Edi Enketija (©Reuters)
Edi Enketija (©Reuters)

Edijeva partija karijere: Enketija het-trikom potpisao najubedljiviju pobedu Arsenala od početka sezone (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sub. 28.10.23. | 18:03

Tobdžije rutinski protiv Šefild Junajteda, Bornmut produbio krizu Barnlija

Baš su sredinom oktobra Ijan Rajt, Džejmi Karager i Geri Nevil u jednom podkastu govorili o tome kako je Arsenalu potreban novi centarfor, igrač poput Ajvana Tonija, ukoliko želi da osvoji titulu, dovodeći u pitanje golgeterske sposobnosti Gabrijela Žezusa i Edija Enketije. Na odgovor pomenutog dvojca nije se dugo čekao, samo što ga ni jedan ni drugi nisu dali u medijima, već na terenu.

Žezus je sredinom nedelje golom i asistencijom doneo Arsenalu pobedu nad Seviljom u Ligi Evrope, da bi samo četiri dana kasnije Enketija poslao još moćniju poruku het-trikom u 10. kolu Premijer lige protiv Šefild Junajteda, potpisavši najubedljiviju pobedu londonskog kluba od starta sezone – 5:0 (1:0).

Izabrane vesti

Bio je to prvi premijerligaški het-trik u karijeri engleskog napadača. Zapravo, Enketija je do danas samo tri puta postizao po dva gola na meču elitnog ranga, početkom 2023. protiv Mančester Junajteda, odnosno krajem prošle sezone protiv Čelsija i Lidsa. I zato će, iako protivnik možda nije toliko atraktivan, Enketija današnji datum pamtiti zauvek, budući da će se po prvi put vratiti kući sa loptom Premijer lige.

Enketija je u oktobru izgubio mesto prvog špica. Od prethodne četiri utakmice u ovom mesecu počeo je samo jednu, ali se u odsustvu povređenog Žezusa ovog popodneva našao u prvih 11 i pokazao da mnogo bolje funkcioniše pod pritiskom, onda kada mora da se bori kako bi se vratio u startnu postavu. Kada je početkom sezone Žezus mučio muku sa kolenom, engleski napadač je bio jedina opcija Mikela Artete u špicu, a to kao da je dovelo do opuštanja kod Enketije. Govore o tome i brojke. Edi je u uvodnih devet utakmica Premijer lige, odnosno blizu 600 minuta fudbala koliko je igrao, postigao samo dva gola. Danas u razmaku od svega pola sata tri komada!

Prvi pred istek pola sata igre, iz praktično prve prilike. Teško da bi do nje i došao Enketija da su defanzivci Šefilda bolje reagovali umesto što su centaršut Deklana Rajsa ispratili samo pogledom, dozvolivši da lopta prođe kroz čitav šesnaesterac do napadača Arsenala na drugoj stativi... Ovaj je to umeo da iskoristi, sjajno primio loptu i smestio je pored nemoćnog Foderingema.

Golman gostiju nije mogao ništa ni početkom drugog gola kada je kod ubačene lopte iz ugla baš posle njegove odbijene lopte Enketija natrčao na odbitak i smestio ga u mrežu, a isto se može reći i za situaciju koja se dogodila sedam minuta kasnije kada je 24-godišnji Englez sa dvadesetak metara zakucao loptu u mrežu gostiju čime je zaokružio verovatno najbolju partiju u karijeri za koju ga je po izlasku sa terena nagradio i Bukajo Saka, uručivši mu kapitensku traku.

Arsenal od tog trenutka povukao ručnu i usporio tempo utakmice, ali su silno motivisani rezervisti, prvo Fabio Vijeira sa penala koji je sam i iznudio, potom i Takehiro Tomijasu, u završnim minutima meča uvećali slavlje domaćih navijača.

Tobdžije su se tako posle remija sa Čelsijem u prošlom kolu vratile na pobednički kolosek i zadržale dva boda zaostatka nad Totenhemom, dok je Šefild Junajted ostao na samo jednom osvojenom bodu iz deset utakmica uz gol-razliku -22, što zapravo predstavlja najgori start jednog tima u istoriji Premijer lige posle 10 kola.

U drugom meču odigranom u istom terminu Bornmut je stigao do velikog trijumfa nad Barnlijem - 2:1 (1:1).

Ekipa Vensana Kompanija je do vođstva stigla već u 11. minutu pogotkom Čarlija Tejlora, njegovog prvog otkako je pre šest godina stigao u klub. Ipak, fudbaleri domaćeg tima su se već sredinom prvog dela vratili preko Antoana Semenja, a petnaestak minuta pre kraja režirali preokret pošto je Filip Biling iskoristio izletanje Džejmsa Traforda i matirao ga sa četrdesetak metara udaljenosti.

Imali su i gosti spreman odgovor, rezervista Džej Rodrigez je minut pre kraja pogodio za izjednačenje, ali je njegov gol poništen zbog navodnog ofsajda, iako je tokom povlačenja linija u VAR sobi grafika u jednom trenutku pokazala da se iskusni napadač našao u dozvoljenoj poziciji. VAR i Englezi...

Barnli je na kraju ostao u zoni ispadanja sa četiri boda, a Bornmut je isplivao iz iste i trenutno je na šest bodova.

PREMIJER LIGA – 10. KOLO

Petak

Kristal Palas - Totenhem 1:2 (0:0)

/Aju 90+4 - Vord 53ag, Son 66/

Subota

Čelsi - Brentford 0:2 (0:0)

/Pinok 58, Embuemo 90+6/

Arsenal - Šefild Junajted 5:0 (1:0)

/Enketija 28, 51, 58, Vijeira 88pen, Tomijasu 90+6/

Bornmut - Barnli 2:1 (1:1)

/Semenjo 22, Biling 76- Tejlor 11/

18.30: (4,40) Vulverhempton (3,50) Njukasl (1,85)

Nedelja

14.00: (2,15) Vest Hem (3,45) Everton (3,35)

15.00: (1,27) Aston Vila (6,25) Luton (9,50)

15.00: (1,58) Brajton (4,30) Fulam (6,25)

15.00: (1,27) Liverpul (6,25) Notingem Forest (9,50)

16.30: (5,30) Mančester Junajted (3,60) Mančester Siti (1,70)

***kvote su podložne promenama



tagovi

ArsenalPremijer ligaŠefild junajtedBarnliBornmut

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara