ima osam titula prvaka Engleske.

Runi ih je osvojio pet sa Manečster Junajtedom, drugi je strelac u istoriji Premijer lige sa 204 gola i jedini fudbaler u ovom takmičenju koji može da se pohvali da je karijeru završio sa 200 ili više pogodaka i 100 ili više asistencija. Tri od pet titula sa Crvenim Đavolima vezao je od 2007. do 2009. godine, u sezoni 2009/10 zaslužio je zvanje najboljeg fudbalera Premijer lige, dok su u dva navrata njegovi golovi proglašavani najlepšima u sezoni.

Izabrane vesti

Prvi put je njegovo remek-delo proglašeno za najbolje takmičarske 2004/05 kada je sevnula volejčina protiv Njukasla, da bi se istim, laskavim priznanjem okitio u sezoni 2010/11 zahvaljujući onim nezaboravnim makazicama u derbiju Mančestera.

Debi u Premijer ligi doživeo je kao igrač Evertona iz kojeg je avgusta 2004. prešao na Old Traford za 37.000.000 evra. Tada je krenulo njegovo putešestvije ka statusu klupske ikone i jednom od najboljih engleskih fudbalera u ovom veku, ako ne i najboljem.

"Ogromna je čast biti uvršten u Dvoranu slavnih, rame uz rame sa neverovatnom grupom fudalera. Odrastajući, gledao sam Premijer ligu, otkad znam za sebe i san bi je bio da postanem profesionalni fudbaler, da postižem golove, osvajam trofeje... Imao sam dovoljno sreće da budem šampion Engleske pet puta. Zahvalan sam što sam prepoznat kao neko ko zaslužuje ovu čast", rekao je Runi.

Možda se nije nadavao golova kao Runi, ali da Patrik Vijera 1996. godine nije otišao iz Milana i postao deo Vengerovog Arsenala, pitanje je da li bi Tobdžije u narednim godinama osvojile tri tiutle u Premijer ligi, uključujući i onu čuvenu iz 2004. godine. Čuvenu, jer su se Anri, Bergkamp, Vijera i drugovi prošelali Premijer ligom, okončali prvenstvenu sezonu bez poraza i zaslužili epitet "Nepobedivi".

Sezonu 2000/01 okončao je sa zvaničnom potvrdom da je najbolji fudbaler engleske elite, a igrajući za Arsenal i Mančester Siti sakupio je 307 nastupa u Premijer ligi uz 31 gol i 34 asistencije, pre nego što je završio karijeru 2011. godine.

"Kada sam primio vesti od imenovanju u Dvoranu slavnih, misli su mi se vratile u rano detinjstvo, kada sam kao dečačić igrao fudbal u Senegalu, a onda i u predgrađu Pariza. Biti ovde, uz najbolje igrače koje je Premijer liga ikada imala, je nešto što nikada nisam mogao ni da zamislim. Moje ime uz imena svih ovih legendi me čini ponosnim i govori mi koliko sam ustvari bio dobar", ispričao je Vijera.

Trenutno Dvorana slavnih Premijer lige broji deset članova, a najviše je Engleza koji čine čak polovinu od ukupnog broja sa Širerom, Bekamom, Lampardom, Džerardom i Runijem. Slede Francuzi Kantona, Anri i Vijera, jedan Irac u vidu Roja Kina i jedan Holanđanin oličen u Denisu Berkampu, jednom od većih majstora fudbala koji je kročio na englesko tlo.


tagovi

Vejn RuniPatrik VijeraArsenalMančester Junajted

Obaveštavaj me

Man. Junajted
Arsenal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara